Bilden som utrikesministeriets talesman Zhao Lijian numer har naglat fast överst på sitt Twitterkonto.

Hur långt kommer Kina gå i sin kampanj av påtryckningar mot Australien?

1 december, 2020

Som jag uppmärksammat genom ett flertal artiklar på InBeijing, så har relationen mellan Kina och Australien rasat samman under de senaste månaderna. Något som nyligen kulminerade i att den kinesiska ambassaden läckte en lista med 14 punkter där man uttryckte missnöje med Australiens regering.

Då australiensiska myndigheter sedan dess inte har bett om ursäkt eller på andra vis gått Peking till mötes, så har kinesiska myndigheter trappat upp sina påtryckningar mot landet. Till helgen meddelades att strafftullar på mellan 107 och 212 procent införs på importerade viner från Australien.

Den extra importskatten väntas få stora konsekvenser för Australiens vinindustri, då 39 procent av landets vinexporter går till Kina.

Under gårdagen gick även Kinas utrikesministerium till attack på nytt, då dess talesman Zhao Lijian på Twitter postade en illustration föreställandes en australiensisk soldat i färd med att skära halsen av ett afghanskt barn, samtidigt som han fördömde grymheter i Afghanistan som Australiens militär sägs ha utfört:

Bilden i fråga skapades av en kinesisk illustratör och tecknare som går under namnet Wuheqilin, och redan är känd i nationalistiska kretsar, särskilt på sociala medier.

Hans illustration och Zhao Lijians tweet kom efter att en utredning vid namn Bereton-rapporten, som australiensiska myndigheter själva genomfört, nyligen gett vid handen att landets soldater gjort sig skyldiga till 39 mord i Afghanistan.

Oavsett omständigheterna, så fick tweeten Australiens premiärminister Scott Morrison att gå i taket. Han fördömde under gårdagen bilden som motbjudande och extremt kränkande, samt sade att Kinas regering borde skämmas över publiceringen. Morrison efterlyste vidare en ursäkt från Kinas utrikesministerium samt att bilden ska tas bort från Twitter.

Sydney Morning Herald beskriver uttalandena som ”de starkaste orden” Scott Morrison använt mot Kina under sin tid som premiärminister.

Föga förvånande så har inga spår av ånger eller ursäkter kunnat ses från kinesiskt håll. Tvärtom så har Zhao Lijian i dag pinnat den ovanstående tweeten högst upp på sitt Twitter-konto, samtidigt som flera andra kinesiska diplomater och medier fortsatt att på olika vis provocera kring illustrationen enligt nedan:

Med blixtens hastighet har Wuheqilin i dag gjort en ny illustration, denna gång föreställandes Scott Morrison kräva en ursäkt över hans första bild. Dessutom har en video spelats in med Wuheqilins ”svar” till Morrison efter reaktionen på den första bilden, som nu sprids på internet med hjälp av flera kinesiska aktörer:

Alla verkar dock inte lika roade av karikatyrerna, samt den kinesiska diplomatkårens och statliga mediesektorns metoder att sprida dessa. Flera länder verkar tvärtom tycka att Kina nu har gått för långt i sin påtryckningskampanj mot Australien.

Nya Zeelands premiärminister Jessica Arden lät i dag veta att hennes regering har ”meddelat sina bekymmer” med användningen av den ”icke faktabaserade bilden” direkt till kinesiska myndigheter.

Taiwan utrikesminister Joseph Wu gick efter upptrappningen ut och uppmanade Australien att stå upp för demokrati genom att hjälpa Taiwan gentemot Kina, bland annat genom att dela information och underrättelser med den taiwanesiska regeringen.

Kinas påtryckningskampanj mot Australien har tidigare lett till flera uttalanden och fördömanden, men verkar i och med denna upptrappning riskera att gå i baklås ordentligt genom att föra flera av de länder som ligger i diplomatisk fejd med Kina närmare varandra.

Så varför bedriver då kinesiska myndigheter en så pass aggressiv och rent ut sagt fientlig politik mot Australien? De konkreta anledningarna nämns ju på listan med 14 punkter av missnöje som jag skrev om för ett par veckor sedan.

Men vad är det man från Pekings håll tänker att man ska få ut av politik och delningar av illustrationer som denna? I senaste upplagan av sitt nyhetsbrev Sinocism, funderar Kinakännaren Bill Bishop kring följande tänkbara anledningar:

* Politikerna i Peking är oroade över att Australien ska få med sig flera andra viktiga länder i sin diplomatiska fejd med Kina, och måste därför agera hårdare för att statuera varnande exempel för dessa länder.

* Kritik mot USA, Australien och andra västländer som har deltagit i långdragna väpnade konflikter i Afghanistan och Mellanöstern är alltid välkommen i flera andra utvecklingsländer. Därför kan Kina använda rapporten om Australiens krigsbrott för att framhålla sig självt som ett fredsälskande land moget att gå i bräschen för den framtida globala politiska utvecklingen.

* Debaclet är ett tecken på att Kina börjar bli alltmer aggressivt och sofistikerat i sin användning av så kallad ”whataboutism” för att avfärda den kritik som landets myndigheter tvingas ta emot angående brott mot mänskliga rättigheter.

Det nämns även att Zhao Lijian, alltså den diplomat som postade tweeten i fråga, förkroppsligar den nya sorts utrikesdiplomati som nu uppmuntras under Xi Jinpings ledning.

Sent under tisdagskvällen meddelade Kinas utrikesministerium vidare att man inte alls kommer be om ursäkt för tweeten. Man menade istället att australiensiska myndigheter upprördhet var ett försök att vända bort uppmärksamheten från landets krigsbrott, samt skylla den dåliga diplomatiska relationen länderna emellan på Kina.

Det finns alltså inga tecken på att Kina planerar trappa ner sina påtryckningar mot Australien. Frågan är bara hur långt man är redo att gå, samt hur långt man kan gå innan dessa påtryckningar går i baklås på allvar genom att ge vatten på kvarnen åt den allians av demokratiska länder som USA:s nästa president Joe Biden uppges vilja skapa för att hantera den kinesiska regimens framfart.

Avslutningsvis en rolig kampanj och två exempel på dubbelmoral med anledning av ovanstående omständigheter. Folk världen över uppmanas nu via sociala medier att köpa australiensiskt vin som svar på de kinesiska strafftullarna:

Vidare är det redan märkvärdigt nog att kinesiska diplomater och medier använder plattformar som är blockerade i hemlandet för att sprida sin propaganda till en utländsk publik. Dessutom låter Twitter bilden av den australiensiska soldaten som skär halsen av en flicka vara kvar, samtidigt som mycket annat innehåll tas bort eller flaggas som problematiskt:

Slutligen har kinesiska myndigheter själva vid upprepade tillfällen krävt ursäkter för teckningar eller illustrationer som inte fallit dem själva på läppen. Läs exempelvis ”China wants Danish daily to apologize for virus cartoon” via Associated Press, i samband med utbrottet av COVID-19 tidigare i år.

UPPDATERING

Några nya tweets från de senaste timmarna som visar hur olika aktörer i USA och Europa har reagerat eller inte reagerat på Kinas påtryckningar mot Australien:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.