Kända kinesiska fotbollsspelare

OBS: Denna artikel publiceras i samarbete med The Media Folk

Även om det inte rapporteras alltför ofta om kinesiska fotbollsnyheter har landet en lång fotbollshistoria och har producerat ett par riktigt stora fotbollsspelare genom åren. Den som har koll på oddset har med sannolikhet blivit bekant med en hel del kinesiska fotbollsnamn sedan den kinesiska superligan skapades i sitt nuvarande format 2004. För drygt fem år sedan var ligan en av de mest välbetalda ligorna i världen och lockade till sig flertalet internationella spelare. Mycket har hänt sedan dess, och även om ligan inte längre ligger på samma topp som förut har flera spelare gjort sig ett namn i landet. Här tar vi en titt på några av nationens absolut bästa fotbollsspelare genom tiderna som dessutom bidragit till att placera Kina på kartan som en fotbollsnation.

Landets mest populära sport

Trots det spartanska nyhetsflödet kring kinesisk fotboll i internationella sammanhang introducerades spelet som vi känner till det idag under tidigt 1900-tal för att så småningom växa och bli landets mest populära sport, tätt följt av basket. Kinas fotbollshistoria sträcker sig dock betydligt längre bak i tiden än så – faktum är att landet utnämndes till fotbollens födelseland av självaste FIFA. Detta tack vare likheterna med det anrika bollspelet ts’uh Kúh som spelades redan för 5 000 år sedan. I dagens Kina yttrar sig kärleken till det populära spelet i omfattande fotbollssatsningar i kinesiska skolor, toppklassiga fotbollsarenor och miljontals av entusiastiska fotbollsfans som applåderar sina lag från läktare runt om i landet.

Li Fusheng – en av de bästa målvakterna genom tiderna

Det går inte att skriva om Kinas bästa fotbollsspelare genom tiderna utan att nämna Li Fusheng. Denna ikoniska målvakt upptäckte fotbollen som 13 åring och skulle sju år senare komma att ansluta sig till militärregionslaget Chengdu. Två år senare, 1975, skrev han på för Bayi vilket är det lag han fram till idag är starkast förknippat med. Här spelade Fusheng fram till 1984 samtidigt som han parallellt var verksam i det kinesiska landslaget där han debuterade redan 1976. Under sina åtta år i den röda landslagströjan hann han spela hela 113 landskamper. Det var även i landslagsfärgerna som han upplevde ett av de absolut största momenten under sin karriär med en makalös räddning mot Kuwait under kvalificeringen till världscupen 1981.

Stjärnskottet Wu Lei

En mer samtida förmåga är Wu Lei som inte bara är en av Kinas i särklass bästa spelare, utan även den som innehar rekordet som landets yngsta professionella fotbollsspelare genom tiderna då han inledde sin karriär endast 14 år gammal. Den drygt 174 centimeter långa spelaren är känd för sina spektakulära fintar och skott som dessutom gett honom det prestigefyllda smeknamnet ”Kinas Maradona”. Efter starten i fotbollsklubben Genbao gick han år 2006 till Shanghai SIPG, med vilka han vann kinesiska Champions League 2012 – en vinst som gjorde att laget kvalificerade sig upp till Super League. Efter att ha gått från klarhet till klarhet i den kinesiska ligan tog Lei steget ut i Europa med sin transfer till Espanyol 2019. Det skulle inte dröja länge innan han sparkade in sitt första ligamål för det katalanska laget mot Valladolid och samtidigt skrev in sig i historieböckerna som den förste kinesiska spelaren att göra mål i La Liga under turneringens 90-åriga historia.

Proffset tillika tränaren Jia Xiuquan

En annan ikonisk spelare är Jia Xiuquan. Under åren 1980 till 1993 hann Xiuquan spela för lagen Bayi, Partizan, PDRM FA och Gamba Osaka. Med klubben Bayi, i vilken han spelade majoriteten av sina proffsår, vann han det kinesiska nationella mästerskapet hela två gånger, och år 1983, 1984 och 1986 blev han utsedd till kinesiska ligans bästa spelare. Hans bravader utanför landets gränser ägde rum i Partizan Belgrade 1988/89 med vilka han vann den jugoslaviska ligan, samt två säsonger i japanska Osaka. Xiuquan debuterade i landslagströjan 1983, och hann under de kommande nio åren spela 55 internationella landskamper där han sköt in nio mål. En av hans största internationella prestationer var när landslaget knep det asiatiska mästerskapssilvret 1984, samt hans deltagande i OS 1988. Efter sin proffskarriär gick han vidare till att coacha både nationella lag samt Kinas damlandslag.

Skyttekungen Li Jinyu

Sist men inte minst finner vi Li Jinyu som kickade igång sin karriär 1997 med den inhemska klubben Liaoning Shuangxing innan han år 1999 blev utlånad till Franska AS Nancy Lorraine där han spelade sex matcher under säsongen 1998/1999. Efter några stopp i mindre klubbar anslöt han sig 2004 till Shandong Luneng Taishan där han spelade kommande fyra säsonger. Under denna tid hann Jinyu vinna tre kinesiska mästerskap med laget, två kinesiska cuper och den kinesiska ligacupen 2004. Ännu ett mått på hans stora popularitet var mottagandet av guldskon i egenskap av skyttekung 2006 och 2007 innan han lade fotbollskorna på hyllan 2010.

Inte nog med att fotboll är en otroligt populär sport i Kina, det är även ett av de länder där sporten utövats längst. Efter den inhemska ligans uppsving för drygt fem år sedan fick även resten av världen upp ögonen för Kina som en fotbollsnation och idag råder det ingen tvekan om sportens nationella popularitet, inte minst då man tar en titt på landets största stjärnor genom tiderna, så som de fyra ikonerna som nämns ovan.