Vietnam vägrar stämpla kinesiska pass och visum

27 november, 2012

Kina har utfärdat ett nytt pass, som ska fungera elektroniskt enligt internationell standard, snarare än den lilla pappersbok som använts tidigare.

Men förutom att fungera elektroniskt har passet ytterligare en stor skillnad; man har ändrat kartan till att inkludera ögrupper och landområden som man ligger i strid om med länder som Vietnam, Filippinerna, Taiwan och Indien.

Det något barnsliga tilltagandet och det likartade protesterna och gensvaren visar hur känslig frågan är för samtliga aktörer.

Indien har uttryckt starkt missnöje med den nya kartan, och svarar nu med att stämpla kinesiska pass med en stämpel som utgör Indiens egen version av områdets karta, som alltså då hamnar ovanpå den kinesiska versionen.

I tidningen Times of India intervjuas en tjänsteman som menar att detta liknar andra kinesiska aktiviteter vid det omstridda gränsområdet, som att skriva ”Kina” med krita på stenar eller att i smyg plocka ner indiska skyltar.

Taiwans president Ma Ying-jeou anklagade Kina för att i och med det nya passet ha förstört den stabilitet som uppnåtts mellan Kina och Taiwan efter mycket hårt arbete och diplomati länderna emellan.

Washington Post visar de små, nästan osynliga, förändringarna i passet som ytterligare har förvärrat Kinas ansträngda relation till grannländerna

Starkast har reaktionerna varit från Vietnam, som helt enkelt vägrar att stämpla det nya passet.

Istället utfärdar man nu visum på ett separat papper, som stämplas vid sidan av för att sedan häftas in kinesiska resenärers pass. En kinesisk webbsida vittnar i dag om hur minst 111 nya kinesiska pass på detta vis ”ogiltigförklarats” av vietnamesisk gränspolis.

Vietnamesiska tjänstemän kallar Kinas senaste påfund för ”en av tusen onda gärningar”, och menar vidare att ”hela världen, inte bara det vietnamesiska folket nu måste höja rösterna” och visa att man inte accepterar kinesisk expansionism.

Likt de övriga tre länderna har Filippinerna lämnat en protest till Kinas ambassad, men vidhåller att man ”för tillfället” accepterar visumansökningarna i de nuvarande passens utformning.

Filippinerna brukar vanligtvis vara mest högljudda i sina protester mot Kinas territoriella anspråk, och ”överväger nu nästa steg” enligt Al-Jazeera.

NY Times påpekar hur Kina å sin sida tonar ner det hela:

Hua Chunying, a spokeswoman for the Chinese Foreign Ministry, said in a statement that Beijing was “not targeting a specific country” with the revised passport map, noting that “China is willing to communicate with the relevant countries.”

Som tur är finns inte den omstridda ögruppen Diaoyu/Senkaku med, vilket utan tvekan hade upprört Japan. NY Times med fler spekulerar i att skalan på kartan i passet är för liten för att inkludera just dessa öar.

NY Times publicerar i dag också en intressant artikel i samma ämne, som visar att Japan på grund av Kinas allt mer aggressiva utrikespolitik, också har börjat mobilisera sin egen flotta.

Sedan andra världskriget har Japans militära styrkor enligt lag varit begränsade och endast för ”självförsvar”. Men den senaste tiden har man inte bara vässat sin egen armé, utan även hjälpt till att utbilda militär i länder som Kambodja och Östtimor.

Det spekuleras också i hur Japan snart kan komma att sälja sina utmärkta ubåtar till länder som Vietnam och Malaysia.

Anledningen till Japans utsträckta hand är givetvis att de förenas med sina grannländer i skräcken för Kinas allt tuffare attityd mot mindre nationer med vilka man delar gräns.

I samma ämne finns även följande artiklar att hitta på InBeijing:

Kinas första hangarfartyg klart för tjänstgöring (26 sep 2012)
Kinas militära utgifter ökar med 11,2 procent (5 mars 2012)
Upptrappning i bråk Kina-Japan om bestridd ögrupp (19 aug 2012)
Kina ökar sin försvarsbudget (5 mars 2011)
Japan antar ny militär agenda (17 dec 2010)
Japans armé kan utökas (14 dec 2010)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 771 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article