Den pro-demokratiska miljardären och mediemagnaten Jimmy Lai tidigare i år, vid ett av sina otaliga framträdanden i Hongkongs domstolar. (Bild: Studio Incendo, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons)

Jimmy Lai och sju andra döms till fängelse då Hongkong firar nationell säkerhetslag

Tidigare i dag meddelades att den pro-demokratiska mediemogulen Jimmy Lai, 73 år gammal, döms till 14 månaders fängelse för sin roll i de ”olovliga sammankomster” som två stycken demonstrationer sommaren 2019 enligt Hongkongs domstolar utgör.

Martin Lee, 82 år gammal och känd som ”fadern av Hongkongs demokrati”, fick en elva månaders villkorlig fängelsedom för sin roll i en av demonstrationerna. Lee är advokat till yrket och bland annat känd för sin roll som grundare och ordförande i Democratic Party.

I samma rättegång dömdes även sju stycken före detta parlamentariker till mellan 8 och 18 månaders fängelse, varav tre domar är villkroliga.

Bland dessa finns profiler som advokaten Albert Ho Chun-yan och Leung Kwok-hung, även känd som ”Long Hair” då han tidigare lovat att inte klippa sitt långa hår innan Hongkong blir demokratiskt.

De kontroversiella domarna innebär att Leung kommer få ha kvar sitt långa hår ett bra tag till, då de med all önskvärd tydlighet visar på Pekings och lokalregeringens växande kontroll över civilsamhället.

Som vid andra politiska rättegångar i Kina på senare tid, så fanns diplomatisk personal på plats för att observera. Detta inkluderade diplomater från bland annat Sverige, EU, USA, Tyskland, Frankrike, Kanada och Holland.

Detta var bara en av flera rättegångar mot Jimmy Lai – bland annat grundare av Apple Daily – vars öde blivit särskilt uppmärksammat.

Försvaret menade att Lai endast utövat sin lagliga rätt att demonstrera, samt att han gjorde detta i egenskap av egen person och inte uppmanade andra att delta. Dessutom underströk man att protesterna gått så lugnt till att polisen inte ens behövt ingripa.

Domaren Amanda Woodcock menade dock att även fast sammankomsten var fredlig, så fanns det en ”tydlig risk för möjligt våld” vilket gör fängelse snarare än villkorlig dom nödvändig i Jimmy Lais fall.

Lai deltog under dagen även vid två andra rättegångar, där han står åtalad för bedrägeri samt ”samröre med utländska aktörer” under den nationella säkerhetslagen, med risk för ett längre fängelsestraff på minst tio år.

Kinamedia har tidigare vid flera tillfällen skrivit om Lai och de upprepade gånger han arresterats eller trakasserats av polis och myndigheter. I artikeln ”Åtalet mot Jimmy Lai visar hur Hongkongs nya säkerhetslag kan användas” från december, beskrivs mediemagnatens åtal under den nationella säkerhetslagen närmare.

I augusti skrev jag närmare på såväl Kinamedia som för Expressen om hur Lai arresterades i samband med att 200 poliser genomförde en räd mot Apple Dailys kontor.

Texten för Expressen har rubriken ”Så tystas nu Hongkongs viktigaste miljardär” och innehåller en bakgrund av Jimmy Lais karriär. Texten avslutas på följande vis:

Behandlingen av Lai är menad att kuva Hongkongs journalistkår på samma vis som fängslandet av Gui Minhai skrämde slag på stadens regeringskritiska förläggare. Liksom Gui så är Lam den största aktören inom sitt område, och har utländskt – brittiskt – medborgarskap.

Räden visar därmed att ingen meningsmotståndare längre är säker i Hongkong under den nationella säkerhetslagens tidevarv.

Vilka andra förändringar den nya nationella säkerhetslagen bringat till Hongkong, syntes också tydligt under gårdagen. Då hölls nämligen den första så kallade ”National Security Education Day”, alltså en särskild utbildningsdag för stadens invånare att lära sig om och respektera säkerhetslagen.

Ett visst fokus tycks ha legat på skolor och ungdomar. Hong Kong Free Press rapporterar att förskoleelever så unga som tre år utbildades under gårdagen, i enighet med direktiv som infördes i somras om att stadens skolor ska lära ut innebörden av omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska aktörer.

Tidningen uppmärksammar hur utbildningsminister Kevin Yeung under gårdagen besökte en skola vid namn St James’ Primary School, där han förkunnade skolornas uppgift att lära eleverna hur de har stöd från Kina, men i gengäld även har ett ansvar att bidra till att slå vakt om landets nationella säkerhet.

Yeung sade vidare att hans departement kommer fortsätta att ”på ett mångfacetterat och koordinerat vis” implementera utlärningen av nationell säkerhet även i skolämnen som geografi och biologi.

”National Education Day” vid en av stadens grundskolor med utbildningsminister Kevin Yeung. (Bild: GovHK via Hong Kong Free Press)
”National Education Day” vid en av stadens grundskolor med utbildningsminister Kevin Yeung. (Bild: GovHK via Hong Kong Free Press)
”National Education Day” vid en av stadens grundskolor med utbildningsminister Kevin Yeung. (Bild: GovHK via Hong Kong Free Press)
”National Education Day” vid en av stadens grundskolor med utbildningsminister Kevin Yeung. (Bild: GovHK via Hong Kong Free Press)

New York Times uppger att allt teddybjörnar utrustade till kravallpoliser och leksaksfigurer föreställandes poliser med olika vapen eller skyltar såldes runtom i staden.

Tidningen rapporterar även om liknande aktiviteter vid andra skolor:

In other parts of the city, schoolchildren — including those in kindergarten — were enlisted in the promotion of national security. Education has been a particular focus for the authorities, who have blamed what they call biased curriculums for turning Hong Kong’s youth against the government.

On Thursday morning, many schools hosted ceremonies to raise China’s national flag and sing the national anthem (which the Hong Kong government last year made a crime to disrespect).

At the Wong Cho Bau middle school, which is run by a pro-Beijing teachers’ union, the principal told students during a morning assembly that national security should be incorporated into every part of their curriculum, including geography and biology classes, as well as weekly flag-raising ceremonies.

“These daily accumulations can help us construct our own national concept and identity, so as to achieve prosperity and glory for the country,” said the principal, Hui Chun-lung. “So everybody should study hard. If the youth are strong, then China is strong.”

New York Times är också en av flera tidningar som uppmärksammar hur invigningen av National Security Day i sig visar på Pekings totala kontroll över den tidigare relativt självstyrande stadens.

Invigningen började med att Luo Huining, kommunistpartiets högsta tjänsteman i Hongkong, i ett tal lät veta att allt ”hårt motstånd” i syfte att underminera den nationella säkerhetslagen kommer krossas av lagen. Allt mjukt motstånd, fortsatt Luo, kommer ”regleras” av lagen.

Bland andra talare fanns befälhavaren för den kinesiska arméns garnison i Hongkong, samt högsta chefen för centralregeringens nybildade säkerhetskontor i Hongkong och ordförande för det kinesiska utrikesministeriets avdelning i staden.

Den enda lokala politiker som alls talade vid utbildningsdagens öppningsceremoni var regeringschefen Carrie Lam. Hon framhöll bland annat hur nationell säkerhet som koncept har demoniserats att individer med bakomliggande syfte, samt nödvändigheten av att patrioter ”håller ett hårt grepp om makten” för att säkerställa genuin nationell säkerhet.

Hong Kong Free Press publicerar även bilder från parader och anti-terroristövningar av stadens polis i samband med gårdagens festligheter.