Känd mediemagnat arresterad under Hongkongs nya säkerhetslag

10 augusti, 2020

Sista juni, dagen innan den nationella säkerhetslagen infördes i Hongkong, publicerade jag ett utdrag av en intervju med mediemagnat Jimmy Lai, och skrev följande:

Alla dessa 25 riskerar arresteras den kommande månaden. Men allra störst risk för detta lider mediemogulen Jimmy Lai, som driver Apple Daily, en av de ytterst få regeringskritiska tidningar som finns kvar i staden. Lai har, tillsammans med Joshua Wong, upprepade gånger pekats ut som en trolig måltavla när lagen väl är på plats.

(…)

Genom att snabbt nita Jimmy Lai och en rad andra varnande exempel, kommer myndigheterna maximera denna självcensur och därmed även kritiken mot själva lagen på relativt kort tid. Kom ihåg vart ni läste det först!

Nu har denna förutsägelse tyvärr slagit in, då Jimmy Lai tidigt denna morgon arresterades misstänkt för bedrägeri och samröre med utländska aktörer under den nya säkerhetslagen. Polis har dessutom arresterat minst ytterligare sex personer, varav minst en av Lais söner.

Enligt South China Morning Post var över 200 poliser involverade i tillslaget mot kontoret för Apple Daily, den mest kända av Jimmy Lais regeringskritiska tidningar.

Tidningen skriver vidare att Lai själv arresterades i sin bostad, av personal från polisens nya särskilda avdelning med uppgift att se till så att den nationell säkerhetslagen efterlevs. Reportrar från såväl Apple Daily som Hongkongs statliga medieorganisation RTHK har enligt uppgift hindrats då de på plats försökt rapportera om räden.

Detta är inte första gången Lai – som i statliga kinesiska medier beskrivits som ”förrädare” och en ”svart hand” bakom förra årets protester – arresterats. Han var en av ett drygt dussin pro-demokratiska politiker och aktivister som arresterades vid ett och samma tillfälle i mitten av april, vilket jag då skrev närmare om här på InBeijing.

Han arresterades även i februari, då för sin påstådda inblandning i Hongkongs proteströrelse.

Men detta är alltså första gången som Lai arresteras under Hongkongs nya säkerhetslag, med risk för upp till livstids fängelse. Lai har tidigare själv flera gånger uppgett att den nationella säkerhetslagen sannolikt kommer användas mot honom, men har sagt att han är beredd att sitta i fängelse snarare än att upphöra med sin publicistiska verksamhet.

Det är fortfarande oklart vilka konkreta handlingar som gjort att Lai nu misstänks för samröre med utländska aktörer. I fjol reste Lai till Washington där han bland annat träffade USA:s vicepresident Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo. Men samtidigt så ska Hongkongs nya säkerhetslag inte gälla retroaktivt, utan endast omfatta händelser som skett från och med 1 juli.

Arresteringen av den högt profilerade mediemagnaten Lai ses istället av många som en metod för att skrämma andra medier att rätta in sig i ledet, just som arresteringen av Gui Minhai med kollegor gjordes delvis för att skrämma slag på Hongkongs bokindustri.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop