Åtalet mot Jimmy Lai visar hur Hongkongs nya säkerhetslag kan användas

16 december, 2020

I augusti skrev jag för Expressen Kultur om hur drygt 200 poliser gjorde ett tillslag mot Apple Dailys kontor. Tidningen tillhör den pro-demokratiska miljardären och mediemagnaten Jimmy Lai, vars envisa arbete länge varit en nagel i ögat på såväl Peking som de lokala myndigheterna i Hongkong.

Jag varnade i augusti för att Jimmy Lai riskerar att åtalas med hjälp av Hongkongs nya nationella säkerhetslag, och därmed riskera livstids fängelse. Precis samma varning som bland annat New York Times utfärdade nu i helgen, då det blev känt att Lai skulle åtalas för ”samröre med utländska aktörer”, en av de fyra vagt definierade brottsrubriceringarna som säkerhetslagen innefattar.

Jimmy Lai är den högst profilerade individen att åtalas under denna nya lagstiftning. Sedan rättegången mot honom inleddes i lördags, så har ny information framkommit om vilka konkreta handlingar han ställs inför rätta för. Fallet Jimmy Lai kan således tjäna som ett fönster in i hur polis och myndigheter kan komma att använda den nationella säkerhetslagen mot andra meningsmotståndare i framtiden.

Enligt Lais egen tidning Apple Daily handlar åtalet mot honom om tre saker: hans aktiviteter på sociala medier, hans egna texter i Apple Daily samt hans samtal med utländska medier och politiker.

Jimmy Lai öppnade tidigare i år ett konto på Twitter, som snabbt fick över 100 000 följare. Apple Daily uppger att polisen ”flaggat” flera av hans tweet, bland annat en som taggade USA:s president Donald Trump och uppmanade till sanktioner mot kinesiska tjänstemän.

Likaledes har Lai i flera möten med amerikanska politiker, som utrikesminister Mike Pompeo och senator Ted Cruz, uppmanat till sanktioner på grund av utvecklingen i Hongkong. Det märkliga är att alla dessa handlingar begicks innan den nationella säkerhetslagen infördes 30 juni i år. Och lagen ska inte vara retroaktiv.

Dock har polisen enligt Apple Daily även ”flaggat” en rad aktiviteter som Lai ägnat sig åt efter 1 juli. Bland dessa finns texter ”kritiska mot det kinesiska fastlandet” som han skrivit i Apple Daily, samt deltagande i live-samtal med journalister som Nick Kristof och en rad andra tweets.

Det är alltså så illa att man nu i Hongkong riskerar åtalas under den nationella säkerhetslagen – med ett minimistraff på tio år och risk för livstids fängelse – för uppdateringar på sociala medier om sanktioner mot kinesiska tjänstemän.

Detta bekräftas av att polisens nyupprättade särskilda avdelning för nationell säkerhet förra veckan sade att också den före detta parlamentarikern Ted Hui brutit mot Hongkongs nationella säkerhetslag. Jag skrev närmare om Hui här på InBeijing förra veckan, samt hans flykt från Hongkong till Danmark och hans avsikt att gå i exil i Storbritannien.

Vad hade då Ted Hui gjort som polisen ansåg bröt mot den nationella säkerhetslagen? Jo, han hade i en post på Facebook uppmanat invånare i Hongkong – alltså aktivister och demonstranter – att söka stöd internationellt för sin sak.

South China Morning Post har tagit del av åtalet mot Jimmy Lai och skriver följande:

Hong Kong media tycoon Jimmy Lai Chee-ying used his Apple Daily tabloid and his Twitter account to call for sanctions against local and mainland Chinese authorities, according to a document prosecutors submitted to court on Saturday.

(…)

According to prosecutors, Lai called for overseas countries to “voice out and take action” over Beijing’s suppression in a tweet tagging United States Secretary of State Mike Pompeo, even after the national security law came into force. In another tweet, he urged the US to “be lenient” towards young Hongkongers seeking asylum in the country.

Prosecutors also targeted Lai’s commentaries published in his newspaper, in which he said he believed international sanctions against Beijing over the new law would be more severe than the penalties imposed over the 1989 Tiananmen Square crackdown.

Också South China Morning Post noterar att flera av de intervjuer som Jimmy Lai genomfört, med bland annat CNN och Fox News, ägde rum innan den nya lagen trädde i kraft.

Det 17 sidor långa dokumentet med anklagelserna mot Lai framhåller också på att hans Twitter-konto följs av inflytelserika personer som Mike Pompeo och Taiwans president Tsai Ing-wen. Detta är alltså allt som krävs för att riskera åtal i Hongkong i den nationella säkerhetslagens tidevarv.

Den 73-årige Jimmy Lai har nekats borgen och kommer sannolikt att hållas inlåst fram tills dess att rätten sammanträdet igen i mitten av april nästa år. Om han döms kommer han få sitta i fängelse åtminstone till han är 83 år gammal.

Myndigheterna i Peking och Hongkong har båda ilsket avfärdat kritik från omvärlden mot rättegången. Denna innefattar bland annat Mike Pompeo beskriva honom som ”en hjälte”, samt den brittiska utrikesministern Dominic Raabs uppmaningar att ”sluta attackera” Lai, som också är brittisk medborgare.

Även EU har tidigare fördömt när Jimmy Lai arresterats.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop