Europeiska rådets ordförande Charles Michel tillsammans med Vladimir Putin på en arkivbild från 2018. När Michel nu kritiserar den ryska ledarens krig, så blir han censurerad av kinesiska myndigheter. (Bild: Kremlin.ru, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons)

Kina censurerar tal av EU-chef med kritik mot Ryssland

8 november, 2022

Kinesiska myndigheter vill gärna ge intrycket av att man är neutral gällande kriget i Ukraina. Bevisen på att så inte är fallet är otaliga: man berömmer landets agerande i bilaterala samtal, fortsätter fylla Putins krigskassa med utökad råvaruimport och låter i enlighet med den ryska retoriken bli att benämna invasionsförsöket av Ukraina som sett krig.

Hur känsligt ämne är, blev Europeiska rådets ordförande Charles Michel varse om då hans förinspelade tal som skulle vara en del av invigningen av handelsmässan China International Import Expo i helgen censurerades.

Anledningen till censuren, uppger Reuters som i dag var först med att rapportera om saken, var att Michel i sitt tal uttryckt kritik mot Rysslands krig:

The European Council president’s speech was set to be heavily critical of ”Russia’s illegal war against Ukraine” and say Europe is learning ”important lessons” from it, according to excerpts of the address provided by EU diplomats.

(…)

Michel was also set to call for China to do more do put an end to the bloodshed in Ukraine.

China has consistently refused to criticise Russia’s aggression, which has ravaged cities across Ukraine and killed thousands of soldiers and civilians since it began on February 24.

”China has a role in using its influence to stop Russia’s brutal war… through your so-called ”no-limits” partnership with Russia,” Michel was to say, referring to a pact announced by Xi and Putin in Beijing before the war began. ”You, China, can help put an end to this.”

I likhet med bland andra chefer från Internationella valutafonden, Världshandelsorganisationen samt ledare från Indonesien, Sri Lanka och Belarus, så hade mässans organisatörer på bett Europeiska rådets ordförande att lämna ett förinspelat videomeddelande till invigningen.

Men arrangörerna, närmare bestämt Kinas handelsministerium och Shanghai stad, struntade helt enkelt i att spela upp just Charles Michels video, som även framhöll hur Europa blivit överberoende av rysk gas och eftersöker balans även i sin handelsrelation med Kina.

Den kinesiska oviljan att avfärda Rysslands agerande i Ukraina kunde även ses när Tysklands förbundskansler Olaf Scholz genomförde sin kontroversiella resa till Peking just innan helgen.

Som jag skrev i gårdagens upplaga av Kinamedia nyhetsbrev, så fördömde Xi förvisso tillsammans med den tyska ledaren användning av eller hot med kärnvapen med avseende av konflikten i Ukraina.

Men Xi har redan innan detta krig officiellt motsatt sig användningen av kärnvapen, och Scholz kunde inte förmå honom att kritisera den ryska invasionen eller uppmana Ryssland att dra tillbaka sina trupper.

Om man tittar närmare på Kinas agerande – inklusive censuren på landets internet och det faktum att Ukrainas president Volodomyr Zelensky inte nämns i de statliga medierna – så blir det tydligt var Pekings hjärta i denna konflikt ligger.

Den som närmare vill förstå varför Kina håller en isolerad Putin under armarna, samt varför stödet för Moskva inte kommer upphöra trots alla internationella fördömanden, kan med fördel läsa min essä ”Gemensamma intressen” i det senaste numret av Axess.

Vad gäller det senaste exemplet på censuren av Charles Michel, så fick Reuters inget svar från arrangörerna i Shanghai om varför så skedde. Det kinesiska utrikesministeriets talman sade vidare under en presskonferens att han inte kände till det inträffade och därför inte kan kommentera saken.

Men Charles Michel får nästa vecka ytterligare en möjlighet att bringa klarhet i censuren. Då ska de båda nämligen närvara vid G20-mötet på Bali, och enligt uppgift även träffas bilateralt vid sidan av.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.