Kinas ambassadör utfärdar hot om ”hälsa och säkerhet” för kanadensiska medborgare i Hongkong

16 oktober, 2020

Tyvärr är det inte bara Sverige och svenskar förunnat att hotas av kinesiska ambassadörer. Cong Peiwu, Kinas ambassadör i Kanada, har flera gånger visat att han på detta område kan sorteras i samma kategori som vår egen Gui Congyou.

Så senast under gårdagen, då Cong använde en konferens i Ottawa till ära för 50-årsjubileumet av diplomatiska relationer mellan Kanada och Kina för att varna kanadensiska myndigheter från att ge politisk asyl till personer från Hongkong.

Detta med anledning av att Kanada nyligen gett asyl till två individer från Hongkong, vilka Cong benämnde som ”våldsamma brottslingar”. Att ge asyl till politiska flyktingar från Hongkong fungerar enligt Cong som en uppmuntran för andra så kallade våldsamma brottslingar i Hongkong, vilket i sin tur innebär att Kanada lägger sig i Kinas inre angelägenheter.

Vidare sade Cong Peiwu att Kanadas flyktingmottagande från Hongkong kan ”äventyra hälsan och säkerheten” för de 300 000 personer med kanadensiskt medborgarskap som bor i Hongkong. När han vid konferensen tillfrågades huruvida detta var ett hot, svarade Cong kort att ”det är din tolkning”.

Han passade samtidigt på att fördöma en uppmaning från närmare 60 stycken kanadensiska parlamentariker och senatorer att ge asyl till fler personer som flyr Hongkong efter att en svepande nationell säkerhetslag infördes där i somras. Enligt The Globe and Mail väntar just nu fler än 45 stycken dissidenter från Hongkong på beslut om politisk asyl i Kanada.

The Globe and Mail citerar också den kanadensiska utrikesministerns reaktion på den kinesiska ambassadörens retorik:

Foreign Affairs Minister François-Philippe Champagne called the envoy’s statements inappropriate.

“The reported comments by the Chinese ambassador are totally unacceptable and disturbing,” the minister said in a statement.

“I have instructed Global Affairs to call the Ambassador in to make clear in no uncertain terms that Canada will always stand up for human rights and the rights of Canadians around the world.”

Ambassadörens hot uppfattas sannolikt som extra allvarliga i just Kanada. I december 2018 kidnappade kinesisk polis nämligen de två kanadensarna Michael Kovrig och Michael Spavor, i en uppenbar hämndaktion för att Huaweis finanschef arresterats i Kanada.

Jag skrev närmare om Kovrig och Spavor senast i somras, då det meddelades att de båda kommer åtalas för brott relaterade till spioneri och nationell säkerhet. Det är nu snart två år sedan de båda fick se sina familjer, och tio månader sedan de tillåtits motta konsulära besök.

När Cong Peiwu fick frågor om de båda Michael under gårdagens konferens, sade han att alla uppgifter om att ska ha behandlats illa under sin fångenskap är grundlösa lögner, samt att COVID-19 är den enda orsaken till de uteblivna konsulära besöken.

Det är alltså tydligt att kinesiska diplomater inte tvekar att utfärda hot över den ”gisslandiplomati” som landets myndigheter har beskyllts för att ägna sig åt i ökad utsträckning de senaste åren.

Det land som drabbats värst att detta är Taiwan. De senaste veckorna har flera taiwanesiska medborgare tvingats avge ”erkännanden” i kinesisk tv om att de ägnat sig åt spionverksamheter under sina resor till Kina.

Med anledning av turbulensen kring dessa erkännanden, uppgav Taiwan att inte mindre än 149 medborgare ”försvunnit” sedan 2016 under resor till Kina. Av dessa kan taiwanesiska myndigheter fortfarande inte lokalisera 48 personer.

Invånare i länder som har diplomatiska dispyter med Peking, gör alltså klokt i att tänka en extra gång innan de reser till Kina.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop