Bild på tårtan med en "falsk flagga" som ska ha retat upp de kinesiska diplomaterna på Fiji

Taiwanesisk diplomat till sjukhus efter attack av kinesiska diplomater på Fiji

Den allt mer aggressiva hållningen bland kinesiska diplomater är ett återkommande tema inte bara här på InBeijing, utan i snart sagt alla medier som följer utvecklingen i Kina nära. En klar förändring har setts under Xi Jinpings tid vid makten, och i synnerhet efter utbrottet av COVID-19, då de så kallade ”vargkrigarna” har fått en mer framskjuten ställning inom diplomatkåren i Kina.

Som vi redan har erfarit i Sverige så drar sig inte kinesiska ambassadörer och diplomater längre för att utfärda regelrätta hot mot såväl regeringar som enstaka individer. Exempel på detta från de senaste veckorna kan läsas i artiklarna ”Kinas utrikesminister varnar om Nobelpris och ifrågasätter COVID-19 under besök i Norge” och ”Kinas ambassadör utfärdar hot om ’hälsa och säkerhet’ för kanadensiska medborgare i Hongkong” här på InBeijing.

Nu har diplomatkåren även börjat ta till nävarna. Under gårdagen publicerades uppgifter om att kinesiska diplomater attackerat taiwanesiska diplomater vid Grand Pacific Hotel på Fiji, i samband med firandet av Taiwans nationaldag tidigare denna månad.

Bland annat The Guardian återger händelseförloppet, som slutade med att en taiwanesisk diplomat fick uppsöka sjukhus med huvudskador:

Taiwan’s ministry of foreign affairs said two Chinese embassy officials arrived at the Grand Pacific hotel uninvited and began “harassing” and trying to photograph the guests which included Fijian ministers, foreign diplomats, NGO representatives and members of Fiji’s ethnic Chinese community.

Taiwanese staff confronted the officials and a fight broke out, with one Taiwanese official injured severely enough that he required treatment at hospital for head injuries, Taiwan’s ministry and multiple sources at the scene said. Police were called to the hotel but sources have told the Guardian the Chinese officials claimed diplomatic immunity.

Från kinesiskt håll har man givetvis en annorlunda uppfattning av händelsen, och menar att de istället var de kinesiska diplomaterna som först attackerades av sina taiwanesiska kollegor.

Kinas ambassad på Fiji utfärdade ett uttalande som menade att de taiwanesiska diplomaterna provocerade fram händelsen genom ett evenemang – alltså nationaldagsfirandet – som bröt mot ”ett Kina-principen”.

Under en presskonferens i Peking under gårdagen, sade utrikesministeriets talman Zhao Lijian – en av de allra mest notoriska ”vargkrigarna” – vidare att rapporterna om vad som skett inte stämde överens med verkligheten, samt att det i själva verket var en kinesisk diplomat som skadades under debaclet.

I likhet med kinesiska ambassaden på Fiji, så menade Zhao vidare att Taiwan hade provocerat fram handgemänget, bland annat genom en ”falsk flagga” och en tårta(!) som funnits för allmän beskådan under firandet, skriver bland andra Taiwan News:

Zhao alleged that at the Oct. 8 event, a ”false flag was publicly displayed at the scene and a cake was also marked with a false flag pattern.”

Echoing a statement issued by the Chinese embassy in Fiji on Sunday, Zhao said the function ”clearly violates the one-China principle,” and he characterized it as an attempt to ”create ’two Chinas’ or ’one China, one Taiwan’ internationally.”

Like the embassy, he accused Taipei Trade Office staff of ”initiating verbal provocations and physical conflicts” against Chinese diplomats, who he claimed were ”carrying out official duties” outside that venue. He did not go into detail about what those duties were.

Enligt Taiwan News kommer Fijis poliskår inte att utreda händelsen, eftersom de attackerande kinesiska tjänstemännen åberopat diplomatisk immunitet. Enligt uppgifter har Fijis myndigheter efter påtryckningar från Peking även bett de taiwanesiska diplomaterna att tona ned det inträffade.

Det är knappast överraskande att båda sidorna skyller på varandra, och det exakta händelseförloppet kommer vi sannolikt aldrig att få veta. Icke desto mindre står det klart att de kinesiska diplomaterna brutit sig in på en tillställning där de inte var välkomna, samt att handgemäng uppstått som en konsekvens av detta.

Om Peking nu försvarar och kommer undan med detta, ser vi då början på en ny trend där kinesiska diplomater inte bara hotar utan även tar till våld när man inte får som man vill? Vad skulle det i så fall innebära för säkerheten vid exempelvis manifestationer av det slag som till helgen hölls för Gui Minhai utanför Kinas ambassad i Stockholm?