Sinopharm - det största av de två kinesiska tillverkare som redan exporterat tiotals miljoner doser vaccin till omvärlden.

Kina trappar upp ”vaccin-diplomati” trots bristfällig data om effektivitet

För ett par månader sedan uppmärksammade InBeijing det propagandakrig som pågick kring effektiviteten av kinesiska och västerländska vaccin mot COVID-19.

Detta sedan tester i bland annat Brasilien och Indonesien visat att effektiviteten för CoronaVac var lägre än vad den kinesiska tillverkaren Sinovac uppgett.

Under gårdagen rapporterade Washington Post att de kinesiska tillverkarna ännu inte har offentliggjort data från de kliniska studier man utfört av sina vaccin.

Intervjuade experter understryker att detta bryter mot praxis vid lanseringen av nya vaccin:

China’s coronavirus vaccine makers Sinovac and Sinopharm were among the earliest in the world to begin clinical trials last year. It remains unclear why they still have not published the data from the studies, even after dozens of governments have greenlighted their vaccines for emergency use.

“It’s extremely unusual,” said Peter English, a British expert in communicable disease control, of the widespread use of these vaccines before publication of peer-reviewed data. “It leaves a lot of questions.”

Tidningen noterar att vaccintillverkare vanligtvis publiceras detaljerad information från fas 3-tester i akademiska journaler innan myndighetsgodkännande för användning. Pfizer och Moderna offentliggjorde exempelvis sina resultat i publikationen The New England Journal of Medicine redan i december.

Sinovac och Sinopharm har dock inte offentliggjort någon liknande data. De båda företagen samt kinesiska myndigheter och experter undviker rutinmässigt att svara på frågor om när denna information kommer släppas, konstaterar Washington Post, och framhåller en presskonferens med regleringsmyndigheter i Peking 15 mars som exempel.

Vare sig Sinovac, Sinopharm eller kinesiska hälsomyndigheter svarade heller på tidningens frågor om saken.

Avsaknaden av data från de kliniska testerna väcker givetvis frågetecken kring de kinesiska vaccinens effektivitet. Tillverkarna har dock släppt annan information. Statligt ägda Sinopharm har exempelvis på egen hand uppgett att deras vaccin har en effektivitet på 79 procent.

Effektiviteten av vaccinet från den något mindre tillverkaren Sinovac har i olika tester varierat kraftigt; från 50,4 procent i Brasilien till drygt 80 procent i Turkiet.

Otydligheten och bristen på transparens har lett till att flera länder som har möjlighet väljer bort de kinesiska vaccinen. Förra månaden skeppades exempelvis en stor mängd doser av Sinovacs vaccin till Singapore, där de fortfarande blivit kvar i lagerlokalen.

Singapore har istället börjat vaccinera sin befolkning med doser från Moderna och Pfizer-BioNTech. Landets tjänstemän menar att mer data behövs från Sinovac innan man börjar använda företagets produkter på sin befolkning.

Men allt medan rikare länder har råd att välja vaccin, och för den delen också hamstrar fler doser än vad de har användning för, så har fattigare länder eller nationer med stor befolkning inte mycket annat val än de kinesiska vaccinen, alldeles oavsett hur mycket data som finns tillgänglig.

Exempelvis har statschefer i Indonesien och Sierra Leone tagit kinesiska vaccin offentligt, i hopp att ingjuta mod i sina befolkningar att göra likadant. Brasilien och Filippinerna är exempel på två folkrika länder som börjat använda Sinovacs produkter.

Sammantaget har över 60 länder redan godkänt de kinesiska vaccinen för användning. Reuters citerar uppgifter från kinesiska tjänstemän som gör gällande att bara Sinovac – alltså den mindre av de två kinesiska tillverkarna – har producerat 160 miljoner doser av sitt vaccin, som skeppats till 18 länder och regioner inklusive Kina.

Omkring hälften av dessa doser har redan exporterats utomlands. Givetvis missar inte den kinesiska regimen att göra politik av detta. Statliga nyhetsbyrån Xinhua noterar i en text med rubriken ”Xi delivers video speech to Colombian people as Chinese vaccines arrive” följande:

Chinese President Xi Jinping delivered a video speech to the Colombian people at the invitation of his Colombian counterpart, Ivan Duque, as the third batch of COVID-19 vaccines provided by China arrived in Bogota, capital of Colombia, on Saturday local time.

”Even mountains and seas cannot distance people with common aspirations,” Xi said in his speech, noting that the vast Pacific Ocean cannot stand in the way of the profound friendship between the Chinese and Colombian people.

(…)

Duque, who was on a tour of inspection during the day, held a special ceremony and broadcasted Xi’s speech to the whole country. He expressed gratitude to Xi and the brotherly Chinese people for their deep friendship to the Colombian people and their important support to Colombia’s fight against the pandemic.

Duque said that developing relations with China is a broad consensus among different political groups in Colombia, and the country is ready to work with China to continuously deepen bilateral relations.

Liksom var fallet med skyddsutrustning vid pandemins tidiga skede, inser kinesiska myndigheter det geopolitiska värdet av att kunna förse andra länder med vaccin. Man vill därför sprida de förtroendet och populariteten för de inhemska tillverkarna.

I detta syfte finns det andra metoder att tillgå än transparens och offentliggörandet av kliniska studier. I senaste upplagan av InBeijing nyhetsbrev skrev jag närmare om hur minst 23 stycken kinesiska ambassader utfärdat nya reseregler, som gör det möjligt för utlänningar som tagit kinesiska vaccin att få visum till Kina.

Detta inkluderar bland annat USA och Storbritannien, där kinesiska vaccin på grund av ovanstående anledningar inte ens finns tillgängliga.

CNN Travel påpekar det anmärkningsvärda i att utländska medborgare som vill besöka Kina måste använda just kinesiska vaccin för att så kunna göra enklare. Samma regler gäller inte vid användning av andra vaccin, trots att dessa har godkänts av Världshälsoorganisationen och uppvisat en högre effektivitet i kliniska studier.

Intervjuade analytiker påpekar att detta riskerar resultera i en slags ”vaccins-uppdelad värld”, om andra länder skulle följa Kinas exempel:

But experts have raised concerns over China’s decision to prioritize domestic vaccines over those approved by the World Health Organization, and with a higher efficacy rate.

They say it risks pressuring countries to approve Chinese vaccines and sets a dangerous precedent which, if adopted by other nations, could leave the world in vaccine-based silos.

It also raises practical issues — what options do people have if they live in countries which haven’t approved China-made vaccines?

”It’s very much at the sharp end of vaccine diplomacy,” said Nicholas Thomas, an associate professor in health security at the City University of Hong Kong. ”(It’s) essentially saying if you want to visit us, you need to take our vaccine.”

New York Times rapporterar vidare hur kinesiska myndigheter för en dryg vecka sedan meddelade att utländska medborgare som vill resa in i Kina från Hongkong, kommer åtnjuta en enklare ansökningsprocess gällande visum om de först har tagit vaccin från någon av de kinesiska tillverkarna.

Flera medier och analytiker påpekar att de nya kinesiska reglerna utfärdades just efter att presidenter och premiärministrar i den så kallade Quad-alliansen (USA, Indien, Japan och Australien) hållit sitt första möte på över ett årtionde.

Under detta möte bestämdes bland annat att USA och Japan ska bekosta tillverkningen av en miljard doser vaccin i Indien, som sedan med Australiens hjälp ska distribueras i regionen för att hindra att kinesiska myndigheter slår politiska mynt av det inflytande som exporten av vaccin för med sig.

Efter att världen nu i över ett år grälat om var och hur pandemin uppstått och spridits, är det nu tydligen dags att börja bråka även kring de vaccin som ska ställa saker till rätta igen. Och av någon outgrundlig anledning är det återigen Kina mot i stort sett resten av världen.

UPPDATERING:

I dag rapporterar bland andra Bloomberg att Paraguay har blivit erbjudet kinesiskt vaccin i utbyte mot att bryta sin diplomatiska relation med Taiwan. Paraguay är ett av endast 15 länder som fortfarande har fullständiga diplomatiska relationer med Taipei snarare än Peking.

Enligt Bloomberg ska erbjudandet av vaccin i utbyte mot diplomatiskt erkännande ha framförts av kinesiska affärsmän, snarare än direkt av Kinas myndigheter:

The Paraguayan government has been approached with offers of Chinese-made vaccines in exchange for breaking ties with Taiwan, the country’s foreign ministry said in statement earlier this week. The ministry said that the offers were made by individuals “whose legitimacy and ties to the government of the People’s Republic of China are not proven.

Interior Minister Euclides Acevedo vowed in a radio interview Monday not bow to pressure, according to local news site Hoy. “We are not going to accept them telling us, ‘We sell the vaccines, but they break relations with Taiwan,’” Acevedo said.

Lokala medier på Taiwan skrev om saken redan i går. Kinesiska myndigheter förnekar att man utfärdat något sådant erbjudande.