Världshälsoorganisationen kommer inte tillåtas bedriva en ny utredning på plats i Kina, om man först inte utesluter att COVID-19 uppstod i ett kinesiskt laboratorium. (Bild: Mattia Panciroli, CC BY-NC-ND 3.0)

Kina vägrar släppa in WHO för ny utredning om COVID-19 och ”labbteorin”

22 juli, 2021

I helgen skrev Kinamedia om hur Världshälsoorganisationens (WHO) generaldirektör Tedros Ghebreyesus kritiserade Pekings samarbetsvilja och transparens under organisationens arbete med att utreda uppkomsten av COVID-19.

Han sade vidare att det var för tidigt att avfärda den så kallade ”labbteorin”, samt uppmanade till en ny utredning på plats i Kina för att få klarhet i hur spridningen a viruset har gått till.

Tedros kommentarer föll milt sagt inte i god jord i Peking. Såväl kinesiska diplomater som statliga medier anklagade honom genast för att ge efter för påtryckningar från väst, samt politiskt spel för att säkra en andra mandatperiod som chef över WHO.

I dag lät kinesiska myndigheter även veta att det inte blir tal om någon andra fasens utredning på plats i Kina, som Tedros förra veckan efterlyste. Åtminstone inte innan WHO har uteslutet att viruset först kan ha ha uppstått i ett kinesiskt laboratorium.

Alltså – WHO är välkomna att utreda på plats i Kina, bara organisationen först utesluter de teorier om viruset som är mest obekväma för Peking. Financial Times citerar den tjänsteman som gav beskedet:

A senior Chinese health official has rejected the next stage of a World Health Organization-led investigation into the origins of the Covid-19 pandemic, so long as the probe considers it possible that the virus leaked from a Chinese lab.

Zeng Yixin, the vice minister of the National Health Commission, told journalists at a press conference in Beijing on Thursday that he had been “shocked” to see the so-called “lab leak” hypothesis become a central part of the proposed WHO plan for a second phase study.

Istället för att välkomna en oberoende experter, återupprepade Zeng tidigare kinesisk retorik om att ”labbteorin” är otänkbar. Han menade att Kina omöjligen kan acceptera förslaget om en sådan utredning, eftersom den står i rakt motsatsförhållande inte bara till vetenskapen utan även till sunt förnuft.

Även South China Morning Post uppmärksammar hur Zeng beskyllde WHO för arrogans och brist på respekt. Han citerade på nytt de resultat som organisationen presenterade efter sin omtalade forskningsresa till Kina, nämligen att labbteorin var möjlig men ”extremt osannolik” och därför inte bör undersökas närmare.

Kinamedia skrev i februari om problemen kring den skandalomsusade resan. Bland annat fick WHO:s expertteam inte tillgång till den data man efterfrågade, och fick heller inte vid resans slut hålla en presskonferens på egen hand.

Kontrollen som kinesiska myndigheter utövade under WHO:s förra resa resulterar nu alltså – i kombination med allehanda hemlighetsmakeri – i tillrop om en ny utredning.

Något Peking dock inte tillåter, med mindre än att organisationen först avfärdar den teori som utredningen syftar till att undersöka.

Go toTop