Skärmdump från sammandrabbningar mellan kinesiska och indiska militär, som kan ses i videon längst ner i denna text

Första skotten på 45 år avfyrade vid gränsen mellan Kina och Indien

I juni skrev jag här och här om ökade spänningar vid gränsen mellan Kina och Indien, som ledde till omkring 20 indiska och ett okänt antal kinesiska soldaters död.

Samtalen efter denna incident verkar inte ha kommit någon vart, då situationen under de senaste veckorna har förvärrats betydligt. The Economist var en de första medierna som i veckan rapporterade att vapen nu avfyrats mellan de båda sidorna för första gången på 45 år.

Enligt berättelser från den indiska sidan så var det kinesiska soldater som först korsade en av områdets många och otydliga gränser, för att sedan närma sig en av Indiens posteringar och avfyra en rad varningsskott upp i luften. Den kinesiska versionen av händelseförloppet vill dock mena att det var indiska trupper som sköt först, vilket tvingade Kinas militär till en nödhandling som svar.

Oavsett vilket, så har man fram tills nu länge lyckats undvika användningen av skjutvapen i området. Senast det rådde öppet krig vid gränsen var 1962, då indiska trupper led ett förnedrande nederlag och Kina ockuperade stora landområden som Indien än i dag gör anspråk på.

En tyst överenskommelse om att inte använda skjutvapen i området blev officiell 1996, då de båda sidorna ingick ett avtal om att inte använda vapen eller sprängämnen två kilometer inom den löst definierade gräns som benämns Line of Actual Control (LAC).

Denna överenskommelse har alltså följts ända fram till alldeles nyligen.

Enligt uppgifter i New York Times ägde de senaste sammanstötningarna med skottlossning rum sedan kinesiska soldater tagit sig till den södra sidan av sjön Pangong Tso i det omstridda området Ladakh, som traditionellt ansetts vara indiskt territorium.

Tidningen uppgav att de båda sidornas soldater blott kommit på några meters avstånd, där de stått och ”skrikit” på varandra innan officerare skiljt dem åt.

De första aningarna om att skott hade avfyrats kom sedan från Indiens försvarsministerium, i form av ett kryptiskt meddelande om att Kina ”brutit mot tidigare konsensus” i området genom sina militära provokationer.

Det är mycket svårt att få tillförlitliga uppgifter från dessa otillgängliga områden i Himalaya. Det är ännu inte känt ens på ett ungefär hur många kinesiska soldater som miste livet i sammandrabbningarna i juni, eftersom Kinas myndigheter inte vill uttala sig om saken och det inte finns några medier eller någon civilbefolkning där striderna ägde rum.

Klart är i alla fall att en upprustning just nu pågår vid gränsområdet. Denna bedöms innefatta tusentals man, stridsvagnar, stridsflyg, artilleri och helikoptrar. Följande information fanns bland annat att läsa i artikeln ”PLA bombers, air defense troops, paratroopers deployed in plateau region amid border tensions” i statliga tidningen Global Times i går:

Following renewed border tensions between China and India over the past two weeks due to the latest Indian provocations, the Chinese People’s Liberation Army (PLA) has been reportedly mobilizing forces, including bombers, air defense troops, artillery, armored vehicles, paratroopers, special forces and infantry units, from different parts of the country to the bordering plateau region, a move that shows the PLA’s capability and determination to safeguard the country’s sovereignty and territorial integrity, analysts said on Wednesday.

H-6 bombers and Y-20 large transport aircraft attached to the PLA Central Theater Command Air Force have been deployed to the plateau region for training missions, the command revealed on Tuesday, one day after Indian troops again illegally crossed the Line of Actual Control (LAC) at the Shenpao mountain region near the southern bank of Pangong Tso Lake, and for the first time in 45 years firing shots in a serious, vile military provocation.

Såhär twittrade tidningens chefredaktör Hu Xijin tidigare i dag:

Kinesiska medier är ofta svåra att lita på då de ofta står under kommunistpartiets totala kontroll. Likaledes bör rapporter från indiska medier också i regel tas med en skopa salt, då de ofta har formen av tabloider i jakt på klick, inte sällan genom att beskriva indiska militära framgångar.

Jag vill dock ändå rekommendera artikeln ”Chinese Soldiers With Spears Approached Indian Positions, Told To Back Off” från NDTV India, som innehåller bilder på kinesiska soldater beväpnade med ett slags svärdliknande spjut.

För en längre och mer dramatisk historia från indiskt håll, läs ”Indian offensive to retake Chinese seized territory: The hidden story” i The Sunday Guardian.

I veckan har vidare en film släppts över en av de slagsmål som med jämna mellanrum äger rum i området, och som alltså resulterat i tiotals dödsfall bara denna sommar. Just detta slagsmål – som beskrivs närmare i South China Morning Post – verkar den kinesiska sidan ha vunnit:

Med alla dessa slagsmål och all denna retorik i åtanke, samt det faktum att skott nyligen har avfyrats igen, så är det inte konstigt att många bedömare fruktar att en en ond spiral eller ett simpelt misstag kan leda till nytt gränskrig mellan världens två största länder.

Läs analyser om detta i exempelvis ”Experts warn China-India standoff risks unintentional war” från AP eller ”Tense India-China border raises fears of inadvertent escalation” i Deutsche Welle.