Kina ökar sin försvarsbudget

Kina har under en längre tid ökat sin försvarsbudget med över 10 procent varje år. En minskning kunde ses 2010, men i den nya årsbudgeten för 2011 uppgår ökningen av militärens utgifter med 12,7 procent.

Detta bemöts med oro av många grannländer och USA, som menar att Kina inte erbjuder omvärlden tillräcklig insyn i sin militär.

De ökade anslagen ska gå till investering i materiell samt löneökningar som är nödvändiga på grund av inflationen, säger talmannen för Nationella folkkongressen.

NY Times hänvisar till en privat organisation som visar att Kinas militärbudget sedan 1989 har stigit med genomsnitt 12,9 procent årligen. Många analytiker, inklusive amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, misstänker att det riktiga utgifterna och budgetökningarn dock är än högre än vad som rapporteras.

Talmannen för Kinas Nationella folkkongress menar att Kinas militär är av defensiv karaktär och inte utgör ett hot mot något annat land.

Ändå har Kinas militära aktivitet skapat oro hos andra länder, då landet sin flottas närvaro i Stilla havs-området, och dessutom skickat fartyg till utländska vatten för första gången någonsin då man 2008 satte av för att bekämpa sjöröveri utanför Somalias kust.

Kina provflög även sitt första stealth-flygplan i januari i år. Det fick USA:s försvarsminister att tala om en amerikansk nödvändighet att ”bemöta den kinesiska kapprustningen kring Stilla havet”.

Kinas armé är till antal man världens största, med 2,3 miljoner soldater. Försvarsbudgeten är dock relativt låg jämfört med många andra länder, menar talmannen för Nationella folkkongressen.

USA, som är mest kritiska till Kinas ökade försvarsbudget, står själva för omkring hälften av alla världens militära utgifter.

De officiella siffrorna för Kinas och USA:s respektive militärbudget 2011 är 91,5 respektive cirka 700 miljarder amerikanska dollar.

Relaterade artiklar: DN (5 mars)

(Start)