Vladimir Putin och Xi Jinping under ett möte 2019. (Bild: Kremlin.ru, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons)

Dubbla budskap om Kinas inställning till Rysslands krig

16 september, 2022

Som Kinamedia skrev närmare om förra veckan, så har Xi Jinping i dagarna varit på sin första utlandsresa på närmare 1 000 dagar sedan utbrottet av Covid-19. Efter ett kortare stopp i Kazakhstan, åkte Xi till Uzbekistan där han under gårdagen träffade Vladimir Putin.

Mötet gav vid handen ett visst tvivel i Peking angående den ryska invasionen av Ukraina, som tidigare aldrig märkts av offentligt i samtal mellan de båda parterna.

Om något så har Kina vid flera tillfällen visat orubbligt stöd för Ryssland i denna konflikt. Som jag skrev i den senaste upplagan av Kinamedia nyhetsbrev i måndags, så medverkade Li Zhanshu som är Kinas tredje högst rankade politiker i ett forum i Vladivostok förra veckan där han bland annat träffade Vladimir Putin.

I efterföljande möten i Moskva med tjänstemän från den ryska duman sade Li att Kina ”förstår och stödjer Ryssland”, särskilt med avseende till kriget i Ukraina där man anser Moskvas handlingar vara korrekta och försvarbara efter att man tryckts upp mot väggen av USA och NATO.

Som bland annat påpekas i nyhetsbrevet Sinocism, som lovade Li Zhanshu ”stöd koordinerat med handlingar” i samtalen med ryska tjänstemän i Vladivostok. Dessa uppgifter framkom dock inte i den kinesiska transkriberingen; men alla som förstår ryska eller kinesiska kan läsa om och se en video av uttalandena via den ryska dumans hemsida.

Detta är oroande med tanke på den lista med 25 sorters mikrochip och andra komponenter som Ryssland överlämnade till Kina innan gårdagens möte mellan Xi Jinping och Vladimir Putin, som den ryska militären uppges behöva för att fortsätta sitt krig i Ukraina.

Peking vill alltså inte öppet skylta med sitt stöd för Ryssland, eftersom kinesiska myndigheter och medier avstod från att återge vad som var det tydligaste stödet för kriget i Ukraina hittills från en kinesisk toppolitiker i och med Li Zhanshus uttalanden.

Men samtidigt framkom under gårdagens möte mellan Xi Jinping och Vladimir Putin för första gången att Peking har reservationer vad gäller Rysslands förehavanden i Ukraina.

När de båda ledarna mötes, uttryckte Putin sin förståelse för Kinas ”frågeställningar och bekymmer” kring utvecklingen i Ukraina, och tackade vidare Xi för den ”balanserade position” som Kina haft i konflikten. Bland andra Bloomberg ser detta som ett tecken på spänningar mellan de två diplomatiskt allierade stormakterna:

Putin told Xi he understood Beijing’s “questions and concerns” about his invasion of Ukraine, and hailed China’s “balanced position” on the war — even offering to “explain in detail our position.”

It was an unusual sign of tension between the diplomatic allies, indicating China could continue to withhold military support from Russia. Neither side mentioned the “no limits” friendship the two men declared in February at the Beijing Winter Olympics, weeks before Putin’s invasion.

Mötet kan ses som ett tecken på Rysslands ökade beroende av Kina efter de västerländska sanktioner som landet utsatts för, såväl gällande import av högteknologi som export av energiråvaror.

Samtidigt är det inte helt klart vad Kinas ”frågeställningar och bekymmer” kring det ryska kriget i Ukraina gäller. Handlar det om att anser kriget vara felaktigt, eller är man från Pekings håll främst bekymrade av att Ryssland inte bara kört fast på slagfältet utan nu även trycks tillbaka av den ukrainska militären?

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.