Wuhan Institute of Virology - det laboratorium där många misstänker att COVID-19 först uppstod. (Ureem2805, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons)

WHO kritiserar Pekings samarbetsvilja och vill se ny utredning i Kina

Tidigare i år fick Världshälsoorganisationen (WHO) skarp kritik efter en kontroversiell och bristfällig utredning på plats i Kina angående uppkomsten och spridningen av COVID-19.

Sedan dess har organisationen fått utstå omfattande kritik för sin hållning gentemot Kina, samtidigt som den så kallade ”labbteorin” har fått vatten på kvarn.

I slutet av maj skrev Kinamedia närmare om hur USA:s president Joe Biden gav sin egen säkerhetstjänst i uppdrag att utreda pandemins ursprung, vilket sågs som ett tecken på att även hans administration bedömde sannolikheten att viruset först uppkommit i ett kinesiskt laboratorium som möjlig.

Nu i veckan har WHO:s generaldirektör Tedros Ghebreyesus skapat rubriker genom ett uttalande om att det är för tidigt att utesluta ”labbteorin”. Han har samtidigt kritiserat Kina bristande samarbetsvilja under WHO:s arbete, och bakom stängda dörrar föreslagit att nu utredning behöver ske på plats i Kina.

Under torsdagen sade Tedros vid en presskonferens att han uppmanar Kina att vara mer mer transparent bland annat genom att dela med sig av data som WHO:s forskare förvägrades under sitt senaste besök i landet.

Han sade även att tendensen att utesluta labbteorin varit ”förhastad”, vilket bland annat Associated Press understryker är en underminering av WHO:s egen rapport som sammanställdes efter besök i Wuhan tidigare i år:

In a rare departure from his usual deference to powerful member countries, WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus said getting access to raw data had been a challenge for the international team that traveled to China earlier this year to investigate the source of COVID-19. The first human cases were identified in the Chinese city of Wuhan.

Tedros told reporters that the U.N. health agency based in Geneva is “asking actually China to be transparent, open and cooperate, especially on the information, raw data that we asked for at the early days of the pandemic.”

He said there had been a “premature push” to rule out the theory that the virus might have escaped from a Chinese government lab in Wuhan – undermining WHO’s own March report, which concluded that a laboratory leak was “extremely unlikely.”

Efter denna avvikelse från Tedros sedvanliga kompromissvilliga linje mot Kina, gick han under gårdagen ännu ett steg längre.

I ett slutet möte med WHO:s medlemsstater, föreslog Tedros nämligen en andra fas av undersökningar på plats i Kina, vilken skulle inkludera inspektioner vid laboratorium och marknader i Wuhan.

Reuters beskriver innehållet i de kommentarer som släpptes efter gårdagens möte enligt följande:

Phase two work would require studies of humans, wildlife and animal markets in Wuhan, including Huanan wholesale market, he said in remarks released by the agency.

It would also require ”audits of relevant laboratories and research institutions operating in the area of the initial human cases identified in December 2019”, Tedros said.

Tedros uppmanade under mötet återigen till transparens från Pekings håll.

Han sade att uppdraget att identifiera virusets källa måste frigöras från politiska aspekter, samt att WHO förväntar sig Kinas stöd i denna process genom att myndigheterna delar med sig av all relevant data och information.

Men enligt diplomater som närvarade vid mötet, uppvisade Kina föga entusiasm för denna andra undersökningsfas. ”Den här planen utgör ingen grund för fortsatta utredningar”, ska kinesiska representanter ha sagt.

När utrikesministeriets tillfrågades om saken senare under fredagen, svarade dess talesman Zhao Lijian att viss data inte kunde föras ut från Kina eller kopieras på grund av att den innehåller ”personlig information”.

Påtryckningarna från framför allt USA men också andra länder angående en oberoende utredning av virusets uppkomst på plats i Wuhan, har nu börjat ge resultat i form av att WHO också har börjat ställa liknande krav.

Peking har tidigare hänvisat till WHO:s hjälpsamma uttalanden för att avfärda teorier om att COVID-19 uppstått i ett kinesiskt laboratorium, eller att kinesiska myndigheter bör ställas till svars för pandemin.

När till och med Tedros nu kräver nya utredningar på plats i Kina, blir det knepigare för Peking att hänvisa till ett tidigare inställsamt WHO för att avfärda sin egen roll i den pågående globala hälsokatastrofen.