hongkong pressfrihet
Hongkong ligger nu mellan Filippinerna och Turkiet på Reportrar utan gränsers globala index över pressfrihet.

Hongkong rasar till plats 148 av 180 i global pressfrihet

I dag publicerade Reportrar utan gränser sitt årliga index över global pressfrihet. Förändringarna i Hongkong stack verkligen ut på årets lista; staden backade med 62 platser och rankas nu som nummer 148 av de 180 länder och territorier som indexet innefattar.

Raset var ett av det största någonsin under de 20 år som indexet har funnits.

Utvecklingen har varit ännu tydligare sett över tid. I första upplagan av Reportrar utan gränsers index stack Hongkong ut som en fristad för pressfrihet i Asien, i och med en 18:e plats globalt. Så sent som 2013 återfanns staden på plats nummer 61.

Men nu bedöms Hongkong alltså ha sämre pressfrihet än Filippinerna och Colombia, länder där journalister ofta jobbar med livet som insats. Vidare placerar sig staden med sina 41,64 poäng just före Recep Tayyip Erdoğans Turkiet på 41,25 poäng, och inte allt för långt framför Belarus (39,62 poäng) eller Ryssland (38,82 poäng).

I sin sammanfattning för Hongkong understryker Reportrar utan gränser att stadens pressfrihet gradvis försämrats sedan den så kallade paraplyrevolutionen 2014, alltså den proteströrelse som ledde till att myndigheterna drog åt tumskruvarna för medierna och flera andra delar av civilsamhället.

Under 2021 var dock utvecklingen särskilt allvarlig. Såväl Apple Daily som Stand News – två av stadens sista kvarvarande fristående medier – tvingades stänga ner efter omfattande polistillslag, vilket Kinamedia skrivit närmare om bland annat i följande artiklar:

Apple Daily – den förbjudna frukten” (30 juni 2021)
Ännu en tidning i Hongkong upphör efter räd och arresteringar” (29 december 2021)

Reportrar utan gränser framhåller även att ytterligare flera stycken mindre medier tvingats stänga ner det senaste året på grund av politiska eller ekonomiska påtryckningar.

Under den proteströrelse som pågick 2019 råkade hundratals journalister i Hongkong illa ut, antingen genom polisvåld eller genom att arresteras och åtalas. I fjol påbörjades enligt Reportrar utan gränser en ny sådan våg, då ett dussintal journalister arresterades med den svepande nationella säkerhetslagen som förevändning.

Den allt mer digra situationen för Hongkongs pressfrihet var också ett fokus i gårdagens upplaga av Kinamedia nyhetsbrev, där tre artiklar på ämnet sammanfattades.

Dels sammanfattades en rapport av den brittiska organisationen Hong Kong Watch, som enligt följande konstaterade att fria medier är så gott som helt döda i Hongkong:

The working environment for local and foreign journalists in Hong Kong has become increasingly difficult, the report said, detailing the widespread use of “lawfare” against journalists – including with the national security law – acts of intimidation and police violence, mass sackings, and government intervention or censorship of outlets. It noted the redefinition by police of who constituted a journalist, the pending introduction of a fake news law, and the criminalising of traditional research methods.

Dels uppmärksammades faktumet att stadens anrika pressklubb Hong Kong’s Foreign Correspondents’ Club för första gången ställde in sitt årliga event Human Rights Press Awards, på grund av osäkerhet huruvida evenemanget är förenligt med stadens skärpta och samtidigt mer otydliga lagstiftning.

Ingen förändring till det bättre är heller att vänta i Hongkong. Som Reportrar utan gränser mycket riktigt påpekar så tar stadens myndigheter order direkt från Peking, och stödjer numera öppet regimens ambition att censurera och sprida propaganda via medierna.

Vidare ska val hållas denna helg för utse stadens nästa regeringschef efter Carrie Lam. I detta ”val” finns endast en kandidat, nämligen den tidigare säkerhetschefen John Lee som under den senaste proteströrelse blev ökänd för sin hårda linje mot demonstranter och oberoende medier.

Kina avancerade två placeringar i årets index och återfinns nu på plats 175 av 180, före Myanmar men efter Kuba och Syrien. Man är därmed fortsatt näst lägst rankat i Östasien, efter Nordkorea som behåller sin sistaplats.

I andra änden av indexet märks Taiwan, som passerade Sydkorea och nu ligger högst upp av alla östasiatiska länder på plats 38.

Vad gäller personlig säkerhet för journalister så rankas Taiwan på plats 25, före länder som Schweiz (27) och Sverige (32).