Från intervjun med Deutsche Welle där Ma Ying-jeou sade att Taiwan måste lita på Xi Jinping. (Bild: skärmdump Deutsche Welle via Youtube)

Taiwans förre president: Vi måste lita på Xi Jinping

Ma Ying-jeou var Taiwans president 2008-2016 för vad som nu är landets största oppositionsparti Kuomintang (KMT). Han har sedan också fortsatt att utöva stort inflytande inom partiet; bland annat har Ma framgångsrikt hindrat två stycken partiordföranden i rad att omvärdera KMT:s inställning till att Taiwan och Kina är en och samma nation.

Likaledes har Ma Ying-jeou spelat en stor roll inom KMT i upptakten inför morgondagens presidentval. Det var exempelvis han som ledde de inledande förhandlingarna om en gemensam kandidatur för KMT och det mindre oppositionspartiet Taiwan People’s Party (TPP), som hölls vid kontoret för hans personliga stiftelse vilket jag skrev närmare om här på Kinamedia när det begav sig.

Ma Ying-jeou beskrivs ofta som en form av chefsideolog inom KMT, med en välkänd ambition om att Taiwan bör närma sig Kina. Men i onsdags han ett steg för långt – även enligt röster inom det egna partiet – under en intervju med Deutsche Welle, där han bland annat sade att Taiwan måste lita på Xi Jinping.

I intervjun, som kan ses på engelska via Youtube nedan, lade Ma Ying-jeou nästan uteslutande skulden för spänningarna med Kina på regeringspartiet Democratic Progressiv Party (DPP).

Om DPP:s kandidat William Lai blir president, varande Ma, måste vi förbereda oss på någon form av reaktion från Kina eftersom Lai är en livslång supporter av taiwanesisk självständighet. Att Lai själv sagt att han inte avser genomföra en självständighetsförklaring, avfärdade Ma skrattande med att hans efternamn ju är detsamma som engelskans ”lie”.

Trots att nuvarande presidenten Tsai Ing-wens balansgång med Kina under de senaste åtta åren anses ha varit framgångsrik, likställde Ma hennes politik för secessionism.

Andra kommentarer i den uppmärksammade intervjun innefattar att det är omöjligt att vinna ett krig mot Kina eftersom landet är för starkt, samt att USA inte skulle blanda sig i en kinesisk attack mot Taiwan eftersom det riskerar utlösa kärnvapenkrig. Detta alltså trots att Joe Biden upprepade gånger uttryckligen sagt att USA kommer bistå med militär hjälp i händelsen av en sådan attack.

Men kommentaren som dragit störst uppmärksamhet här i Taiwan är just uppmaningen att lita på Xi Jinping. När Ma Ying-jeou i samma intervju fick frågan huruvida Xi är en diktator, sade att han att det är en definitionsfråga. Han uttryckte vidare sina förhoppningar om att en förening (unification) med Kina kan ske på demokratisk och fredlig väg.

Under gårdagens stora valmöte som DPP höll i centrala Taipei – där jag själv närvarade – frågade tidigare premiärminister Su Tseng-chang retoriskt huruvida man bör lita på Xi Jinping efter att han stick i stäv med tidigare avtal krossat Hongkongs demokratirörelse, och låst in miljontals etniska minoriteter i fångläger i regionen Xinjiang.

Ikväll ska KMT hålla sitt motsvarande sista valmöte i Taipei. Men där ska Ma Ying-jeou nu inte ens närvara, trots att han varit en framträdande figur under hela valrörelsen. Många kopplar samman hans frånvaro med kommentarerna om Xi Jinping i gårdagens intervju.

Bland annat Straits Times gör precis denna koppling, och framhåller vidare hur de kontroversiella kommentarerna kan komma att stå KMT dyrt under morgondagens val:

A former KMT chairman and Taiwan president from 2008 to 2016, Mr Ma, 73, had until now appeared at nearly all of the party’s more prominent campaign events, making speeches and calling for support for the KMT’s presidential candidate, Mr Hou Yu-ih.

This apparent snub comes after Mr Ma made several controversial statements this week – including on the need for Taiwan to trust Chinese President Xi Jinping on cross-strait issues – which analysts said could cost the party any chance of winning the race.

(…)

“The timing is very unfortunate for the Hou campaign,” said Assistant Professor Ma Chun-wei from New Taipei’s Tamkang University.

“If Ma had said what he said two months ago, people might have moved on from it by now. But to say these things just a few days before the election will likely cost the party crucial median voters,” he said.

Under intervjun med Deutsche Welle sade Ma Ying-jeou även att KMT:s presidentkandidat Hou Yu-ih går till val på i princip samma Kinapolitik som fördes när Ma själv var president.

Men intressant nog så har Hou sedan denna intervju tagit avstånd från Mas uttalanden, bland annat genom att understryka att många av den tidigare presidentens förslag och tankar är vitt skilda från hans egna.

Jaw Shaw-kong, vicepresident för KMT, sade å sin sida efter Mas kommentarer att man inte ska tro på allt som Xi Jinping säger, men heller inte misstro honom helt och hållet.

När KMT höll sin presskonferens i Taipei i går så var det icke desto mindre DPP som fick bära hundhuvudet för de ökade spänningarna med Kina. Inför en samlad presskår sade Ma och Jaw att relationen med Kina var mycket bättre under Ma Ying-jeous tid vid makten, och utlovade att man vid valvinst kommer att agera på samma vis för att spänningarna ska minska.

Vid presskonferensen utfärdades nya varningar om risken för krig med William Lai som president, bland annat genom en hänvisning till en artikel där han beskrivs om en av ”USA:s farligaste vänner”.

En av de mest intressanta frågorna under gårdagens presskonferens gällde Kinas försök att påverka valutgången som dokumenterats noga av flera analytiker, forskare och organisationer. Jag har själv skrivit om denna påverkan för Expressen, Dagens Arena samt här på Kinamedia.

Som svar på denna fråga anklagade Hou Yu-ih DPP för att aldrig ha presenterat några bevis för den desinformation och kinesiska påverkan som man ständig varnar för. Jaw Shaw-kong sade vidare att DPP skyller allting, inklusive sin egen misslyckade politik, på påverkan från Kina.

Det är i sammanhanget värt att notera hur även TPP:s presidentkandidat Ko Wen-je avfärdade Ma Ying-jeous kommentarer om Xi Jinping. Under gårdagen sade Ko att han förvisso stödjer tanken på utökad kommunikation med Kina, men att lita på Kina från början är en farlig utgångspunkt och att Peking istället måste förtjäna en sådant förtroende.

Ma Ying-jeous kommentarer har tveklöst ytterligare stärkt relationen till Kina som den allra viktigaste frågan inför morgondagens val. I den senaste tidens debatter, valmöten och rapportering i inhemska medier har detta ämne dominerat stort.

I den kontexten framstår det som tydligt hur Mas kommentarer riskerar påverka delar av väljarkåren.

Den som vill veta mer om hur Kinafrågan diskuterats här i Taiwan samt andra trender som är viktiga inför valet, kan med fördel lyssna på Svenska dagbladets ledarredaktions podcast där jag i går samtalade om detta med Simona Mohamsson (L) som kandiderar till EU-parlamentet och nyligen besökte Taiwan:

För den som är mer nyfiken på detaljerna kring hur morgondagens val av nya president och lagstiftande församling häri Taiwan egentligen går till, så skrev jag denna vecka om saken i ”Taiwan går till #12” som är en del av Kinamedia nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet går vanligtvis endast ut i sin helhet till betalande prenumeranter, men just denna upplaga ligger öppen för alla att läsa.

Nästa vecka kommer jag skriva en ingående analys av valresultatet exklusivt för nyhetsbrevets prenumeranter. Gör som över 2 000 andra läsare och börja prenumerera redan nu:

Till och med valdagen i morgon lördag så erbjuds 30 procents rabatt på en årsprenumeration av Sveriges största nyhetsbrev om Kina, vid sidan av rapporteringen från Taiwans presidentval även innebär att du varje måndag får en matig uppdatering om de viktigaste händelserna kring Kina med omnejd direkt till inkorgen.