Taiwans utrikesminister talar med ledamoten Kristo Enn Vaga i Estlands parlament. Kina hotar kalla hem sin ambassadör på grund av planer på ett taiwanesiskt representationskontor i Tallinn. (Bild: Kristo Enn Vaga via Twitter)

Kina hotar dra tillbaka ambassadör när Estland närmar sig Taiwan

För drygt två år sedan tillät Litauen att Taiwan öppnade ett representationskontor i huvudstaden Vilnius med ”Taiwan” i namnet, snarare än ”Taipei” eller något av de andra krystade namn som taiwanesiska de facto ambassader runtom i världen tvingas ha för att inte irritera Kina.

Detta ledde till att Kina kallade hem sin ambassadör från Vilnius samt införde en rad sanktioner och ekonomiska straffåtgärder mot Litauen, vars samarbete med Kina än i dag är kvar i frysboxen.

Nu riskerar Estland att utsättas för en liknande behandling, trots att man inte går lika långt som Litauen.

Taiwans utrikesminister Joseph Wu besökte under gårdagen och i dag nämligen den estniska huvudstaden Tallin som en del av sin veckolånga resa genom de tre baltiska länderna. Där träffade han bland annat flera estniska parlamentariker och höll ett öppet tal med varningar för Kinas expansionism:

I samband med detta kommer uppgifter om att ett taiwanesiskt representationskontor ska öppna i Tallin, vilket bland annat Taiwans nyhetsbyrå Central News Agency skrev närmare om i dag enligt följande:

Foreign Minister Joseph Wu (吳釗燮) on Wednesday gave a public speech in Estonia where he praised the Baltic government for its courage in allowing him to speak publicly despite Chinese protests over a prospective Taiwanese representative office.

(…)

Before departing, ERR News, the English language service of Estonian Public Broadcasting, reported last Friday that the Estonian government had agreed to let Taiwan open an economic or cultural representative office in Tallinn, the capital of Estonia, using the name ”Taipei.”

”Just like many other European Union countries, Estonia is ready to accept the establishment of a non-diplomatic economic or cultural representation of Taipei in order to promote such relations,” Estonian Minister of Foreign Affairs Margus Tsahkna was cited by the ERR News report as saying.

Till skillnad från dito i Vilnius, så ska det taiwanesiska representationskontoret i Tallinn alltså inte ha ”Taiwan” i sitt namn. Istället ska namnet innefatta ”Taipei”, vilket är fallet i otaliga andra länder inklusive Sverige där Taiwans de facto ambassad there Taipei Mission.

Men detta räckte för att väcka Kinas vrede denna gång. Redan innan Joseph Wu anlände till Estland varnade Kinas ambassadör det estniska parlamentet att hon kommer lämna Tallinn om Taiwan tillåts etablera ett representationskontor där.

Under gårdagen förstärkte Kinas utrikesministerium vidare denna varning och uppmanade Estland att hålla sig till den så kallade ”ett Kina-principen” – vilken enligt Pekings tolkning innebär att Taiwan är en del av fastlandskina – för att inte skada relationen med Kina.

Estland vidhåller dock att man följer sin tidigare ”ett Kina-politik” vilken är identisk med EU:s linje i frågan, som kortfattat innebär att samarbete med Taiwan kan ske samtidigt som man inte klassar landet som självständig nation.

Pekings starka reaktion är i sin tur helt i linje med Kinas allt hårdare hållning i frågor som har med Taiwans internationella status att göra.

Estland är vidare även inblandat i den utredning kring det kinesiska fartyget Newnew Polar Bear som förra månaden saboterade gasledningar och undervattenskablar i Östersjön, vilket potentiellt kan skapa ytterligare spänningar mellan länderna.

En annan tänkbar anledning till Kinas reaktion är att det om bara drygt två månader är presidentval i Taiwan. Inför valet har Kina ett ännu större intresse än vanligt att isolera Taiwan, för att motarbeta det sittande regeringspartiet Democratic Progressive Party som man gärna vill se förlora makten.

Att stoppa representationskontor är en del i Kina strategi att få Taiwans befolkning att känna sig isolerad, utsatt och svag. Tanken är att detta ska få väljarna att rösta på partier som inte utmanar Peking, och i förlängningen att de ska bli av uppfattningen att en så kallad återförening med Kina är ofrånkomlig.

Det återstår nu att se om Kina verkligen kommer kalla hem sin ambassadör och utsätta Estlands för samma tugga behandling som Litauen, för ett representationskontor som har samma namn och fyller samma funktion som dito i Sverige och flera andra europeiska länder.

Det blir då även intressant att se i vilken utsträckning EU kommer stödja Estland. Att stödet för Litauen varit begränsat på grund av EU:s ekonomiska beroende av Kina, ger sannolikt Peking blodad tand att använda samma ekonomiska tvångsåtgärder även mot andra europeiska nationer.