Fyra svenska riksdagsledamöter landade i Taipei i går, och blir de första ledamöterna att träffa president Tsai Ing-wen på plats i Taiwan. (Bild: Taipeis utrikesministerium, mofa.gov.tw)

Svenska riksdagsledamöter träffar Taiwans president

15 maj, 2023

I går landade fyra svenska riksdagsledamöter i Taiwan, där de under veckan har ett fullspäckat schema som innefattar ett möte med landets president Tsai Ing-wen, efter att tidigare i dag redan ha träffat utrikesminister Joseph Wu.

De fyra ledamöterna ska vidare träffa ordföranden för Taiwans nationella säkerhetsråd, vice ordförande för landets parlament samt besöka bland annat ekonomiministeriet och hälsoministeriet. Taiwans utrikesministerium ska även anordna en bankett.

Riksdagsledamöterna på plats är Markus Wiechel, Sara Gille, Nima Gholam Ali Pour och Rasmus Giertz, samtliga från Sverigedemokraterna.

De blir därmed Sveriges första riksdagsledamöter att träffa president Tsai Ing-wen på plats i Taipei, då restriktioner i samband med Covid-19 hindrade ett sådant möte när en större delegation av riksdagsledamöter från flera partier i april i fjol besökte Taiwan.

När Kinamedia når Markus Wiechel berättar han utrikesministern var trevlig ”som vanligt”, då Wiechel även träffade honom som en del av riksdagsdelegationens resa i fjol. Samtalet rörde säkerhetsfrågor och samarbeten, bland annat i ljuset av Taiwans situation med anledning av de ryska invasionen av Ukraina.

”Det finns ett ömsesidigt intresse att jobba närmare varandra”, konstaterar Wiechel, och framhåller hur resan denna gång sker i form av en partidelegation från Sverigedemokraterna snarare än en riksdagsdelegation som sist.

Wiechel säger att Sverigedemokraterna utmärkt sig som ”det mest pro-taiwanesiska partiet i riksdagen”, samt att man vill främja ökat samarbete mellan såväl Taiwan och Sverige som Taiwan och Europa.

Med anledning av denna ambition ser han det som värdefullt att åka hit och utbyta erfarenheter, lära känna taiwanesiska tjänstemän personligen och ”ta till oss önskemål” som underlättar att verka för starkare samarbete.

Det föll sig för Wiechel naturligt med en andra resa detta år då restriktionerna kring Covid-19 i stort sett har upphört, vilket gör det möjligt för denna delegation att se mer och träffa fler än vad som var fallet i fjol.

Detta innefattar alltså ett möte med president Tsai Ing-wen senare denna vecka. ”Vi hade ett videosamtal förra året, men denna gång blir det på riktigt, det känns bra”, säger Wiechel om mötet där han tydligt vill markera sitt fulla stöd för Taiwan och uttrycka värdet han ser i ett närmare samarbete.

Han påpekar vidare hur det handlar om ”en av världens mest framstående demokratier” som Sverige har mycket att lära av inom områden som innovation, skola och sjukvård.

I samband med besöket belyser Taiwans utrikesministerium på sin hemsida hur Sveriges riksdag i april i fjol antog en resolution för att fördjupa samarbetet med Taiwan.

Kinamedia skrev när det begav sig närmare om denna resolution, som inkluderar utökad svensk närvaro på Taiwan i form av ett ”House of Sweden”.

Det enda partiet som röstade emot resolutionen var Socialdemokraterna. Samtidigt har den nya Moderatledda regeringen ännu inte agerat för att planerna ska bli verklighet.

Taiwans utrikesministerium och landets nyhetsbyrå Central News Agency uppmärksammar även hur Ulf Kristersson i oktober i fjol i sin regeringsförklaring för första gången uttryckte oro kring Taiwans situation med anledning av Kinas ökade påtryckningar och militära aktiviteter.

Delegationen besökte i dag även det svenska representationskontoret i Taipei, som sedan ett par månader tillbaka återigen är bemannat. Som Kinamedia rapporterade i somras, så stod kontoret tomt under stora delar av pandemin vilket gjorde Sverige till enda EU-land att minska sin närvaro på Taiwan under pandemin.

Den sverigedemokratiska delegationen lämnar Taiwan på fredag, den 19 maj.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop