Kinas ambassad i Vilnius är sedan i dag officiellt utan ambassadör. (Foto: Bearas, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons)

Kina kallar hem sin ambassadör från Litauen efter att landet närmar sig Taiwan

10 augusti, 2021

Kinesiska myndigheter meddelar i dag att man kallar hem sin ambassadör från Litauens huvudstad Vilnius. Man kräver även att Litauen kallar hem sin ambassadör i Peking.

Anledningen till detta är att Litauen har för avsikt att låta Taiwan öppna ett handelskontor i Vilnius, vilket kommer ha många funktioner som liknar en ambassad.

Till skillnad från liknande så kallade handelskontor i Sverige och andra länder som inte har diplomatiska relationer med Taiwan, så kommer kontoret i Litauen att tillås bära ”Taiwan” i det officiella namnet, snarare än ”Taipei” som annars är praxis.

Användningen av ordet ”Taiwan” har fått kinesiska utrikesministeriet att se rött, rapporterar bland andra Reuters:

Lithuania’s allowing the office to open under the name of Taiwan was done so ”in disregard of China’s repeated representations and articulation of potential consequences”, and severely undermines China’s sovereignty, the Chinese Foreign Ministry said.

”The Chinese Government expresses its categorical opposition to this move. China has decided to recall its ambassador to Lithuania and demanded the Lithuanian Government recall its ambassador to China,” it added.

”We urge the Lithuanian side to immediately rectify its wrong decision, take concrete measures to undo the damage, and not to move further down the wrong path.”

Vid sidan av att Taiwan ska öppna sitt kontor i Vilnius – vilket offentligt meddelades förra månaden – så planerar Litauen att öppna ett eget representationskontor i Taipei i slutet av detta år.

Pekings åtgärd att kalla tillbaka sin ambassadör från Vilnius kommer inte som någon blixt från klar himmel, då Litauen på senare tid framträtt som de europeiska land vilket allra tydligast markerat mot Kinas ökade inflytande i Europa.

Man har bland annat lämnat samarbetet 17+1 mellan Kina och sjutton länder i Central- och Östeuropa, samt uppmanat övriga europeiska länder att göra likadant i syfte att hindra Pekings ambition att söndra och härska i Europa.

Litauen har även donerat 20 000 doser vaccin till Taiwan, och landets parlament har i princip enhälligt antagit en resolution som benämner förföljelserna av etniska minoriteter i Xinjiang som ”folkmord”.

Om allt detta har Kinamedia tidigare rapporterat i bland annat följande artiklar:

Litauen avbryter europeiskt samarbete med Kina” (23 maj)
Litauen minst ängsligt i hela Europa att konfrontera Kina” (18 juli)

Lilla Litauen har alltså utmärkt sig som det land i Europa som lyckas lyckats reta upp regeringen i Peking allra mest.

Med tanke på flera svenska riksdagspartiers krav tidigare i år på att utvisa Kinas ambassadör med anledning av de hotfulla mail dennes ambassad skickat till mig, så är det högst relevant för Sverige att följa utvecklingen mellan Kina och Litauen där precis detta just nu alltså har skett.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.