Mer uppgifter och nya dödssiffror i veckans gränsstrider mellan Kina och Indien

17 juni, 2020

Under gårdagen skrev jag en artikel om hur gränsstrider vid Ladakh i området Kashmir lett till tre indiska och en okänt antal kinesiska dödsoffer. Under onsdagen har antalet indiska dödsfall skrivits upp till 20, sedan ytterligare 17 soldater avlidit av sina skador.

Det finns ännu inga uppgifter om antalet döda kinesiska soldater, som sägs ha använt sig av bland annat slagträn, stenar och spetsade bambupålar i slagsmålet som orsakade dödsfallen. Detta enligt en artikel i The Indian Express, där en indiska befälhavare även beskriver händelseförloppet närmare:

Officers said that, as part of de-escalation, the two sides had agreed to create a ‘buffer zone’ – a no-man’s land – between the LAC and the junction of Galwan and Shyok rivers. The Indian side was supposed to stay to the west of the river junction and the Chinese to the east of the LAC — to prevent faceoffs.

An argument, officers said, started over the position of Chinese soldiers who had started erecting a new post on the southern bank of Galwan river in this ‘buffer zone’.

When the Commanding Officer of 16 Bihar and his troops insisted that the Chinese remove the post, the situation quickly escalated, leading to physical violence. The Chinese side, officers said, used sticks, clubs, bats, bamboos with nails during the fight and the Indian side too retaliated.

In the fight, some soldiers either fell or were pushed into the river, officers said. Some bodies were recovered from the river while others had signs of being brutalised. A few soldiers died of hypothermia.

Some Indian soldiers were initially held captive by the Chinese but were released after the Major General level meeting. Some of them had serious injuries, officers said.

Enligt denna berättelse inkräktade kinesiska soldater alltså på den buffertzon som de båda sidorna kommit överens om, sannolikt i de samtal som hölls 6 juni i syfte att trappa ner den spända situationen i Ladakh.

När kinesiska soldater sedan började bygga en utpost i buffertzonen, konfronterades de alltså av indisk militär. Men det verkar som att kineserna var väl förbereda på detta. Det relativt höga antalet döda indiska soldater, samt det faktum att flera indier togs tillfånga, ger vid handen att kineserna gick segrande från det slagsmål som uppstod.

Ingen liknande information om vare sig geografiskt område, antal dödsfall eller hur de uppstod till har alltså kommit från kinesiskt håll. Utan att ge några detaljer, beskyller Kinas militär Indien för att ha svikit löften och brutit mot överenskommelser och protokoll.

Ett blame game pågår nu mellan båda sidorna, som återges av bland annat BBC:

Foreign ministry spokesman Anurag Srivastava said the clash arose from ”an attempt by the Chinese side to unilaterally change the status quo” on the border.

China did not confirm the number of casualties, but accused India in turn of crossing the border onto the Chinese side.

”The arrogance and recklessness of the Indian side is the main reason for the consistent tensions along China-India borders,” read an editorial in the Chinese state-run Global Times on Wednesday.

Under gårdagen skrev jag alltså närmare om de strider som uppstod vid gränsområdet under måndagskvällen, och för första gången sedan 1975 resulterade i dödsfall som ett resultat av sammandrabbningar mellan världen två största länder.

Där ges också en bakgrund till konflikten, som jag under året följt i de nyhetsbrev som varje vecka skickas ut till prenumeranter av InBeijing Premium.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.