Rekryter vid Taiwans 234:e motoriserade brigad. Från och med 2024 förlängs den taiwanesiska värnplikten från fyra månader till ett år. (Bild: 總統府, CC BY 2.0 via Flickr)

Taiwan förlänger värnplikten då hotet från Kina ökar

Förra veckan skrev Kinamedia närmare om hur Japan presenterade en ny nationell säkerhetsstrategi, som bland annat innebär närmare en fördubbling av försvarsbudgeten samt ett utpekande av Kina som ”den största strategiska utmaningen” mot rådande ordning.

I mars i år skrev jag även närmare om hur Taiwan utformat delar av sin militära strategi efter den ryska invasionen av Ukraina, samt hur president Tsai Ing-wen lovat att öka försvarsbudgeten till tre procent av BNP så fort som möjligt och samtidigt även satsa ytterligare cirka 80 miljarder kronor på särskilda vapeninköp de kommande fem åren.

I dag höll presidenten vidare en presskonferens där hon bland annat meddelade att den taiwanesiska värnplikten ska förlängas från dagens fyra månader till ett år. Presskonferensen i fråga inleddes med en påminnelse om hur kriget i Ukraina pågår i över 300 dagar, och att påtryckningarna från Kina under denna tid även har ökat.

Mycket riktigt uppgav exempelvis Taiwans försvarsministerium att 71 kinesiska militära flygplan under gårdagen inkräktade i den taiwanesiska luftförsvarszonen, vilket är fler än någonsin tidigare under en och samma dag. 47 av dessa korsade dessutom den medianlinje i Taiwansundet som skiljer länderna åt.

Tsai underströk att ingen vill ha krig, men att Taiwan måste vara ”förberett på krig för att kunna undvika krig”. Ett nationellt försvar som innefattar hela befolkningen, menade presidenten vidare, är nödvändigt för fredens skull.

Därför ska militärtjänstgöringen höjas till ett år från och med 2024, samtidigt som rekryterna även ska få bättre träning i form av mer övning med skarp ammunition samt övning med helt nya vapenslag som exempelvis drönare och handhållna pansarvärnsvapen.

Det framhölls även hur de värnpliktiga ska utbildas i att stärka det civilförsvaret, vilket är ett steg i ledet i ambitionen att närmare integrera Taiwans väpnade styrkor med landets civila försvar.

Exempelvis kan rekryter efter avslutad tjänstgöring välja vilken del av totalförsvaret som de vill tillhöra i händelse av mobilisering.

Innan presskonferensen hade Tsai Ing-wen under morgonen ett möte med sitt nationella säkerhetsråd, vicepresidenten, premiärministern, försvarsministern och parlamentsledamöter från valberedningen i sitt regeringsparti DPP.

Hon berättade att hon de senaste två åren haft möten med samma aktörer varannan vecka, bland annat för att utarbeta de nya bestämmelserna kring värnplikten.

Som svar på en fråga från en av de närvarande reportrarna sade Tsai att man dragit många lärdomar av det pågående kriget i Ukraina, bland annat hur målmedvetenhet och grundläggande militärträning varit nog för att hålla den ryska invasionen stången.

Tsai menade att Ukrainas beslutsamhet gav omvärlden nog med tid för att bistå med den hjälp som behövdes för att stoppa Ryssland, och att detta är någonting som bidragit till beslutet att förlänga värnplikten. För att öka motivationen i Taiwan ska även löner, pensionsvillkor och andra villkor för värnpliktiga och soldater förbättras.

Ett genomgående tema i dagens presskonferens var att Taiwan befinner sig i frontlinjen av den demokratiska världens försvar mot auktoritär militarism, och att ett Taiwan starkt nog att motstå yttre hot gynnar världens alla demokratier.

Beslutet att förlänga värnplikten var inte lätt, underströk Tsai Ing-wen men påminde samtidigt – liksom japanska myndigheter tidigare denna månad – om att Taiwan i skuggan av den ökade hotbilden från Kina måste förbereda sig på det värsta.

För mer läsning på samma ämne, se min rapport ”Taiwan i ljuset av Ukraina” för tankesmedjan Frivärld eller artikeln ”Taiwan ser till Ukrainas framgång för ny militär strategi” här på Kinamedia.