Detta är en av de mest använda bilderna som cirkulerar på sociala medier i syfte att ifrågasätta vinter-OS i Peking. Upphovsmannen har valt att vara anonym.

Största uppropet hittills emot vinter-OS i Peking 2022

29 september, 2020

Huruvida Peking tillåts arrangera vinter-OS år 2022, och vilka länder som i så fall bojkottar spelen, är en fråga jag kommer följa nära här på InBeijing. Det är nämligen en enorm symbolfråga, där Sverige i egenskap av framstående vintersportsnation dessutom har möjlighet att spela en viktig roll.

Debatten kring olympiska spelens vara eller icke vara i Peking är oundviklig, inte minst med tanke på att landets regim driver vad som allt oftare kallas koncentrationsläger för att genomföra vad som allt fler benämner som folkmord av etniska minoriteter i regionen Xinjiang.

I juli skrev jag här om hur bland annat flera amerikanska senatorer uppmanar idrottsmän och nationer till en bojkott av nästa vinter-OS. I dag kom ett gemensamt uppropp av över 160 organisationer, som istället riktar sig direkt till Internationella olympiska kommittén (IOK) med uppmaningen att upphäva beslutet att hålla spelen i Peking.

Reuters påpekar att uppropet från denna samling rättsorganisationer är ”den största koordinerade ansträngningen” efter månader av liknande uppmaningar från flera enskilda organisationer.

Initiativet kommer även i en tid då Peking får allt mer kritik för sin repressiva politik inte bara i Xinjiang, utan även i bland annat Tibet, inre Mongoliet och Hongkong. Reuters återger delar av uppropets innehåll:

“The IOC must recognise that the Olympic spirit and the reputation of the Olympic Games will suffer further damage if the worsening human rights crisis, across all areas under China’s control, is simply ignored,” said the letter, which was released on Tuesday.

The letter argues that the prestige of the Beijing 2008 Olympics emboldened the government to take further actions, including programmes targeting Xinjiang Uighurs and other ethnic policies.

Uppropet är undertecknat av grupper på fem olika kontinenter, av vilka flera har fokus på just utvecklingen i Hongkong eller situationen för Kinas etniska minoriteter. Föga överraskande har kinesiska myndigheter avfärdat uppropet som ett försök att ”politisera idrotten” som går emot den olympiska andan.

Även IOK har kommenterat uppropet efter att Reuters frågat om saken. Organisationen framhåller att man är ”neutral” vad gäller politiska frågor, och att man inte nödvändigtvis omfamnar det politiska systemet eller situationen för mänskliga rättigheter i ett land bara för att man bestämmer att OS ska hållas där.

Som jag skrev i juli, så är det högst osannolikt att IOK kommer flytta spelen från Peking. Den största anledningen till detta är att korruptionen inom IOK i det närmaste är lika allvarlig som i Kina.

En av anledningarna till att det är Kina och inte Norge som arrangerar olympiska spelen år 2022, var att norrmännen vägrade gå med på en lång kravlista som överlämnades innan IOK besökte landet. Här är några av kraven som jag återgav på InBeijing tidigare i sommar:

* They demand to meet the king prior to the opening ceremony. Afterwards, there shall be a cocktail reception. Drinks shall be paid for by the Royal Palace or the local organizing committee.

* Separate lanes should be created on all roads where IOC members will travel, which are not to be used by regular people or public transportation.

* A welcome greeting from the local Olympic boss and the hotel manager should be presented in IOC members’ rooms, along with fruit and cakes of the season. (Seasonal fruit in Oslo in February is a challenge …)

* The hotel bar at their hotel should extend its hours “extra late” and the minibars must stock Coke products.

* The IOC president shall be welcomed ceremoniously on the runway when he arrives.

* The IOC members should have separate entrances and exits to and from the airport.

* During the opening and closing ceremonies a fully stocked bar shall be available. During competition days, wine and beer will do at the stadium lounge.

Det handlar alltså om en korrupt organisation som gett spelen till en korrupt diktatur. Det finns föga hopp att IOK ska upphäva beslutet att hålla vinter-OS i Peking, även om flera regeringar skulle gå samma mot organisationen.

Hoppet är givetvis ännu mindre då det handlar om ett upprop från en samling rättsgrupper. Dock gör dessa organisationer en mycket bra sak för att få upp frågan på agendan.

Förhoppningsvis får det fler idrottare och politiker att börja fråga sig själva: bör nästa vinter-OS verkligen hållas i en expansiv diktatur som genom ett växande system av politiska fångläger gör sig skyldig till den största inlåsningen av etniska minoriteter i världen i dag?

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.