Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 50

16 december, 2013

Mycket rabalder har uppstått under veckan efter att Nordkoreas diktator Kim Jong-un har avrättat sin ”farbror” Jang Song Thaek.

Jang var gift med Kims faster, och sågs som en av de mäktigaste politikerna i Nordkorea, som dessutom förespråkade ett viss mått av reformer, åtminstone på det ekonomiska planet.

Avrättningen av Jang, som annonserades ut i nordkoreanska medier, ses som ett tecken på att en maktkamp pågår i den slutna nordkoreanska politikens toppskick. Det kan även komma att komplicera relationen till Kina, som hade ett visst hopp om att Jang skulle kämpa för ekonomiska reformer av kinesisk tappning även i Nordkorea.

Missa förresten inte InBeijings julkalender, där jag varannan dag fram till jul öppnar en ”lucka” från boken ”Peking – förändringarnas stad”. Ni kan redan nu läsa lucka ett, två, tre, fyra och fem, samt senare i dag även den sjätte luckan.

Tipsa gärna vänner och bekanta om detta nyhetsbrev, och glöm heller inte att följa InBeijing på Twitter och Facebook för konstant bevakning av nyhetsläget i Kina.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 50

EKONOMI & HANDEL

Free exchange: A reasonable supply – Med anledning av en ny bok från akademikern Michael Pettis, försöker The Economist redan ut huruvida Kinas ekonomiska tillväxt riskerar kollapsa som en följd av landets beroende av statliga investeringar för att hålla uppe tillväxten. Pettis menar att Kinas tillväxt under det kommande årtiondet endast kommer vara kring 3-4 procent. The Economist menar dock att de kinesiska myndigheternas inkomster är större än dess utgifter. Därför kan Kina fortsätta investera, trots att det är uppenbart att slöseri förekommer, menar tidningen.

China Pledges to Tackle Local Government Debt Amid Reform – Under ett viktigt ekonomiskt möte i veckan, sades det att Kina nu kommer fokusera på att lösa den skuldkris som råder för landets lokala myndigheter, samtidigt som man ska skapa förutsättningar för att genomföra en rad ekonomiska reformer. Det sades att Kinas ekonomiska tillväxt för den närmsta framtiden ska vara ”rimlig”. Någon siffra angavs inte, men enligt Bloomberg tolkas detta som en målsättning på mellan 7 och 7,5 procents årlig tillväxt.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Four experts explain the impact of Jang Song Thaek’s execution – Med anledning av den uppmärksammade avrättningen i Nordkorea, intervjuar NK News fyra experter som bevakar Nordkorea, om vad denna avrättning egentligen innebär. Avrättningen ses som banbrytande eftersom den slår hål på myten om enighet inom det nordkoreanska toppskicket, och man tror att utrensningen kommer fortsätta i den civila byråkratin. En akademiker som följt Nordkorea i 30 år säger sig aldrig ha sett något liknande.

North Korea: Execution breaks key link with China – Avrättningen av Jang Song Thaek riskerar även att äventyra Nordkoreas relation med Kina, skriver Christian Science Monitor, eftersom Jang var en av de i landets ledarskick som starkast stödde ekonomiska reformer likt de Kina införde i början av 1980-talet. Det råder nu stor oro i Kina, som inte alls vet vilken väg Nordkorea kommer gå, och därför måste börja förbereda sig på sannolikheten att regimen kan falla.

16 killed in ’terror attack’ in China’s restive Xinjiang region: report – Under morgonen denna måndag i Kina, har rapporter kommit om att minst sexton personer dött i ett ”terrordåd” i den västra provinsen Xinjiang. Uppgifterna är än så länge knapphändiga, och bygger på rapportering från en lokal nyhetsportal. Där uppges att två poliser dödats av ”våldsamma angripare”, varpå polisen öppnat eld och dödat fjorton personer.

China puts former security chief under house arrest – Obekräftade uppgifter gjorde i veckan gällande att Zhou Yongkang, tidigare säkerhetschef i Kina, nu sitter i husarrest medan en utredning om korruption mot honom pågår. Som medlem i politbyråns ständiga utskott, var Zhou en av landets mäktigaste politiker i den förra administrationen under president Hu Jintao. Han är också känd för sina nära band till den avsatte toppolitikern Bo Xilai, som åtalades tidigare i år, i vad som sågs som en maktkamp inom kommunistpartiet.

China’s Xinhua says West must stop ’meddling’ in Ukraine’s affairs – Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua uppmanade i veckan ”väst” att ”sluta lägga sig i” ukrainsk politik, och inte ”manipulera människors åsikter” vad gäller en handelsunion mellan Ukraina och EU. Vidare menar Xinhua att det är allvarligt angrepp på den ukrainska demokratin och den regionala stabiliteten, att västländer tar oppositionsgruppernas parti och direkt utmanar Ryssland.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

As Rover Lands, China Joins Moon Club – Den månfarkost som Kina sköt upp för ett par vekor sedan, har nu landat på månen utan problem, och ska bland annat söka efter råvaror och dokumentera månens yta. Projektet har givetvis hyllats unisont i kinesisk media, och ses som ett bevis på landets tekniska framgångar. Det påpekas också att farkosten var ”onödigt stor”, vilket ses som ett bevis på att Kina även förbereder att snart skicka en bemannad farkost till månen.

Person of the year: Jack Ma – Alibabas grundare Jack Ma blev i veckan utsedd till årets personlighet av tidningen Financial Times. I denna artikel presenteras Jack Mas bakgrund som ett barn vars föräldrar råkade illa ut under Kulturrevolutionen, men som sedan ändå beslutade sig för att lära sig engelska till varje pris. På 1990-talet, då ”internet” inte ens fick nämnas i kinesiska media, fick Jack Ma chansen att åka till USA, där han genast förstod nätets framtida potential i Kina.

China’s rumor crackdown has ’cleaned’ Internet, official says – Det är dock fortfarande inget som tyder på att Kinas kommer luckra upp censuren och kontrollen av sitt internet. Tvärtom gick en hög informationsminister i veckan ut och berömde resultaten av den kampanj som Kina sjösatt för att ”rensa” innehållet på nätet från rykten och olämpligt innehåll. Reuters skriver vidare att Kina kommer intensifiera dessa insatser, och utveckla allt mer sofistikerade metoder att söka genom appar, bloggar och forum efter känsligt innehåll.

ENERGI & MILJÖ

Coal Industry Finds Itself at a Crossroads – Intressant artikel från Caixin, där en säljare inom kolindustrin i provinsen Shanxi intervjuas. Det har blivit allt svårare för honom att sälja kol till kolkraftverk; bara under de senaste två åren har situationen gått från att kunderna tar kontakt med honom, till att han måste leta efter kunder. Lagren av kol växer för många återförsäljare, vilket beror på nya regler och bestämmelser för att motverka luftföroreningar.

Eight Chinese cities fined for air pollution – Åtta städer i provinsen Liaoning har fått böta tiotals miljoner kronor för allvarliga luftföroreningar, skriver Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua. Det är första gången Liaonings lokala myndigheterna utfärdar sådana böter, vilket ses som att man kommer ta allvarligare på föroreningar i framtiden. Bötesbeloppen var olika stora för de olika städerna, beroende på hur mycket värdena av farliga partiklar i luften överskridit rekommendationen.

A Quiet Start to South-North Water Transfer – I veckan invigdes ett av de största byggprojekten i världshistorien, nämligen det vattenledningssystem som ska föra vatten från södra Kina till landets torra norra delar. Projektet har pågått i elva år och kostat upp till 300 miljarder kronor. Men invigningen skedde i tysthet, vilket delvis beror på att projektet kantats av problem. Trots skyhöga kostnader, förseningar och tvångsförflyttning av hundratusentals människor, riskerar vattnet som förs norrut att bli så förorenat att det inte duger att dricka eller använda i jordbruket.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

12 protestors poisoned during ’group suicide attempt’ in Beijing – Under veckan försökte sig en grupp på tolv personer att ta massjälvmord i centrala Peking, genom att gemensamt dricka bekämpningsmedel med kemikalier i. De tolv ska ha rest till Peking från staden Wuhan i södra Kina, där de upplevt att de blivit orättvist behandlade i och med att deras bostäder rivits av statliga byggbolag. De tolv ska ha legat och vridit sig på marken i smärtor, innan polisen kommit och fört dem till sjukhus.

China’s Female Factory Workers Face Widespread Sexual Harassment – En ny undersökning visar att kvinnliga arbetare vid kinesiska fabriker ofta utsätts för sexuella trakasserier. En av tio har fått skamliga förslag om sex på jobbet, och 15 procent har slutat sitt jobb på grund av att de känt sig för trakasserade. En intervjuad före detta arbetare menar att liksom är fallet med misshandel i hemmet, så är sexuella trakasserier något som pågår flitigt i Kina, men inte debatteras eller uppmärksammas av polis och myndigheter.

Go toTop