100 personer har arresterats med Hongkongs nya säkerhetslag

Just innan Hongkongs nya säkerhetslag implementerades förra sommaren, bedyrade regeringschef Carrie Lam att den endast ”riktar sig mot en handfull personer” som gör tillvaron osäker för hela stadens befolkning.

Som med så mycket annat i Hongkongs utveckling det senaste dryga året, så föll även detta löfte platt. Bloomberg rapporterade denna vecka att inte mindre än 100 personer redan har arresterats med den nya lagstiftningen som förevändning.

Den hundrade personen att arresteras blev Stephen Ting, ordförande för Next Digital, en publikation grundad av mediemagnaten Jimmy Lai som även han arresterats och åtalats med hjälp av den nya säkerhetslagen.

Bloomberg noterar vidare att över 80 procent av alla som arresterats har så gjorts av politiska skäl. Detta inkluderar inlägg på sociala medier om ett självständigt Hongkong, samt innehav av en flagga eller ett plakat med liknande budskap. Endast en arrestering har skett på grund av våldsam handling.

Den allra största och mest svepande vågen av arresteringar rör de dussintals pro-demokratiska politiker som ställde upp i förra årets primärval. Förra helgen skrev jag här på InBeijing om hur samtliga dessa kandidater – tillsammans med ett mindre antal andra aktivister – nu ska åtalas för omstörtande verksamhet.

Rättegången mot de sammanlagt 47 personerna som påbörjades i måndags, har i sig för många varit ett bevis hur Hongkong i hanteringen av oliktänkande alltmer börja likna det kinesiska fastlandet.

Under rättegången har de åtalade inte fått nog med vila eller mat för att behålla ett hälsosamt tillstånd. Något som tydligt kan ses av att flera av dem svimmat och tagits till sjukhus under processens gång.

I Hongkongs rättssystem har också borgen som regel beviljats för misstänkta, särskilt vad gäller icke våldsamma brott. I skrivande stund håller domstolarna nu fortfarande på och debatterar borgen för de 47, och det verkar sannolikt att flera av dem kommer hållas inlåsta i veckor eller månader framöver.

The Diplomat skrev i veckan mer ingående om hur stadens rättsystem, tillsammans med internet och mediesektorn, är tre områden som sedan den nationella säkerhetslagen infördes i somras har kommit att likna förhållandena i Peking allt mer.

Detta har i sin tur fått till följd att Hongkong tagits bort från flera internationella rankingar och andra liknande sammanhang, eftersom det alltså blir allt svårare att skilja staden från det kinesiska fastlandet.

Så här förklarar grundaren av Heritage Foundation i Wall Street Journal organisationens beslut att ta bort Hongkong från sin ranking över ekonomisk frihet, som staden toppat i ett kvarts sekel:

Hong Kong sat atop the Heritage Foundation’s annual Index of Economic Freedom for 25 years. When the 27th edition of the index is released Thursday, Hong Kong won’t be found.

In explaining the decision to remove Hong Kong (and Macau) from the index, the editors noted that while both special administrative regions “offer their citizens more economic freedom than is available to the average citizen of China . . . developments in recent years have demonstrated unambiguously that those policies are ultimately controlled from Beijing.”

Indeed, the loss of political freedom and autonomy suffered by Hong Kong over the past two years has made that city almost indistinguishable in many respects from other major Chinese commercial centers like Shanghai and Beijing.