Oppositionen meddelade efter mycket om och men i onsdags att man kommer gå till val tillsammans för att få bort regeringspartiet från makten. (Bild: Faksimil Twitter från United Daily News)

Taiwan går till val #8: Oppostionen ställer upp tillsammans mot regeringspartiet

17 november, 2023

Bästa läsare,

Upptakten till presidentvalet i Taiwan, som äger rum om mindre än två månader, har de senaste veckorna inte främst handlat om några specifika valfrågor eller ens om relationen till Kina.

Istället har det handlat om huruvida oppositionen ska lyckas komma överens om att ställa upp i valet tillsammans för att ha en realistisk möjlighet att få till stånd ett regeringsskifte.

Nu har precis detta skett. För i onsdags meddelade – något överraskande – det gamla maktpartiet Kuomintang (KMT) och den nya storspelaren Taiwan People’s Party (TPP) att de kommer gå till val gemensamt med en koalitionsregering i sikte.

För en närmare beskrivning av TPP, se mitt möte med dess grundare och partiledare Ko Wen-je i Taiwan går till val #7. Som jag noterade i den texten, så är det tydligt hur Kos politiska uppfattningar och värderingar ligger närmare KMT än regeringspartiet Democratic Progressive Party (DPP), trots att han samtidigt försöker utmåla sig som ett mellanalternativ till dessa två partier.

Kos sympatier har bland annat gett sig uttryck i att han öppet samtalat om att samarbeta med KMT för att få bort vad han kallar en korrupt regering från makten. Den svårlösta knäckfråga som har förhindrat detta är vem som i så fall ska bli presidentkandidat; Ko Wen-je eller KMT:s kandidat Hou Yu-ih.

Frågan har försvårats av att KMT och TPP har varit ungefär lika stora i de senaste månadernas opinionsmätningar. Stora nog att tillsammans klå DPP, men jämnstora nog för att fortsätta bråka om vem som ska leda samarbetet:

MOBIL ELLER FAST TELEFON?

Utan att bli allt för detaljerad så skulle TPP gynnas av omröstningar som förlitar sig på samtal till mobiltelefoner då partiet har yngre väljare än KMT, som i sin tur gynnas av samtal till fasta telefoner eller en omröstning som även innefattar sympatier för respektive parti, eftersom man är äldre och större än TPP.

Då kandidaterna för Taiwans presidentval måste registreras slutgiltigt 20-24 november, såg det länge ut som att meningsskiljaktigheterna kring omröstningen omöjliggjorde ett samarbete. Men sedan klev Ma Ying-jeou, Taiwans president 2008-2016 och fortfarande ännu en inflytelserik aktör inom KMT, in i bilden.

Ovanstående är ett utdrag från åttonde delen i en pågående artikelserie i Kinamedia nyhetsbrev om Taiwans presidentval 13 januari i år. Ambitionen är att erbjuda Sveriges bästa bevakning av detta viktiga val.

Vänligen prenumerera på nyhetsbrevet för att det av texten i sin helhet:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop