Ögonblicket då Hu Jintao plötsligt "eskorteras" ut från den pågående partikongressen i Peking. (Bild: Faksimil Twitter)

Maktkamp inför kamerorna under partikongressen i Peking

Det kinesiska kommunistpartiets 20:e nationella kongress, årets tveklöst viktigaste politiska möte globalt, avslutas under morgondagen i och med att Kinas högsta ledarskap för de kommande fem åren presenteras.

Xi Jinping förväntas hålla fast vid posten som partiets generalsekreterare i ytterligare en mandatperiod, men vilka som tillsammans med honom ska utgöra politbyråns ständiga utskott är än så länge inte känt. Dock fick vi en fingervisning i dag, främst genom två stycken separata med ändå sammanlänkade händelser.

Till att börja med så presenterades partiets nya centralkommitté, det politiska organet som formellt utser såväl politbyrån som dess ständiga utskott.

Centralkommittén har 205 ordinarie medlemmar och 175 stycken suppleanter; en utformning som Kinamedia tidigare i veckan skrev närmare om i artikeln ”Så utses Xi Jinping till Kinas ledare under partikongressen”.

De tjänstemän som ingår i politbyrån måste även vara en del av centralkommittén. Eller för att vända på saken – en tjänsteman som inte inkluderas i centralkommittén kan inte heller bli en del av politbyrån, och därmed inte heller tillhöra partiets politiska toppskikt under de kommande fem åren.

Därför var det en överraskning för många då såväl premiärminister Li Keqiang som Wang Yang, en av de sju män som utgjort politbyråns ständiga utskott de föregående fem åren, inte fanns med när den nya centralkommittén presenterades i dag.

Ingen av dem är ju ännu 68 år; den ålder då högt rankade partitjänstemän numera förväntas dra sig tillbaka. (Låt vara att denna regel inte gäller Xi Jinping själv, som redan är 69 år gammal.)

Dock ligger de dem båda i fatet att de tillhör partifraktionen ”tuanpai”, som är sprungen ur kommunistpartiets ungdomsförbund. Tjänsteman från denna fraktion har i regel arbetat sig upp genom partiets ungdomsförbund eller andra organisationer, snarare än att komma in i partiet via sin revolutionära familjebakgrund.

Förhållandet mellan tuanpai och den fraktion av ”partiadel” som Xi Jinping själv ingår i skrev Kinamedia närmare om för en vecka sedan i artikeln ”Detta är värt att hålla koll på under 20:e partikongressen i Kina”.

För bland annat Fokus och Axess har jag innan partikongress inledes även uttryckt hur det är sannolikt att Xi Jinping kommer använda denna partikongress för att fylla upp politbyrån med sina egna allierade och rensa ut verkliga eller inbillade meningsmotståndare från de högsta leden.

Utformningen av centralkommittén ger vid handen att detta är precis vad som håller på att hända. Den reformvänlige Wang Yang var exempelvis på förhand av många tippad att bli Kinas nästa premiärminister, men nu skickas han istället in i förhandspension.

Som om detta inte vore nog, så ansåg Xi Jinping även att det var på sin plats att markera revir genom att förnedra ”tuanpai” inför öppen ridå och de närvarande mediernas kameraobjektiv.

En av de mest inflytelserika aktörerna inom denna fraktion som förknippas med kommunistpartiets ungdomsförbund är nämligen Kinas tidigare ledare Hu Jintao, partiets generalsekreterare 2002-2012 och Kinas president 2003-2013.

Som seden bjuder, så har han suttit bredvid sin efterträdare under partikongressens gång. Fram till i dag, vill säga. För inför dagens viktiga möten blev Hu Jintao plötsligt och synbart mot sin vilja eskorterad ut ur första parketten i Folket stora hall enligt följande:

För någon som följer amerikansk eller brittisk politik kanske ovanstående klipp inte visar sig särskilt dramatiska. Men det kinesiska politiska systemet är extremt icke-transparent, och har blivit ännu mindre transparent under Xi Jinpings tid vid makten.

Stabilitet är en av Xis allra främsta prioriteter. Maktkamp äger bakom stängda dörrar, medan partiets möten och aktiviteter utåt sker efter (ofta väldigt tråkiga) manus med syfte att uppvisa en bild av total enighet.

I Kina är signalpolitik oerhört viktigt. Att Hu Jintao under förödmjukande omständigheter leds ut ur hallen samma dag som partikongressens möten ska avlutas, kan inte ses som något annat än en tydlig maktdemonstration från Xi Jinpings håll om att den tidigare ledarens fraktion nu inte längre har någonting i den politiska toppen att göra.

Likaledes är det givetvis även en varning till alla som funderar på att utmana eller ens ifrågasätta Kinas nya stora ledare. Om han kan kasta ut den tidigare generalsekreteraren från pågående partikongress, så är det inte mycket han inte kan göra och väldigt få om ens någon som han inte kan rå på.

Det ska nu bli intressant att se om Xi Jinping under morgondagen även lyckas fylla ut hela politbyråns ständiga utskott och alla andra viktigaste positioner med sina politiska allierade.

Se nedan ett urval av reflektioner kring händelsen från Twitter: