Kinas utrikesminister varnar om Nobelpris och ifrågasätter COVID-19 under besök i Norge

Kinas utrikesminister Wang Yi är just nu på rundtur i Europa. I vad som på förhand beskrivits som en resa för ”skademinimering” har Wang i veckan redan besökt Italien, Holland, Norge och Frankrike. Han ska avsluta sitt besök genom att åka till Tyskland nästa vecka.

Jag kommer skriva närmare om Wangs Europaresa i mitt nyhetsbrev, men tänkte samtidigt här uppmärksamma den burdusa utrikesministerns framträdande i Norge som skapat en del rubriker i internationella medier.

Kina och Norge har ett minst sagt speciellt förhållande sedan Liu Xiaobo tilldelades Nobels fredspris 2010. Utmärkelsen följdes av att Kina i princip helt frös de diplomatiska kontakterna med Norge, vilket även drabbade handel och annat ekonomiskt samarbete.

Först efter att Norges utrikesminister i december 2016 tagit sig till Peking för att läsa upp en så kallad ”gemensam diplomatisk skrivelse”, gick Kina med på att normalisera relationerna igen.

Denna skrivelse var i princip en lista med krav från den kinesiska regimen, som innefattade att Norge uttryckte förståelse för Kinas upprördhet över Nobelpriset samt repsekt för Kinas kärnintressen och politiska system, vilket den norska utrikesministern menade varit grundläggande för den ”historiskt ojämförbara utveckling” som ägt rum i Kina.

För att kunna handla med Kina hade Norge alltså pressats till en förödmjukande undergivenhet som sedan dess präglat relationen mellan länderna. Något som märktes mycket tydligt när Wang Yi besökte vårt grannland i torsdags, särskilt under den presskonferens han höll tillsammans med norska utrikesminister Ine Eriksen Søreide efter att de båda haft möte tidigare samma dag.

Till att börja med så undvek Søreide under presskonferensen att vidröra några som helst känsliga ämnen. Till skillnad från Italiens och Hollands utrikesministrar, nämnde sade hon exempelvis ingenting alls om utvecklingen i Hongkong, noterar South China Morning Post.

Tidningen rapporterar vidare om hur hon även stod tyst då Wang Yi utfärdade flera illa förtäckta hot, vilket främst skedde i samband med att en journalist frågade honom om hur Kina skulle reagera om demonstranterna i Hongkong tilldelas Nobels fredspris i framtiden:

Asked by a reporter how China would react if the prize would go to Hong Kong protesters in future, Wang said: “I would only say one thing: In the past, today, and in future, China will firmly reject any attempt by anyone to use the Nobel Peace Prize to interfere in China’s internal affairs. China is rock firm on this principle.

“We don’t want to see anyone politicise the Nobel Peace Prize,” he said.

He called on Norway to cherish the current relationship, saying: “If we can continue to respect each other and treat each other as equals … our bilateral relationship can continue to develop in a sustained and sound manner, and the political foundation of the bilateral relationship can be further consolidated.”

Kinas utrikesminister blev ännu mer konfrontativ när en annan reporter ställde kritiska frågor om landets hantering av COVID-19. Wang Yi återupprepade då tidigare hårt kritiserad kinesisk propaganda, genom att ifrågasätta huruvida viruset i själva verket uppstått i Kina.

Wang Yi sade att en stor mängd information och forskning ”indikerade” att viruset kunnat spåras på många andra platser innan det upptäcktes i Kina. ”Vart uppstod viruset egentligen? Vem var den första patienten?”, frågade Wang ut i luften och tillade att detta är vetenskapliga frågor som inte bör politiseras eller stigmatiseras.

På samma ämne nöjde sig Søreide med att säga att världen har blivit ”ganska oförutsägbar” och att pandemin visat på ett behov av utökat snarare än minskat samarbete.

Mellan sina utbrott hann Wang Yi på presskonferensen dock även med att lova ett utökat ekonomiskt samarbete med Norge i kölvattnet av coronakrisen, och efterlyste ett snabbare slut på förhandlingarna om ett frihandelsavtal länderna emellan.

Han sade även att Kina ska underlätta ytterligare för export av norsk mat från havet, samt att göra kortare visumfria genomresor i Kina möjliga för norska medborgare. Detta alltså om Norge visar sig ”värdesätta en hälsosam och stabil relation” med Kina, vilket sker nästan uteslutande på kinesiska villkor.

Det är sorgligt att se hur ett av världens rikaste länder, som dessutom har främjandet för mänskliga rättigheter som en uttalad del av sin utrikespolitik, helt dansa efter Pekings pipa. Samtidigt är det viktigt att förstå hur Norge utgör ett exempel på hur mindre länder som Kina uppfattar svaga kommer hanteras.

Att som Norges regering 2016 helt utan omsvep gå med på kinesiska krav för att kunna fortsatta normala politiska och ekonomiska relationer ses i Peking inte som en välvilja värdig att belönas. Det ses som ett svaghetstecken att använda för fortsatta påtryckningar.

Läs mer om Wang Yis häpnadsväckande besök i Oslo via följande länkar:

China’s foreign minister warns against giving Hong Kong protesters Nobel Peace Prize” (South China Morning Post)
Senior Chinese diplomat Wang Yi casts doubt on coronavirus originating in China” (Reuters)
Statement at press conference with Foreign Minister Wang Yi” (Norska regeringen)