Nya flygrutter innebär att de kinesiska stridsflygplanen nu spenderar längre tid på andra sidan av den medianlinje som skiljer Taiwan från Kina än tidigare. (Bild: grafik från Taiwans försvarsministerium)

Kina eskalerar gradvis sina militära aktiviteter kring Taiwan

12 september, 2023

Kinas upptrappning av militära aktiviteter kring Taiwan är konstant och gradvis på ett sätt som gör det svårt för utomstående att veta när saken egentligen bör uppmärksammas. Resultatet blir att aktiviteterna i fråga sällan uppmärksammas i sin rätta kontext i svenska medier.

I bästa fall rapporteras om enstaka jätteövningar som de efter Nancy Pelosis besök på Taiwan förra sommaren, eller enstaka intrång i Taiwans luftförsvarszon de dagar som ett ovanligt högt antal kinesiska stridsflygplan är inblandade.

I värsta fall sker det med påståenden som ”USA:s och Kanadas flotta fortsätter reta Kina”, vilket var rubriken i flera svenska tidningar efter att de publicerat en text från nyhetsbyrån TT förra veckan:

De senaste dagarnas utveckling för det dock befogat att uppmärksamma situationen på allvar, då tre stycken händelser ägt rum som utgör betydande upptrappningar av den kinesiska militärens agerande i Taiwansundet.

Under gårdagen visade Taiwans försvarsministerium i sina dagliga uppdateringar över kinesiska intrång i landets luftförsvarszon hur kinesiska stridsflygplan under det senaste dygnet tagit nya rutter som innebär att de är närmare ön och innanför den medianlinje som skiljer länderna åt än tidigare:

Samtidigt rapporterades även att det kinesiska hangarfartyget Shandong – det första som Kina tillverkat helt på egen hand – siktades 111 kilometer från Eluanbi på Taiwans sydspets.

Aldrig tidigare har ett kinesiskt hangarfartyg ens vistats inom 200 kilometer Taiwans huvudö. Seglatsen gjordes dessutom inför Shandongs medverkan i den största militärövning som Kinas flotta någonsin hållit i Stilla havet.

I dag kom vidare nya rapporter från det taiwanesiska försvarsministeriet som visar hur 20 stycken kinesiska militärfartyg tagit sig in i samma försvarszon under de senaste dygnet, vilket är fler än någonsin tidigare:

Som kan ses av grafiken nedan så siktades fler kinesiska militärfartyg än någonsin i vattnen kring Taiwan under förra månaden; till och med mer än under de uppmärksammade militärövningarna i augusti 2022 efter Nancy Pelosis besök:

Just som var fallet under Nancy Pelosis besök förra sommaren, så ökar Kina ofta de militära provokationerna runt Taiwan i samband med resor, möten eller andra politiska händelser som ogillas i Peking.

Det finns flera tänkbara anledningar till upptrappningarna som äger rum nu: G20-mötet i Indien i helgen, Joe Bidens besök i Vietnam efter det, de ovannämnda amerikanska och kanadensiska fartygen som seglade genom Taiwansundet just dessförinnan, USA:s militärövningar med Sydkorea i Gula havet eller de amerikanska kongressledamöter som under gårdagen träffade president Tsai Ing-wen på plats i Taiwan.

En annan sannolik förklaring är att det helt enkelt rör sig om en länge planerad kinesisk upptrappning till ett nytt normalläge. Som Taiwans försvarsministerium denna vecka noterar i sin nya försvarsrapport, så har framför allt Kinas flygvapen utökat sin närvaro i områdena närmast Taiwan:

In its National Defence Report, the ministry said China uses ”realistic combat training and exercises to strengthen its preparedness against Taiwan”.

”The Chinese communists have been completing the expansion of airfields along the coastline of its eastern and southern theatre commands, realigning new fighters and drones to be permanently stationed there,” it said.

China’s frequent drills to Taiwan’s north and south and into the Pacific show its efforts to ”intimidate” Taiwan from both its east and west, the ministry added.

Försvarsrapporten i fråga publiceras vartannat år – detta är alltså första gången den släpps sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari i fjol. För den som vill veta vilken inverkan detta krig haft på Taiwans militär, finns försvarsrapporten att ladda ner även på engelska via försvarsministeriets hemsida.

De senaste dagarnas upptrappningar blir ännu mer anmärkningsvärda i kombination med den utbyggnad av militära flygplatser som observerats längs med kusten mittemot Taiwan.

Varje vecka liknande kränkningar av Taiwans luftförsvarszonen eller andra militärövningar värda att uppmärksamma äger rum, så inkluderas de i Kinamedia nyhetsbrev som skickas ut till prenumeranter på måndagar.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop