Så flydde ex-parlamentarikern Ted Hui från Hongkong till Danmark

För ett par veckor sedan skrev jag här på InBeijing om hur Peking antog en ny lag som ger Hongkongs lokala myndigheter rätt att med omedelbar verkan utesluta parlamentariker från stadens lagstiftande församling om de inte anses vara ”patriotiska” nog.

Redan samma dag uteslöts fyra stycken pro-demokratiska ledamöter från parlamentet, vilket fick de kvarvarande 15 att lämna i protest mot att de i princip inte längre kan utföra sina arbeten.

En av dessa femton var Ted Hui, som dessutom är släppt mot borgen under tiden som en rad utredningar pågår angående hans deltagande i förra årets proteströrelse i Hongkong, där han oftast kunde ses delta vid fronten, i regel i en medlande roll mellan polis och demonstranter.

Att släppas mot borgen innebär i regel att resehandlingar beslagtas, eftersom det finns tydliga incitament för en misstänkt brottslig att lämna sin hemvist. Ted Hui hade dock lyckats få tillbaka sitt pass, för att åka till Danmark och delta i en rad möten angående miljö och hållbarhet.

Hui hade fått de inbjudningar och officiella dokument från danska parlamentariker som var nödvändiga för att domstolen tillfälligt skulle ge tillbaka hans pass. Men efter att han landade i Danmark kom uppgifter om att de möten som danska parlamentariker bjudit in honom att delta vid inte existerade.

Inbjudningarna till Ted Hui hade nämligen skrivits i syfte att hjälpa honom fly från Hongkong. Hui hade själv sett till att hans fru, föräldrar och två små barn lämnade Hongkong redan samma kväll. Familjen ska nu återförenas i Storbritannien för att påbörja sina nya liv.

Beslutet att fly från vad som för inte särskilt länge sedan sågs som en av Asiens mest fria städer med ett fristående rättssystem är inte särskilt lustigt med den senaste tidens händelseutveckling i bakhuvudet. Bara denna vecka har tre av stadens högst profilerade aktivister dömts till fängelse, och den viktigaste pro-demokratiska medieägaren förvägrats borgen vilket innebär att han kommer låsas in till sin rättegång i april.

Ted Hui har inte mindre än nio stycken åtal väntande mot sig, och sade i veckan till danska medier att han riskerar livstids fängelse om han återvänder till staden.

Samtidigt som Ted Hui meddelat att han nu går i exil så kommer familjen inte söka asyl i Europa. Han menar att Hongkong är hans enda hem, och kommer fortsätta kampen för ett demokratiskt Hongkong från utlandet.

Den danska parlamentariker som använde sin position för att möjliggöra Ted Huis flykt genom att skriva de falska inbjudningarna till parlamentariska möten var Uffe Elbaek från partiet Frie Grønne. Efter att Hui offentliggjort sin exil, sade Elbaek enligt danska Politiken att ”det finns utrymme för ett visst mått av civil olydnad” i situationer som denna.

Inte särskilt överraskande så har Kinas utrikesministerium fördömt det inträffade och riktat sin ilska mot inblandade danska aktörer, skriver bland annat AP:

China on Friday accused Danish politicians of violating “basic norms governing international relations” in a feud over a visit by a former Hong Kong opposition lawmaker and pro-democracy activist to the Scandinavian country.

Foreign ministry spokesperson Hua Chunying said the action of the lawmakers, whom she did not name, “damages Denmark’s image as a country that has always emphasized the rule of law.”

(…)

“We oppose any individual, organization or country interfering in Hong Kong’s affairs, meddling in Hong Kong’s judicial sovereignty and harboring Hong Kong criminals in any way,” Hua said.

Samtidigt som danska parlamentariker och delar av civilsamhället hjälpte till att arrangera det hela, så rapporterar Politiken vidare att den danska regeringen vägrat att träffa Ted Hui, vilket man har fått beröm för av kinesiska myndigheter.

Det är vid sidan av detta inte mycket som kinesiska myndigheter kan göra åt situationen. Uppgifter har dock kommit ut att fallet Ted Hui kommer användas som förevändning för att försvåra ytterligare för aktivister att lämna Hongkong.

Samtidigt rapporterar bland annat South China Morning Post att flera bankkonton som tillhör Ted Hui och hans familj nu har spärrats, vilket innebär att familjens besparingar på flera miljoner kronor är frysta.

Det handlar här om stora internationella banker som HSBC, med huvudkontor i London, som sannolikt uppmanats av myndigheterna att spärra familjen Huis konton. Något som i sin tur ytterligare ifrågasätter Hongkongs status som internationellt finanscentrum, och borde fungera som varningssignal för alla som tillgångar i staden.

Det vore intressant att se vilka svenska parlamentariker som skulle vara redo att göra likadant om tillfälle ges!