Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 51

23 december, 2013

Julen närmar sig här i Kina och julstämmningen är nästan helt frånvarande. Många som frågar mig vad ”jag ska göra i jul”, har svårt att förstå att man i Kina inte firar denna högtid.

Men så är det. Förutom ett expat-community på några tiotusentals människor, samt några köpcentrum som försöker profitera på denna västerländska högtid, så passerar julen obemärkt förbi för 99 procent av landets befolkning.

Julafton infaller på en tisdag, och hela veckan är normal arbetsvecka utan helgdag, så även för mig.

Trots detta faktum har InBeijings julkalender nu öppnat åtta luckor av tio. Den nionde kommer senare i dag, och den sista på julafton.

Ni kan redan nu läsa lucka ett, två, tre, fyra, fem, sex, sju och åtta.

Nedan följer så den gångna veckans viktigaste nyheter. Glöm heller inte att följa InBeijing på Twitter och Facebook för konstant nyhetsuppdatering från Kina/Asien!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 51

EKONOMI & HANDEL

Bitcoin’s collapse: China blues – Sedan Kinas myndigheter tidigare i december uttalade sig negativt om den digitala valutan bitcoin, föll dess värde snabbt, till under 500 dollar från en topp på över 1 200 dollar för ett par veckor sedan. Det är Kina som står för över hälften av den globala handeln med denna upphaussade valuta, varför värdet står och faller med myndigheternas handlingar. Utvecklingen är ännu ett resultat av det faktum att kinesiska investerare har ytterst få alternativ att placera sina pengar i.

Chinese tourism: ’Finally, we are seeing the world’ – Sedan i fjol är kinesiska turister de som spenderar mest pengar i hela världen på utlandsresor, för första gången mer än 100 miljarder dollar. Fjolårets 83 miljoner kinesiska utlandsresor väntas öka till 100 miljoner 2015, och 200 miljoner år 2020. Men anledning av denna utveckling skriver The Guardian en lång artikel om vad kinesiska turister är ute efter. Vissa länder tjänar mycket på denna tursim, bland annat Thailand, där antalet kinesiska besökare i år har mer än dubblats.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China says 6 arrested after deadly riot in Xinjiang where 16 died – Myndigheterna i Xinjiang har arresterat sex uigurer, efter ett våldsdåd under förra veckan där två poliser och fjorton ”terrorister” miste livet. Reuters citerar kinesiska källor som menar att de döda och arresterade tillhör en terrorgrupp som tillverkat vapen och sprängmedel. Attacken ägde rum i närheten av Kashgar; ett område som journalister inte tillåts vistas i.

China confirms near miss with U.S. ship in South China Sea – I veckan var ett amerikanskt militärfartyg nära att krocka med Kinas enda hangarfartyg Liaoning. Scenen ägde rum i det oroliga sydkinesiska havet, och enligt USA undveks kollisionen enbart tack vare en amerikansk manöver i sista minuten. Kinas försvarsministerium bekräftar händelsen, men framhåller att man inte gjort något fel, utan att hangarfartyget bara var ute på en rutinmässig patrull. Det är just situationer som detta som kan få konflikten i sydkinesiska havet att balla ut helt.

China voices ’strong concerns’ over Japan’s military spending – Under sin nya premiärminister Shinzo Abe, ska Japan nu höja sin försvarsbudget med 2,6 procent, vilket är den första höjningen på tio år. Sedan andra världskriget har Japan endast tillåtits ha ”självförsvarsstyrkor”, men nu kommer man spendera mer pengar på bland annat fartyg och flygplan som kan transportera trupper. Ökningen beror givetvis på konflikten med Kina, som reagerar starkt på uppgifterna.

China vents anger over Dalai Lama’s planned Norway visit – Norge är på väg att ytterligare försämra sin relation med Kina, genom att släppa in Dalai Lama i landet. Tibets exilledare planerar åka till Norge i maj nästa år, vilket då även sammanfaller med 25-års-jubileet för hans nobelpris i fred. Kina uttrycker stort missnöje med besöket. Nobelkommittén påpekar att det är en buddistisk grupp som bjudit in Dalai Lama till Norge, men att även kommittén kommer passa på att träffa ledaren under hans besök.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Western journalists’ China visa dramas: Don’t shoot the messenger – Efter veckor av nervös väntan, har journalister vid Bloomberg och New York Times nu i sista stund kunnat förnya sin visum för att fortsätta rapportera i Kina. Myndigheterna har hållit inne med deras visum på grund av missnöje över artiklar som skildrar korruption i Kinas politiska topp. Med anledning av detta berättar Jamie FlorCruz om sina tre årtionden som korrespondent i Kina. Han har bott här sedan 1971, och är nu byråchef för CNN i Peking.

China will require its 250,000 journalists to pass a ’Marxism test’ – Snaran dras åt även för kinesiska journalister, som samtliga i januari eller februari måste klara av ett prov i marxism. Frågorna innefattar teorier om hur media ska verka i ett marxistisk samhälle, men även ”fakta” som att USA:s syfte är att skjuta Kina i sank. Reportrarna kommer få veckovisa klasser i marxism innan provet, som avgör huruvida de kommer få behålla sina jobb eller ej.

ENERGI & MILJÖ

China faces $176bn bill to clean up air pollution – En tjänsteman för en kinesisk myndighet för miljöplanering sade i veckan att Kina kommer behöver spendera nästan 2 000 miljarder kronor åren 2013-2017 för att få bukt med landets luftföroreningar. Han menar att merparten av pengarna måste gå till att fasa ut smutsiga industrier, samt investeringar i förnyelsebar energi. Tjänstemannen har dock en positiv tvist på det hela, och framhåller att situationen kommer skapa två miljoner jobb och bidra med tusentals miljarder kronor till Kinas BNP.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

China’s film industry: The red carpet – The Economist sammanfattar i veckan läget på Kinas filmmarknad, och gör en rad jämförelser med Hollywood. Kina är sedan i fjol världens andra största biomarknad sett till intäkter, och kan komma att passera USA om fem år. Ändå gå tre fjärdedelar av kinesiska filmer med förlust, vilket dels beror på piratkopiering, men även på hårda regler gällande censur samt faktumet att filmerna helt enkelt är dåliga och tråkiga. En avgörande skillnad mellan Kina och USA, som spelar in i detta faktum, är att myndigheterna är i kontroll över filmmarknaden i Kina, medan filmstudiorna har större inflytande i USA.

Japanese young people not having sex? The Guardian and mass generalizations – För ett tag sedan skrev The Guardian att japanska unga människor har allt mindre sex, och inte är intresserade av att gifta sig. Uppgifterna spreds snabbt i media och på bloggar världen över, men bestrids nu av Modern Tokyo Times. Tidningen menar att den ursprungliga artikeln var skriven utifrån en agenda och för att väcka uppmärksamhet. Man citerar vidare en annan officiell undersökning, som visar att nästan 90 procent av japanerna vill gifta sig.

China: Mad about museums – The Economist uppmärksammar i veckan hur antalet museum i Kina har ökat lavinartat de senaste åren. 1949 fanns det endast 25 museum i hela landet, och under Kulturrevolutionen brändes många museum ner och utställningarna förstördes. Men sedan år 2000 har antalet museum nästan dubblats från 2 000 till snart 4 000 stycken. Rationaliteten i detta ifrågasätts dock, då många av dessa museum har ytterst få besökare.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.