Joshua Wong och Ivan Lam på väg till fängelse efter att domarna mot dem offentloggorts under gårdagen.

Aktivister, medieägare och parlamentariker häktas, fängslas och flyr Hongkong

Förföljelsen mot civilsamhälle och pro-demokratiska politiker i Hongkong är nu så snabb och omfattande att det är svårt att hänga med. För tre veckor sedan skrev jag här på InBeijing om hur en ny lag antogs i Peking som gav lokala myndigheter i Hongkong att med omedelbar verkan avsätta parlamentariker som man anser inte är patriotiska nog.

Detta ledde till att samtliga nitton återstående pro-demokratiska ledamöter lämnade stadens lagstiftande församling redan samma vecka, sedan fyra stycken uteslutits och övriga femton tillsammans avgick för att visa sympati samt missnöje med faktumet att de inte längre kan utöva sitt arbete.

I mitt nyhetsbrev till prenumeranter noterade jag vidare för en dryg vecka sedan hur Joshua Wong, stadens mest profilerade aktivist, häktats tillsammans med sina två kollegor Agnes Chow och Ivan Lam, sedan de efter samråd med sina advokater erkänt sig skyldiga till ”olaglig sammankomst” i samband med protester utanför en polisstation i juni förra året.

Trion – som tillsammans spelat en ledande roll i stadens proteströrelse i snart ett årtionde – dömdes i går till fängelse i tretton månader, tio månader respektive sju månader.

Detta är tredje gången Joshua Wong – som jag intervjuade för magasinet Fokus för bara tre månader sedan – sätts i fängelse, trots att han nyss fyllt 24 år.

New York Times noterar att Wong inte ens hade del i att organisera demonstrationen han nu döms till drygt tretton månaders fängelse för, eftersom han vid tidpunkten för denna protest just släppts ut ur fängelset. Motiveringen till domen var istället att han hållit i en megafon, vilket togs som bevis för att han medvetet medverkade i en olovlig sammankomst:

Mr. Wong, who had been released from prison only days before the demonstration, was not as involved in organizing the protests as he had been in previous campaigns. But in sentencing Mr. Wong, the court pointed to his use of a loudspeaker in leading the crowd in protest chants as evidence of “incitement to knowingly take part in an unauthorized assembly.”

För Agnes Chow, som fyllde 24 under gårdagen, blir detta första gången i fängelse.

I samband med rättegången berättade Wong och Chow hur de satts i isoleringsceller efter sitt erkännande förra veckan, där lamporna var tända dygnet runt. Ingen av dem hade kunnat sova ordentligt, och en gråtande Agnes Chow verkade särskilt illa tagen när domarna offentliggjordes under gårdagen.

Det är dessutom sannolikt att de fängslade aktivisterna kommer få spendera ännu längre tid i fängelse, eftersom flera andra rättsfall pågår mot dem.

En tidigare kollega till Joshua Wong fruktar att han kommer tas tillbaka till rätten för att få flera straff tilldelade sig innan han ens kommer ut, och riskerar därmed att få sitta i fängelse i ”flera år framöver”.

Agnes Chow är i nuläget misstänkt för secession enligt den nya nationella säkerhetslagen, vilket kan resultera i upp till livstids fängelse om hon döms vara skyldig.

Så här säger Nathan Law, även han tidigare ledare i det nu upplösta partiet Demosisto, om gårdagens domar:

Under dessa omständigheter är det givetvis inte särskilt märkligt att allt fler oppositionella gör som Nathan Law och väljer att lämna staden. Ett särskilt intressant fall att hålla ögonen på just nu är den tidigare parlamentarikern Ted Hui, som befinner sig på rundresa i Skandinavien för en rad politiska möten.

Enligt South China Morning Post är de möten som Ted Hui har sagt att han ska delta vid påhittade. Enligt uppgift ska Hui – som är släppt mot borgen misstänkt för att ha deltagit i en olaglig protest i somras – ha sett till så att även hans fru, barn och föräldrar nu befinner sig utanför Hongkong.

Det finns enligt tidningen en stor möjlighet att Hui, som nu befinner sig i Danmark, avser söka politisk asyl. Fallet skulle i så fall innebära en prövning för myndigheterna i det land som mottar asylansökan, eftersom Kina med all säkerhet kommer protestera högljutt.

I dag meddelades vidare att den 73-årige mediemogulen Jimmy Lai, som bland annat äger den pro-demokratiska tidningen Apple Daily, inte släpps mot borgen utan istället kommer låsas in fram till sin rättegång för bedrägeri som väntas äga rum i april nästa år.

Lai arresterades under gårdagen tillsammans med två andra chefer från sin mediekoncern Next Digital. Fallet om bedrägeri gäller anklagelser om att de ska ha använt sina kontorslokaler till ändamål som inte uppges i hyreskontraktet.

Inga närmare detaljer angavs”, konstaterade BBC efter att arresteringen av Lai offentliggjorts. Nedan några bilder och reaktioner från Twitter:

Som kan ses av ovanstående tweet, så väntar längre straff även för Jimmy Lai, som länge varit utsatt för förföljelse av såväl polis som anonyma våldsverkare, både vid kontor och sin privat bostad.

Även Lai är misstänkt för brott mot den svepande nationella säkerhetslagen. I augusti i år skrev jag för Expressen om hur över 200 poliser gjorde en plötslig räd mot Apple Dailys kontor i Hongkong, och samma dag förde bort honom i handbojor för förhör.