Kinas befolkning 1,34 miljarder

1 maj, 2011

Till helgen offentliggjordes resultaten av den folkräkning som genomfördes i Kina i november i fjol.

Kinas befolkning räknas var tionde år, och de punkter som denna drar mest uppmärksamhet är:

* Befolkningen blir allt äldre. Tre årtionden av enbarnspolitik, tillsammans med urbanisering och karriärmedvetenhet, har fått födelsetalen att bli allt lägre i Kina. Enligt The Economist riskerar Kina bli det första landet som blir ”gammalt innan det blir rikt”.

Tidningen påpekar att andelen av befolkningen över 60 år stigit från 10,4 procent (2000) till 13,3 procent (2010), samt att andelen under 16 år sjunkit från 23 procent (2000) till 16,6 procent (2010). Situationen är extrem i större städer som Shanghai.

* Enbarnspolitiken innebär också en växande obalans mellan könen, då det 2000-2010 föddes 118,6 pojkar på 100 flickor. Det innebär att 15 procent av alla män i giftasålder om 20 år inte kommer hitta någon partner, skriver Caixin.

* Befolkningen fortsätter växa, om än något långsammare. Den ökade 2000-2010 med 74 miljoner, vilket är nästan hälften så lite som under föregående tioårsperiod.

Det totala Invånarantalet skrivs till 1,34 miljarder, vilket fortfarande gör Kina till världens folkrikaste nation, då Indien tidigare i år utgav sin totala befolkning till 1,21 miljarder. Nästan var fjärde invånare i världen är antingen kines eller indier.

* Urbaniseringen har gått fort, och 49,7 procent av alla kineser bor nu i städer, jämfört med cirka 20 procent 1982. De kommande 15 åren spås ytterligare 350 miljoner kineser flytta från landsbygden in till någon av landets oräkneliga miljonstäder.

Resultaten sägs vara ”preliminära”, och mer detaljerade siffror ska komma om ett par månader. Folkräkningen i fjol genomfördes av sex miljoner funktionärer – fler personer än vad det finns invånare i Danmark.

(Intern relaterad länk.)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.