Satir: Den exklusiva kinesiska drömmen

13 augusti, 2021

Åter fredag och tid för en ny satir av tecknaren Niklas @KluddNiklas Eriksson att publicera här på Kinamedia.

I Kinamedia nyhetsbrev fanns förförra måndagen en artikel från The Economist om hur antalet kineser som söker asyl utomlands har ökat kraftigt sedan president Xi Jinping tog makten.

2012, när Xi blev kommunistpartiets generalsekreterare, var det endast 15 365 kineser som sökte asyl i utlandet. I fjol flydde 107 864 invånare landet i samma syfte. Totalt beräknar FN att omkring 613 000 kineser har sökt politisk asyl utomlands under Xi Jinpings ledning.

I motsats till vad man skulle kunna tro, så det heller inte etniska minoriteter som står för den största delen av dessa asylansökningar.

Uigurer, tibetaner och andra har nämligen numera mycket svårt att få något pass eller på andra vis lämna Kina, särskilt med tanke på utökad högteknologiska övervakning och upprättande av omfattande fångläger i regionen Xinjiang.

Den stora lejonparten av de som lämnat Kina är istället etniska kineser, vars rättigheter ju också drabbas när politiken blir alltmer repressiv. Något som inte minst har märkts av genom exempelvis fängslandet av människorättsadvokater eller ökade ideologiska inslag i medier och utbildning.

Cirka 70 procent av de kineser som söker asyl gör så i Xi Jinpings ideologiska ärkefiende USA.

Dessutom kan en ny våg kinesiska flyktingar nu väntas från Hongkong, då amerikanska myndigheter nyligen gjorde gemensam sak med flera andra demokratier och erbjuder särskild rätt för stadens invånare att uppehålla sig i USA.

Så mycket alltså för ”den kinesiska drömmen”, ett av Xi Jinpings absolut viktigaste politiska mantran. Det framstår i allt större utsträckning som att denna dröm är exklusiv de som stödjer Xis ideologiska idéer och politiska ambitioner.

Veckans teckning kan ses i fullstorlek via denna länk.

Övriga teckningar för Kinamedia av Niklas Eriksson kan ses under kategorin “satir“.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.