Satir: Klimatet som gisslan

13 september, 2021

Varje måndag tar Kinamedia nyhetsbrev – som går ut till prenumeranter av Kinamedia Premium – större delen av dagen i anspråk.

Därför kommer satir av tecknaren @KluddNiklas i fortsättningen publiceras på Kinamedia varannan måndag, snarare än varannan fredag som tidigare.

Denna veckas teckning tar avstamp i John Kerrys andra Kinabesök som USA:s särskilda klimatsändebud, som avslutades tidigare denna månad.

Kerrys besök inleddes genom ett samtal med utrikesminister Wang Yi, som lät veta att det inte finns några utsikter för klimatsamarbete så länge USA har en fientlig inställning till Kina, eftersom klimatfrågan ”inte kan särskiljas” från den geopolitiska spänning som råder mellan länderna i övrigt.

Vad Wang Yi vill säga är: om ni kritiserar övergreppen i Xinjiang, utvecklingen i Hongkong, våra militära hot mot Taiwan eller andra frågor relaterade till mänskliga rättigheter, så blir det inte tal om något samarbete kring klimatet.

Det är inte första gången som kinesiska myndigheter försöker använda klimatfrågan som hävstång i stormaktskampen med USA. Kinamedia uppmärksammade fenomenet redan i januari, i en artikel med rubriken ”Kina: Inget klimatsamarbete vid kritik om mänskliga rättigheter”.

Då var det utrikesministeriets talesman Zhao Lijian som lät veta att USA inte kan räkna med Pekings stöd i visa utvalda frågor som klimatet, om man samtidigt lägger sig i Kina så kallade inre angelägenheter.

Givet att frågan varit uppe på bordet tidigare, så verkade Kerry även vara förberedd. Enligt New York Times gav han de kinesiska tjänstemännen följande svar:

“My response to them was, ‘Hey look, climate is not ideological. It’s not partisan, it’s not a geostrategic weapon or tool, and it’s certainly not day-to-day politics. It’s a global, not bilateral, challenge,’” he said on a call with reporters.

And, Mr. Kerry said, when it comes to tackling climate change, “We think China can do more.”

Men enligt veckans teckning håller inte Wang Yi med. Han använder istället en pistol i form av en skorsten riktad mot jorden när han möter John Kerry.

Se veckans teckning i fullstorlek via denna länk.

Övriga teckningar för Kinamedia av Niklas Eriksson kan ses under kategorin “satir“.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.