Julkalender: ”Peking – förändringarnas stad”, lucka 1

Från och med i dag fram till julafton, kommer jag bjuda på tio luckor i en julkalender här på InBeijing, som ”öppnas” 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22 samt då 24 december.

Dessa tio luckor kommer var och en presentera samtliga tio kapitel i min bok ”Peking – förändringarnas stad” lite närmare. Varje lucka kommer sammanfatta ett av kapitlen; berätta om efterforskning och intervjuobjekt, samt bjuda på en kort stycke av innehållet i det aktuella kapitlet.

I dag alltså det första kapitlet:

Kapitel 1: ”Välkommen till förändringarnas stad”

Kapitel nummer ett är en kort introduktion till såväl boken som staden Peking, på endast tolv sidor. Tar här upp faktumet att staden visserligen förändrats oerhört på ytan de senaste årtiondena, men att förändringarna varit ännu större på det mentala planet.

Detta på grund av tack vare den stora invandringen till Peking; inte bara av utlänningar, utan främst av kineser som flyttat hit från andra delar av Kina.

Den snabba inflyttningen har fått stadens befolkning att öka från cirka 9 miljoner 1978, till en bra bit över 20 miljoner i dag. En majoritet av dessa 20 miljoner invånare är födda på andra platser än Peking.

Kinas huvudstad har samtidigt blivit landets kulturella center, med över 70 universitet och otaliga institutioner för konst, film och foto. Hundratusentals studenter med olika förutsättningar med drömmar. Lägg därtill att ingen annanstans i Kina finns så många miljonärer, fattiga migrantarbetare eller utlänningar som i Peking.

Kort sagt är det den extrema mixen av rikt och fattigt, tillsammans med faktumet att så många människor med så stor ambition och olika drömmar drar sig till Peking, som ger staden dess höga puls och spännande framtid.

I denna miljö sker många klassresor av en form som är omöjliga att ens tänka sig i Sverige. Jag presenterar här Yang Ying, en skolkamrat till mig 2007. Hon växte upp i en grotta i en fattig bergsby i sydvästra Kina, men tjänar nu någon halv miljon om året, reser över hela världen och försörjer hela sin familj.

Jag skriver även om att Peking är en stad fylld med konflikter och kamp, som sker såväl på det fysiska som mentala planet. Stadens snabba utveckling och dess kaotiska förflutna fyller Peking med motsättningar:

I Peking finns de tunga myndigheterna och de mäktigaste politikerna. Röda Kina-flaggor vajar tätt på fyllda av nationalistiska affischer. Ändå saknar de flesta invånarna såväl kunskap som intresse för politiken. Migrantarbetare, eller invandrare som Yang Ying, har kommit hit för utbildning och jobb, absolut inte för att engagera sig politiskt. Den äldre genrationen Pekingbor har lärt sig faran med politik, och talar därmed inte om saken med yngre invånare som Hou Lei. Men samtidigt bär alla Pekings familjer på mörka minnen av svält eller förtryck, och försöker glömma genom att gömma.

Det förflutna är därmed källan till en av stadens många konflikter. För Peking är i dag de ungas stad; det är den nya generationen som har kunskap och kompetens. De äldre saknar ofta utbildning, eftersom de växte upp då staden var fattig och nästan helt isolerad från omvärlden. De unga får i dag information via internet, ibland på engelska, och vet därför ofta mer än sina föräldrar om vad som hände även på föräldrarnas tid. Så varför ska de unga nu lyssna på de gamla?

Det är bara ett av många förhållanden och motsättningar som fyller Peking med kamp. För under så pass snabba förändringar är det extra viktigt att kämpa för sin plats. Just konflikten mellan äldre och yngre sker i tystnad, liksom den dolda kamp som även pågår mellan folk och myndigheter. Främst då i den yngre generationen, som är mer upplyst och mindre stryktålig än någonsin. Via nya digitala forum och ökad kunskap växer avskyn konstant mot korrupta politiker och uniformer utan namn eller ansikten, som rör sig mellan ointagliga betongbyggnaders låsta dörrar på huvudstadens gator.

”Peking – förändringarnas stad” (september 2013) rekommenderas till alla som har intresse eller nyfikenhet av Kina, främst vad gäller hur dess befolkning har påverkats och formats av landets otroligt snabba förändringar. Här kan ni läsa mer om boken, samt recensioner från flera svenska medier.

Boken är givetvis en perfekt julklapp, och kan köpas via exempelvis Adlibris (199 kronor) eller Bokia (197 kronor), samt direkt via Laurella & Wallin förlags webbutik.