Taiwans president besökte New York förra veckan - i morgon landar hon på USA:s västkust där hon bland annat ska träffa det amerikanska representanthusets talman Kevin McCarthy. (Bild, Tsai Ing-wen via Twitter, @iingwen)

Risk för ny kris i Taiwansundet denna vecka

När det amerikanska representanthusets tidigare talman Nancy Pelosi besökte Taiwan förra sommaren svarade Kina med de mest omfattande militärövningarna någonsin kring ön. Trots detta sade den nya talmannen Kevin McCarthy att även han avser resa till Taiwan, i samband med USA:s mellanårsval i slutet av fjolåret.

Samtidigt såg många bedömare de kinesiska militärövningarna förra sommaren som en slags generalrepetition för en blockad av Taiwan. För att undvika att ge Kina ursäkt till en likartad reaktion – i synnerhet innan det taiwanesiska presidentvalet i januari – så planerar McCarthy att först istället träffa Tsai Ing-wen i USA.

Passande nog så lämnade Tsai förra veckan Taiwan för en tio dagar lång resa tillsammans med bland annat utrikesminister Joseph Wu, bland annat för att besöka Belize och Guatemala.

Visserligen är det viktigt för taiwanesiska myndigheter att upprätthålla nära kontakter med dessa två länder som tillhör de nu endast tretton nationer som fortfarande har officiella diplomatiska relationer med Taiwan. Men störst uppmärksamhet och kraftfullast protester från Kinas håll har ändå Tsai Ing-wens planerade stopp i USA på vägen till och från Latinamerika fått.

Redan förra veckan spenderade Tsai två dagar i New York, där hon bland annat drog paralleller mellan Ukraina och Taiwan under ett tal som arrangerades av den konservativa tankesmedjan Hudson Institute.

Vid sidan av missnöjesyttringar från kinesiska myndigheter så kunde även hundratals personer ses protestera mot Tsai Ing-wens närvaro i New York, med plakat som bland annat beskrev henne som förrädare och framhöll att Taiwan tillhör Kina:

Uppgifter från Taiwans säkerhetstjänst gör gällande att de kinesiska konsulaten i New York och Los Angeles mobiliserade protesterna, genom att kontakta etniska kinesiska organisationer med nära band till Peking och erbjuda demonstranterna 200 dollar per person och dag för att medverka.

Men det är först denna vecka som Tsai Ing-wens aktiviteter i USA enligt Pekings uppfattning innebär ett rejält övertramp. I morgon – på vägen hem från Latinamerika – ska hon nämligen mellanlanda på den amerikanska västkusten, där hon bland annat ska träffa Kevin McCarthy:

På förhand har både amerikanska och taiwanesiska myndigheter sagt att de inte förväntar sig samma dramatiska reaktion från Kina som när Nancy Pelosi i fjol besökte Taiwan.

Detta delvis eftersom Tsai officiellt vistas i USA som privatperson och resorna till USA beskrivs som mellanlandningar vilket även andra taiwanesiska presidenter tidigare genomfört. Under resans gång har Tsai dessutom hållit en relativt låg profil för att inte framstå som mer provocerande än nödvändigt.

Men å andra sidan blir McCarthy den högst uppsatta tjänsteman som en taiwanesisk president någonsin har träffat i USA. Samtidigt har Kina på förhand utfärdat skarpa varningar i syfte att avstyra mötet.

Exempelvis rapporterar statliga kinesiska medier hur landets militär nu genomför ”intensiva övningar” i närheten av Taiwan, och intervjuar analytiker som menar att reaktionen på detta möte kommer likna reaktionen efter Pelosis besök förra året:

Fu Qianshao, a Chinese mainland military expert, told the Global Times that if Tsai does meet McCarthy, the PLA will resolutely respond similarly to when then US house speaker Nancy Pelosi provocatively visited the island of Taiwan in August 2022.

Large-scale drills and combat patrols around the island of Taiwan are among possible measures, Fu said.

Faktum är att ingen med säkerhet kan säga hur den kinesiska reaktionen efter detta möte kan bli. Särskilt inte med tanke på den redan urdåliga relationen mellan Kina och USA, i kombination med en tendens från Peking att agera allt tydligare mot vad man anser vara yttringar av taiwanesisk självständighet.

Så sent som i dag varnade det kinesiska konsulatet i Los Angeles Kevin McCarthy att inte ”upprepa tidigare katastrofala misstag”.

Samtidigt som Tsai Ing-wen landar i USA har Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen just anlänt till Peking där de ska stanna till på fredag för att bland annat träffa Xi Jinping.

Kommer Kina genomföra storskaliga militärövningar kring Taiwan medan två europeiska toppolitiker är på besök, väntar man tills de har lämnat eller blir reaktionen inte alls lika drastisk som förra sommaren?

Politiker, analytiker och inte minst Taiwans drygt 23 miljoner invånare håller andan.