Ön Pingtan är en av de platser där Kinas militär nu ska hålla militärövningar med skarp ammunition. Bara ett par mil norrut ligger Lienchiang (Matsu), som tillhör Taiwan. (Bild: Google Maps skärmdump)

Nu börjar Kinas militärövningar kring Taiwan

8 april, 2023

Tidigare i veckan skrev Kinamedia om risken för nya spänningar runt Taiwan i samband med president Tsai Ing-wens besök i USA och möte med representanthusets nya talman Kevin McCarthy. Trots att mötet ägde rum för tre dagar sedan, så har de kraftfulla reaktionerna som Kina på förhand varnade för hittills uteblivit.

Som jag noterade sist så beror detta sannolikt delvis på att Frankrikes president Emmanuel Macron, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Taiwans tidigare president Ma Ying-jeou samtidigt befann sig i Kina.

Att samtidigt hålla omfattande militärövningar vore en diplomatisk blunder som är oförenlig med Pekings ambition att smickra framför allt Macron och Ma.

Det tog dog inte många timmar innan Macron och Von der Leyen lämnade Kina innan militären meddelade att en rad övningar med skarp ammunition från och med i dag ska hållas i Taiwansundet:

Som bland andra Financial Times rapporterar så understryker Kinas militär hur man avser att träna på att genomföra en omringning av Taiwan.

Samtidigt framhåller taiwanesiska tjänstemän att omfattningen på de övningar som hittills meddelats inte framstår som lika skrämmande som när Kevin McCarthys företrädare Nancy Pelosi besökte Taiwan förra sommaren.

Detta delvis eftersom de inte verkar innefatta samma användning av robotar som sist, då Kina bland annat avfyrade en robot över Taiwans huvudö.

Vidare är de tre dagarna – lördag till måndag – en kortare period än vad övningarna efter Pelosis besök pågick. Men samtidigt har kinesiska militären även meddelat att en rad mindre övningar kommer pågå längre än så:

Från taiwanesiskt håll varnade man nyligen för att ingen bör låta sig luras av den hittills relativt dämpade reaktionen från Kina på Tsai Ing-wens besök, i det avseende att inga storskaliga militärövningar har hållits.

Istället, menar bland andra landets försvarsminister, så vill Kina använda sig av så kallad gråzonstaktik – åtgärder i gråzonen mellan militära och civila handlingar – för att underminera den taiwanesiska regeringens ställning.

Vid sidan av ovanstående militärövningar har kinesiska myndigheter bland annat även meddelat att man kommer genomföra en slags ”fartygsinspektion” i Taiwansundet, som ska utföras av kustbevakningen snarare än militären.

Taiwanesiska myndigheter har beordrat landets fartyg att inte samarbeta med dessa inspektioner. Snarare än att låta den kinesiska kustbevakningen ombord, så uppmanas besättningen att kontakta den taiwanesiska kustbevakningen för assistans.

Vidare har Kina infört sanktioner mot bland annat Ronald Reagan Presidential Library och tankesmedjan Hudson Institute, samt Taiwans ambassadör i USA.

Det ska nu bli intressant att följa de tre dagar långa militärövningar som Kina ska genomföra i närheten av Taiwan. Redan på förhand har taiwanesisk militär lagt märke till hur flera kinesiska stridsfartyg, inklusive hangarfartyget Shandong, befunnit sig mindre än 370 kilometer från Taiwans huvudö.

Under förmiddagen lokal tid har Taiwans försvarsministerium vidare observerat hur dussintals militära flygplan och en dryg handfull fartyg tagit sig över medianlinjen mellan de båda länderna eller i Taiwans luftförsvarszon.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.