Efter dagens valseger kommer Kishida Fumio nästa vecka att formellt utses till Japans premiärminister. (Bild: 切干大根, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons)

Han ska leda världens tredje största ekonomi

I dag valde Japans regeringsparti Liberal Democratic Party (LDP) Kishida Fumio till ny partiledare. Den tidigare utrikesministern kommer därmed formellt utses till landets premiärminister redan nästa vecka, och leda maktpartiet in i nästa val som ska hållas senast november.

Valet av LDP:s nya ledare skedde med relativt kort varsel efter att Suga Yoshihide, som gått kräftgång i undersökningar om allmänhetens förtroende, meddelade sin avgång tidigare denna månad.

I regel är valet av ledare för LDP en på förhand given historia, där partiets olika fraktioner i förväg kommit överens om en lämplig kandidat bakom stängda dörrar. Så var det inte denna gång.

Tvärtom så uppgav såväl företrädare som analytiker att partimedlemmar och parlamentariker denna gång fick utrymme att rösta som de ville, låt vara efter att de fyra kandidater som ställde upp på fått en indirekt godkännande av LDP:s maktelit.

Oavsett vilket, så fanns det för ovanlighetens skull denna gång betydande avvikelser mellan de olika kandidaterna. Exempelvis Takaichi Sanae, en ultrakonservativ nationalist som hade möjligheten att bli Japans första kvinnliga premiärminister bland annat tack vare uttalat stöd från den mycket inflytelserika tidigare ledaren Abe Shinzo.

Eller Kono Taro, en något yngre och mer frispråkig kandidat som åtnjuter störst stöd av de fyra bland den japanska allmänheten. Kono är utbildad i USA, och bland annat motståndare till kärnkraft samt en varm förespråkare av samkönade äktenskap.

Nu föll valet istället på Kishida Fumio, den kandidat som mer än någon annan förkroppsligar status quo och en fortsättning på den redan förda politiken.

I den första rundan av omröstningen förlorade dock Kishida till Kono, vilket är ett bevis på den senares större popularitet bland den japanska allmänheten. I den första omröstningen tilläts nämligen ett större antal av LDP:s drygt en miljon medlemmar delta.

Men eftersom ingen kandidat fick egen majoritet i första omröstningen så gick det precis som många på förhand anat. I den andra omröstningen, som ägde rum bland partiets parlamentariker och andra högt uppsatta tjänstemän, vann Kishida över Kono med siffrorna 257-170.

Kishida Fumio föddes in i en politikerfamilj i staden Hiroshima, och har en tidigare premiärminister i släkten. Hans kontakter märks även av att Kishida själv leder Kochikai, en av de allra äldsta fraktionerna inom LDP.

Vid sidan av utrikesminister (2012-2017) har Kishida även under Abe Shinzo tjänat som försvarsminister samt ordförande för det viktiga råd som stakar ut LDP:s politiska riktning.

Inga dramatiska omställningar är alltså att vänta från Japans nästa ledare. En professor från Tokyo säger till Nikkei Asia att Kishida är en väl erfaren politiker som inte har några större misslyckanden i sitt politiska bagage – men han sägs samtidigt där inte heller ha några betydande framgångar.

En möjlig förändring rör ekonomin, då Kishida har uttryckt tvivel kring den nyliberalism som präglat LDP sedan millenieskiftet. Han vill enligt Nikkei Asia fokusera mer på att minska inkomstskillnaderna, och har särskilt med anledning av förvärrade sådan efter pandemin ifrågasatt det rimliga i att företagsägare själva ska plocka hem bolagsvinsterna.

Men Japans framtida politiska utveckling är – vilket jag förra månaden förklarade här på Kinamedia – särskilt viktig med anledning av att världens tredje största ekonomi återigen börjat spela en mer geopolitisk aktiv roll, särskilt i närområdet och främst på grund av vad man ser som en ökad hotbil från Kina.

På denna punkt förväntas Kishida fortsätta blicka utåt, och anamma Abe Shinzos utrikespolitik som bygger på att ta del i USA:s initiativ för ett så kallat ”fritt och öppet Indo-Pacific”.

Kishida är också förespråkare av att utveckla militärens förmåga så att fientliga missilbaser ska kunna slås ut i förebyggande syfte, vilket enligt kritiker inte ligger inom ramarna för militärens befogenheter enligt den japanska konstitutionen.

Nikkei Asia citerar på denna punkt den blivande premiärministern enligt följande:

On foreign policy, Kishida is likely to continue with Abe’s ”free and open Indo-Pacific” strategy, and has expressed ”deep alarm” at China’s aggressive behavior on the diplomatic and economic fronts.

”The international community is changing dramatically with authoritarian state systems gaining more power. I have a strong sense of crisis toward this,” Kishida told Nikkei. He has also emphasized the need for the capability to strike enemy missile bases to prevent to any imminent attack.

Efter att Abe Shinzo dominerat i närmare ett årtionde innan han förra hösten lämnade posten som premiärminister av hälsoskäl, har japansk politik på samma gång blivit såväl viktigare som mer spännande.

Nästa viktiga händelse att hålla koll på är det allmänna val som ska hållas innan november månad när sitt slut. Även om oppositionen länge varit svag och splittrad, så finns en viss risk för att LDP kommer tappa något till andra partier. Särskilt som man just utsett en ny ledare som har större stöd hos partitoppen än befolkningen.

För mer information om Kishida Fumio rekommenderas följande artiklar:

Who is Fumio Kishida, Japan’s next prime minister?” (Nikkei Asia)
Interview: Countering China is top priority for Japan PM contender Kishida” (Nikkei Asia)