EU och flera enskilda länder stödjer Australien i den diplomatiska fejden mot Kina

Jag har tidigare flera gånger här på InBeijing skrivit om den diplomatiska fejden mellan Kina och Australien. En fejd som bara de senaste dagarna lett till att Kina infört höga strafftullar på australiensiskt vin och spridit nidbilder föreställandes australiensiska soldater.

Särskilt diplomaters och statliga mediers spridning av illustrationen föreställandes en australiensisk soldat som skär halsen av en afghansk flicka har väckt uppmärksamhet i omvärlden. Då jag först skrev om bilden var det endast Taiwan och Nya Zeeland bland övriga demokratier som öppet lät veta att de förkastar den falska bilden samt spridningen av den.

Nu har dock alltfler myndigheter och betydande politiker gått ut och tagit avstånd på ett vis som man förvisso borde kunna förvänta sig, men som icke desto mindre är ovanligt när det gäller Kina.

USA på senare tid inte tvekat att göra uttalanden då man anser att Peking begått övertramp. Så inte heller denna gång. Såväl utrikesdepartementets vice talesman som Joe Bidens tilltänkta nationella säkerhetsrådgivare John Culver kommenterar Kinas spridning av illustrationen på Twitter enligt nedan:

Likaledes riktade den amerikanska ambassadören i Australien anklagelser mot kinesiska tjänstemän för att sprida ”desinformation via fabricerade bilder och oärliga uttalanden”.

Vid sidan av USA har även Storbritanniens utrikesministerium fördömt spridningen av illustration i hårda ordalag, rapporterar The Guardian:

The British government has vowed to stand with Australia to “protect our key interests and values” and push back at “disinformation” amid a deepening rift in Canberra’s relationship with Beijing.

(…)

When asked about the tweeted image, a spokesperson for the UK’s Foreign, Commonwealth and Development Office told the Guardian the foreign secretary, Dominic Raab, “has made clear we will always stand shoulder to shoulder with Australia to make sure that we protect our key interests and values”.

“Disinformation is an issue we take extremely seriously and we will continue to coordinate closely with Australia and other international partners to ensure our citizens are protected,” the spokesperson said.

Enligt en annan artikel i The Guardian har även EU reagerat, genom att kalla Zhao Lijians tweet för ”oansvarig” och ta upp saken med en kinesisk vice utrikesminister:

The European Union has blasted China over an “irresponsible, insensitive” tweet about Australian military personnel as the regional bloc revealed it has raised the issue directly with a Chinese vice-foreign minister.

(…)

“We consider the deliberate dissemination of a fabricated image via social media accounts affiliated with China’s ministry of foreign affairs to be irresponsible, insensitive and not at all constructive, particularly given the subject in question,” Nabila Massrali, the EU’s spokesperson for foreign affairs and security policy, told the Guardian on Friday.

“Such behaviour and use of information tools to disseminate fabricated images or information cannot be justified.”

Massrali said the EU had raised the issue during its political dialogue with China on Tuesday. Those talks occurred between a deputy secretary general of the European External Action Service and a Chinese vice-foreign minister.

The Guardian noterar vidare att såväl Tyskland som Frankrike gjort enskilda uttalanden om saken. Frankrikes regering beskriver det kinesiska utrikesministeriets spridning av bilden som ”ovärdiga diplomatiska metoder”, och menar att den utgör en förolämpning för alla länder som haft väpnade styrkor i Afghanistan.

Det är alltså tydligt att Kinas aggressiva framfart i den diplomatiska fejden med Australien börjar gå i baklås.

Det ska nu bli intressant att se vilka andra länder som sluter upp bakom Australien, samt om man är redo att göra det med mer bara ord, exempelvis genom att stödköpa australiensiska produkter.

Det ska också bli intressant att se huruvida Peking kommer backa, eller ta denna hittills främst retoriska uppslutning av demokratiska länder som ett tecken på att de egna påtryckningarna måste bli hårdare.