vinter-OS i peking 2022

Satir: Invigning av diktatorernas OS

31 januari, 2022

På fredag invigs, efter mycket om och men, vinter-OS i Peking. Spelen har omgärdats av en diskussion om bojkott som förföljt deltagare, regeringar och sponsorer.

USA uppgav tidigt att man inför en diplomatisk bojkott mot olympiaden. Länder som Japan, Storbritannien, Kanda och Australien gjorde snart likadant. Och som Kinamedia rapporterade för ett par veckor sedan så har Danmark arbetat för att få till en gemensam EU-bojkott av tävlingarna.

Även om någon sådan bojkott inte gick att få till stånd, så förväntas bara två europeiska presidenter närvara vid invigningen på fredag: Serbiens Aleksandar Vucic och Polens Andrzej Duda.

Samlingen av statschefer som kommer delta vid öppningsceremonin präglas istället av diktatorer och ledare från auktoritära stater.

Rysslands president Vladimir Putin var den första statschefen att bekräfta sin närvaro i Peking. Han får sällskap av kollegan från det land där hans fallskärmssoldater just ingripit, samt ledarna i ytterligare en handfull forna sovjetrepubliker vilka delar såväl namnprefix som auktoritära tendenser med Kazakstan.

Förutom Putin och den kazakiska presidenten Kassym-Jomart Tokayev, så ses på bilden en huvudbonad tillhörandes en shejk. Detta med anledning av att Xi Jinping lyckats övertyga kronprinsar och presidenter från Saudiarabien, Qatar och Förenade arabemiraten att delta när spelen öppnar.

Då dessa gulfländer – samt kinesiska vänstater som Egypten och Pakistan – inte direkt är några framstående vintersportnationer, så handlar det snarare om lojalitetsförklaringar för att Xi Jinping ska kunna skryta med att dussintals statsöverhuvuden finns på plats när olympiaden startar.

För den som är mer nyfiken, så listar bland andra Hong Kong Free Press vilka statschefer som kommer till vinter-OS.

De tomma läktarna under diktatorerna kommer sig av att all biljettförsäljning – även för inhemsk publik – stoppades för ett par veckor sedan, efter att ett ensamt fall av omikron-varianten av Covid-19 upptäckts i Peking. (Möjligen samma ensamma åskådare som ses i publiken.)

Varför är de medverkande diktatorerna på klädda i hazmatdräkter? Jo, därför att alla deltagare i årets vinter-OS måste leva i en så kallade ”stängd bubbla” från ankomst till avresa, utan någon som helst kontakt med resten av Pekings befolkning.

Se veckans teckning i full storlek via denna länk.

Övriga teckningar för Kinamedia av Niklas Eriksson kan ses under kategorin “satir“.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.