Bild: Pxhere

Visste du att fotbollen har sitt ursprung i Kina?

29 juli, 2022

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med performanceLiebe

När man tänker på fotboll är kanske inte Kina det första land som dyker upp på de flestas näthinnor. I stället brukar det vara länder som Brasilien, Argentina och liknande som är det första man tänker på när man tänker på fotboll. Det är därför ganska intressant att se att många forskare menar att fotbollen ursprungligen kommer från Kina.

Spelades för mer än 2 300 år sedan

Den som ofta bettar på fotboll på sidor som denna: https://www.casino-med-snabba-uttag.com/ vet att Kina ofta ges höga odds inom just fotbollen. Förklaringen till det är också enkel – Kina har inte presterat några riktiga toppresultat inom fotbollen, vilket gör att inte heller förväntningarna på laget är alltför stora.

Det finns flera anledningar varför fotbollen inte är så stor i Kina, och den kanske enklaste anledningen är kort och gott att det inte finns något omfattande intresse. Det är i stället andra sporter som lockar betydligt mer, och så får det såklart också då lov att vara.

Även om man inte är hundraprocentigt säker på varifrån fotbollen ursprungligen härstammar så är det troligaste budet just nu att fotbollen kommer från Kina. Man har i alla fall hittat goda indikationer på att sporten utövades i Kina för mer än 2 300 år sedan. Sporten hette då Cuju, vilket på kinesiska betyder ungefär “sparka boll” och den boll man använde sig av var – som idag – tillverkad av läder. Fyllningen skiljde sig däremot från dagens luftiga fyllningar, och i stället fyllde man den med hår. Precis som idag spelade man Cuju med två lag och två mål, och det gällde såklart att göra mål på motståndarna.

Kinesiska Superligan

Fotboll är en utbredd sport i Kina än idag, och den högsta ligan i Kina heter Chinese Football Association Super League. I folkmun brukar man dock referera till denna endast som Chinese Super League.

I den kinesiska superligan är det totalt 16 lag som tävlar mot varandra, och ligan i sin nuvarande form grundades 2004 som en ersättare för den dåvarande högsta ligan – Chinese Jia A League. Från början var det 12 lag som deltog i Chinese Super League, men idag är det alltså totalt 16 klubbar som är med i ligan. Alla lag har dock inte vunnit – det är totalt sju olika lag som tagit hem hela ligan, och det är lagen Shenzhen Ruby, Shandong Luneng, Dalian Shide, Changchun Yatai, Guangzhou Evergrande, Beijing Guoan samt Shanghai SIPG.

Det kinesiska herrlandslaget i fotboll

De kinesiska herrarna har ett landslag i fotboll, men det har inte alltför många internationella representationer och meriter – när det kommer till idrott är det kanske framför allt gymnastik som är kinesernas domäner. Det kinesiska herrlandslaget i fotboll går ibland under smeknamnen “Draken” eller “Den kinesiska muren”, och laget grundades redan år 1924. Den mest aktuella internationella meriten är när nationen deltog i VM år 2002, dock inte med något vidare lyckat resultat.

Däremot har man haft något större framgångar på den asiatiska sidan där man faktiskt varit i final två gånger i asiatiska mästerskapen i fotboll – nämligen år 1984 och 2004. Man har också deltagit tre gånger med sitt herrlandslag i fotboll i OS, och det är år 1936, 1948 samt 1988.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.