Julkalender: ”Peking – förändringarnas stad”, lucka 5

Under december månad bjuder jag på tio luckor i en ”julkalender” här på InBeijing, som ”öppnas” 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22 samt då på julafton 24 december.

Dessa tio luckor kommer var och en presentera samtliga tio kapitel i min bok ”Peking – förändringarnas stad” lite närmare. Varje lucka kommer sammanfatta ett av kapitlen; berätta om efterforskning och intervjuobjekt, samt bjuda på en kort stycke av innehållet i det aktuella kapitlet.

I dag är det dags att ”öppna” kapitel nummer fem:

Kapitel 5: ”Sex, status och nya hobbys”

Som titeln antyder, så handlar detta 32 sidor långa kapitel om den livsstilsförändring som har skett i Peking under de senaste åren. Liksom allt annat i Kina, så har utvecklingen gått blixtsnabbt. I en stad där man för bara några årtionden sedan oroade sig för mat på bordet, lägger den yngre generationen i dag allt större vikt vid snygga kläder och coola hobbys.

Jag intervjuar bland annat Wang Yue – vars engelska namn är Gia – som var med och bildade den allra första kinesiska kvinnliga punkgruppen i slutet av 1990-talet.

Detta var bara drygt 20 år sedan, men en tid då subkulturer inte existerade i Peking. Rockmusik, skateboards eller tatueringar sågs då i bästa fall som något onödigt, i värsta fall som imperialismens vis att korrumpera ungdomen.

Gia berättar om då hon började intressera sig för musik i slutet av 1990-talet, då kommunistpartiet i stort sett hade monopol på kultur:

Vid denna tid hade kassettbandspelare just blivit tillgängliga att köpa för allmänheten. Utländsk musik, som i stort sett varit förbjuden i fyra årtionden, började nu hitta till Peking via diplomatbarn och studenter.

”Jag hade inte en enda kompis i hela min klass. Vi hade inget gemensamt. Alla bara pluggade hela tiden, och hade inget intresse alls förutom betygen. Jag hatade skolan, för Kinas utbildningssystem låter dig bara veta att du är en idiot. Kommer du tvåa på hela skolan får du skit för att du inte är etta. Inget duger!”, säger Gia och tar en klunk av sin apelsinjuice med vodka i.

I musikaffären samlades dock ungdomar med liknande smak och värderingar som henne själv. 1998 delade Gia där ett paket Lucky Strike med två andra tjejer, och tillsammans bestämde de sig för att bilda ett band: ”Genom en kontakt fick vi nästan genast möjlighet att spela live. Vi hade inte repeterat en enda gång och spelade verkligen skit. Men det gjorde inget, för jag var upphetsad flera dagar innan, och oavsett hur det gick så var det en dröm som uppfylldes. Jag hade precis gått ut högstadiet och det här var första gången som jag kom hem efter klockan sex på kvällen. På den tiden, då vi gick i skolan, gjorde vi ingenting. Vi hade aldrig dejtat, aldrig legat, aldrig gått till en bar eller druckit oss fulla”, minns Gia.

Gia blev mycket framgångsrik med sitt band ”Hang on the Box”. De åkte på turné i bland annat Japan och USA, samt hamnade på framsidan av det prestigefyllda amerikanska magasinet Newsweek.

I dag är Gia en bra bit över 30 år gammal, och sysslar fortfarande med musik och mode. Tvärtemot sin familjs önskan, har hon varken gift sig, utbildat sig eller skaffat sig ett ”riktigt” arbete.

Det är nästan svårt att greppa hur snabbt utvecklingen har gått i Peking vad gäller mode, status, hobbys och subkulturer. För att ge en mer förståelig bild av läget, intervjuar jag Svante Jerling. Han är en av få utlänningar som intervjuas i boken, men har bättre koll än de flesta vad gäller just detta ämne, eftersom han 2007 var med och skapade det statusmedvetna sociala nätverket P1.

Svante har följt mode och status i Kina noggrant, och delar generöst med sig av åsikter och erfarenheter under flera långa intervjuer. Det är den ekonomiska utvecklingen, tillsammans med Pekingbornas relativa välstånd, som gör att många nu prioriterar annat än att bara plugga och tjäna pengar.

Detta ”nya vakuum” som Svante menar har uppstått, nu då Pekingborna fått såväl mer fritid som pengar, leder inte bara till fler punkmusiker, utan även till att stadens invånare har allt mer sex:

Den snabba utvecklingen innebär en helt ny praktisk möjlighet att skaffa lösa kontakter som inte tillhör familjen eller den innersta kompiskretsen. Svante, som ju själv jobbar med en mötesplats på internet, menar att folk nu skaffar ”specifika vänner” via nätet, som de inte presenterar för familjen eller övriga kompisar: ”Det handlar om att gå online och hitta någon random, oftast av det motsatta könet, kanske käka någon middag. Sedan är det ofta pang på. Många unga Pekingbor har i dag hemliga och parallella förhållanden”.

”Peking – förändringarnas stad” (september 2013) rekommenderas till alla som har intresse eller nyfikenhet av Kina, främst vad gäller hur dess befolkning har påverkats och formats av landets otroligt snabba förändringar. Här kan ni läsa mer om boken, samt recensioner från flera svenska medier.

Boken är givetvis en perfekt julklapp, och kan köpas via exempelvis Adlibris (199 kronor) eller Bokia (197 kronor), samt direkt via Laurella & Wallin förlags webbutik.