Amerikanska flaggor var en vanlig syn på gatorna under Hongkongs proteströrelse. Nu ges stadens invånare utökad rätt att uppehålla sig i USA. (Bild: Studio Incendo, CC BY 2.0 via Flickr)

Joe Biden gör USA till fristad för Hongkongs invånare

Tidigare i veckan skrev Kinamedia om hur Migrationsverket nekat uppehållstillstånd för en aktivist från Hongkong. USA blev i dag den senaste i raden av västerländska demokratier som väljer att agera annorlunda.

Under torsdagen meddelade nämligen president Joe Biden att USA nu blir en tillfällig fristad för medborgare i Hongkong, med anledning av den alltmer repressiva politik som Pekings växande inflytande över staden inneburit.

Rent konkret så beordrade Biden departementet för inrikes säkerhet att implementera ett slags allmänt uppskov – ”deferral of removal” – som ger invånare från Hongkong, oavsett visumstatus, rätt att stanna i USA i ytterligare 18 månader.

Enligt Reuters motiverar Biden beslutet med ”utrikespolitiska anledningar”, i ett promemoria till inrikessäkerhetsdepartementet där det även stod följande:

”Over the last year, the PRC has continued its assault on Hong Kong’s autonomy, undermining its remaining democratic processes and institutions, imposing limits on academic freedom, and cracking down on freedom of the press,” Biden said in the memo, using the acronym for the People’s Republic of China.

He said offering safe haven for Hong Kong residents ”furthers United States interests in the region. The United States will not waver in our support of people in Hong Kong.”

Departementschefen Alejandro Mayorkas sade att de som omfattas av beslutet även kan söka arbetstillstånd.

Det är dock oklart hur många personer som beslutet egentligen omfattar – icke desto mindre underströk vita huset i ett uttalande att USA ”inte kommer stå passiva vid sidan av och se på” när Kina bryter sina löften mot Hongkong och det internationella samfundet.

Reuters påminner om att USA senaste i juli utökade sina sanktioner mot kinesiska tjänstemän i Hongkong, och varnade amerikanska företag om riskerna att göra affärer i staden med tanke på den nationella säkerhetslag som infördes förra sommaren.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sade vidare att man i och med beslutet gör gemensam sak med flera av sina allierade för att erbjuda Hongkongs befolkning skydd.

Sedan den nationella säkerhetslagen infördes har bland annat Storbritannien, Kanada och Australien erbjudit särskilda visum eller lanserat särskilda program för invånare i Hongkong som vill fly staden.

Det brittiska utrikesministern Dominic Raab välkomnade USA:s beslut med följande ord:

Storbritanniens program för invånare från Hongkong som vill påbörja ett nytt liv i landet är särskilt generöst, med arbetstillstånd och snabbare väg till medborgarskap än andra invandrargrupper.

Erbjudandet ledde till att 34 000 personer från Hongkong ansökte om att flytta till Storbritannien bara under februari och mars i år, just när programmet lanserades.

Sedan dess har brittiska myndigheter även utlovat utökad support i form av allmännyttiga bostäder och annan välfärd till de individer från Hongkong som till en början finner det svårt att etablera sig i Storbritannien.

Joe Bidens beslut kommer en knapp vecka efter att den första fängelsedomen – nio år för ”terrorism” och ”secession” – delades ut i enlighet med Hongkongs nationella säkerhetslag, ett fall som Kinamedia skrev närmare om i helgen.