Apple Dailys egna bilder från räden mot tidningens chefer samt dess kontor, där 500 poliser deltog.

Ytterligare två publicister åtalas med Hongkongs nya nationella säkerhetslag

Kinamedia har tidigare flera gånger skrivit om hur Hongkongs nya nationella säkerhetslag blivit ett verktyg för jakten på oliktänkande i händerna på stadens polis och myndigheter.

Såväl Hongkongs regeringschef Carrie Lam som regimen i Peking, sade innan denna lag implementerades genom dekret från Peking förra sommaren, att den endast riktar sig mot en handfull personer som utgör ett direkt säkerhetshot mot staden.

Redan i mars rapporterade Kinamedia dock hur över 100 personer arresterats med hjälp av den nationella säkerhetslagen.

Särskilt tydligt blir lagens status som verktyg att sätta dit meningsmotståndare med i kampanjen mot Apple Daily, en av Hongkongs mest frispråkiga dagstidningar som ägs av den pro-demokratiska miljardären Jimmy Lai.

Lai själv arresterades i augusti i fjol i en omfattande polisräd mot såväl tidningens kontor som hans bostad.

Trots att den 73-årige Lai sedan dess redan dömts till 20 månaders fängelse för ”olovlig sammankomst”, så ska han i slutet av juli även åtalas för samröre med utländska aktörer enligt den nationella säkerhetslagen, med risk för livstids fängelse.

Och trots behandlingen av Lai och upprepade hot mot Apple Dailys personal och kontor, så har tidningen fortsatt sin utgivning och sitt tonläge på samma vis som tidigare. Detta gillas inte av polis och myndigheter.

Därför genomförde poliser från Hongkongs nationella säkerhetsstyrka under gårdagen gryningsräder mot fem stycken av tidningens chefer, som fördes iväg från sina hem.

Efter arresteringarna genomförde inte mindre än 500 poliser återigen en räd mot tidningens kontor. Polisen letade efter bevismaterial, och meddelade dessutom att man fryser tillgångar värda 20 miljoner kronor tillhörandes tidningen.

I samband med räderna så uppgav polis att de fem cheferna misstänks för brott mot den nationella säkerhetslagen, med anledning av drygt 30 artiklar som på engelska och kinesiska ska ha uppmanat till sanktioner mot Hongkong och Kina.

Hongkongs säkerhetsminister John Lee var efter räden mycket tuff i sina uttalanden. Han varnade alla andra journalister att ta avstånd från Apple Daily och klippa banden med tidningens personal, rapporterar bland annat Hong Kong Free Press:

Hong Kong’s security chief accused pro-democracy tabloid Apple Daily of using journalism as a tool to endanger national security and warned fellow journalists to shun five arrested executives, following a raid on the newsroom by hundreds of police.

Otherwise, said Secretary for Security John Lee, they could pay a “hefty price.”

Apple Daily journalists vowed to print Friday’s edition regardless. The newspaper said 38 computers were seized during a five-hour raid.

“Ordinary journalists are different, and should not get involved with them, keep a distance from them,” Lee told a press conference. “I hereby solemnly declare that: don’t associate with these criminals endangering national security, you will pay a hefty price if [you] stand with these criminals, [you] should cut ties with these criminals before it’s too late to repent.”

Under fredagen meddelades så att två av de arresterade cheferna ska åtalas för samröre med utländska aktörer enligt den nationella säkerhetslagen. Det handlar om Apple Dailys chefredaktör Ryan Law, samt Cheung Kim-hung som är ordförande för tidningens ägarföretag Next Digital.

Peking hyllar insatsen som nödvändig för att slå vakt om den nationella säkerheten, samt ”en rättvisans handling”.

Från många andra håll hörs skarp kritik. Så här beskrev Storbritanniens utrikesminister räden på Twitter:

Foreign Correspondents’ Club Hong Kong utfärdar ett uttalande som menar att räden kommer verka ytterligare hämmande på friheten för stadens presskår, särskilt som polis genomsökte såväl datorer som personliga anteckningar från Apple Dailys journalister i jakt på så kallat bevismaterial.

Bland annat The Economist framhåller efter räden hur självcensuren redan breder ut sig bland stadens en gång så fria journalistkår, samt hur situationen sannolikt förvärras då publicister på en av de mest omtalade tidningarna nu riskerar livstids fängelse.

Apple Dailys kvarvarande personal fortsätter med beundransvärt mod att trots alla inblandade risker ge ut sin tidning:

Under dagen har invånare i Hongkong köat upp vid stadens tidningskiosker för att stödköpa lösnummer av Apple Daily, rapporterar bland annat The Guardian.

I en tid då den nationella säkerhetslagens svepande paragrafer ingjuter oro i stadens civilsamhälle, är köpet av en regeringskritisk tidning en av få motståndsaktioner som Hongkongs invånare ännu kan genomföra utan risk för represalier.