150 miljoner visningar på två dagar för film om Kinas föroreningar

En drygt 100 minuter lång dokumentärfilm om Kinas luftföroreningar har spritt sig som en löpeld på internet och de senaste dagarna orsakat en våldsam debatt.

Journalisten Chai Jing släppte sin film ”Under the Dome” i helgen, och nu under tisdagen har den redan setts av över 150 miljoner kineser. Över 300 miljoner kommentarer finns angående filmen på mikrobloggen Sina Weibo, och förmodligen cirkulerar ännu fler ändå på den populära chattappen Wechat.

Chai Jing jobbade tidigare som journalist på det statliga tv-nätverket CCTV, och gjorde sig ett namn i kinesiska hushåll bland annat genom rapportering om sjukdomen Sars vars utbrott myndigheterna mörkade.

Hon sade emellertid upp sig från CCTV efter att hon blivit mamma i fjol. Hon ville ägna mer tid att ta hand om sin dotter som föddes med en tumör.

Tumören hängde sannolikt ihop med att Chai Jing spenderat sin tid som gravid i Pekings förorenade luft. Detta frustrerade henne så pass att hon också använde sin lediga tid för att spela in denna dokumentärfilm som på ett sakligt vis utreder Kinas ständiga luftproblem.

Efter att under gårdagen ha sett filmen blev jag som journalist mycket imponerad. Med tanke på hur kort tid Chai Jing spenderat med filmen så är det en fantastisk slutprodukt som förklarar inte bara farorna med den dåliga luften, utan också de bakomliggande mekanismerna.

Hon kommer fram till att Kina i själva verket har den miljöteknik som krävs för att minska föroreningarna, men att implementeringen av dessa ständigt får stryka på foten för korrupta tjänstemän och profithungriga statliga företag.

Flera av dessa intervjuas också och deras ignorans är – minst sagt – häpnadsväckande. Svaren de ger på frågorna är inte av denna värld, och det är egentligen vansinnigt vilka rötägg det är som sitter på många nyckelposter i världens andra största ekonomi.

Till en början välkomnades filmen av kinesiska myndigheter; Folkets dagblad lade upp den på sin hemsida och intervjuade Chai Jing. Landets nyutnämnda miljöminister berömde Chai Jings arbete och kunskap.

Men filmen blev sedan till ett monster för stort att kontrollera, och natten till i dag utfärdades ett förbud för landets statliga medier att länka till eller ens diskutera Chai Jing och hennes film.

Nu under tisdagskvällen går det fortfarande att se filmen på kinesiska videodelningssajter; den är inte totalblockerad på samma vis som känsligt material som exempelvis handlar om Falun gong eller utmanar kommunistpartiets maktmonopol.

Men det ska bli väldigt intressant att se vad som händer med debatten kring denna film, eftersom Chai Jing så öppet kritiserar det kinesiska systemet i allmänhet och två mäktiga statliga oljebolag i synnerhet.

Under morgondagen kommer jag skriva ett längre inlägg om Chai Jing, miljö och systemkritik på min blogg hos tidningen Finansliv.

Tills dess kan ni se hela ”Under the dome” här nedan via Youtube, men ännu inte med engelsk text längre än cirka 10 minuter. Något att bita i för alla er läsare som pluggar kinesiska!