Tre indiska soldater döda i gränsstrider med kinesisk militär

16 juni, 2020

UPPDATERING: Under onsdagen har den indiska dödssiffran skrivits upp från tre till 20, sedan ytterligare soldater dött av sina skador. Det finns ännu inga uppgifter om antalet döda kinesiska soldater, som ska ha använt sig av slagträn, stenar och spetsade bambupålar under det slagsmål som orsakade dödsfallen.

Under dagen har det bekräftats att tre indiska soldater mist livet som en följd av sammandrabbningar med Kina militär vid Ladakh i närheten av Kashmir, där gränsen mellan de två jätteländerna är omtvistad. Enligt indiska militära källor ska dödsoffer även har uppstått på den kinesiska sidan, något som Kina vare sig bekräftar eller förnekar.

Det är första gången sedan 1975 som dödsfall sker efter strider vid den så kallade kontrollinjen (Line of actual control, LAC) i området. The Hindu återger uttalanden från den indiska armén, som uppger att incidenten ägde rum under gårdagskvällen under vad som var tänkt att vara en process av nedtrappning av den senaste tidens spänningar vid Ladakh.

Intressant nog som uppgav den indiska armén att inga skott avfyrats, vilket alltså sannolikt innebär att dödsfallen uppstått till följd av de slagsmål med pinnar, käppar och andra tillhyggen som är vanliga när patruller från de båda sidorna stöter på varandra vid gränsområdet.

Kinas utrikesministerium bekräftar alltså inga dödsfall, men beskyller Indien för att ha överträtt den kinesiska gränsen två gånger och provocerat kinesisk personal varpå fysisk konfrontation uppstått.

Talespersonen Zhao Lijian uppger att detta skedde efter samtal på hög nivå 6 juni, där de båda sidorna ska ha kommit fram till ett konsensus som han menar att indierna i går bröt mot.

Prenumeranter av InBeijing Premium känner redan till att det pågått oroligheter utöver det vanliga i området den senaste tiden. I nyhetsbrevet för vecka 21 analyserade jag en artikel med rubriken ”Why We Should Worry About China and India’s Border Skirmishes” i Foreign Policy. Se en del av analysen nedan:

Kina och Indien utkämpade ett regelrätt krig 1962, följt av flera skärmytslingar. Sedan 1975 har inte en kula avfyrats vid de båda ländernas gränsområde – men nu verkar det vara större risk än på länge att konflikten återigen blossar upp på allvar. Soldater från båda sidor har drabbat samman med stenar och andra tillhyggen ett par gånger denna månad, varpå dussintals har behövt uppsöka sjukhus.

(…)

Bara mellan 2016 och 2018 har kinesisk militär överträtt Indiens gräns 1 025 gånger enligt landets myndigheter. 2017 pågick en två månader lång konfrontation i närheten av Bhutan som var nära att urarta i väpnad konflikt. Utvecklingen sker i kölvattnet av kraftigt förändrade styrkeförhållanden länderna emellan. Då man 1988 ingick en kompromiss kring gränsområdet var de båda länderna BNP och militärbudgetar ungefär lika stora. I dag är dock Kinas ekonomi drygt fem gånger större än Indiens, och militärbudgeten enligt officiella siffror nästan fyra gånger större.

I nyhetsbrevet för vecka 23, publicerat för bara en dryg vecka sedan, analyserade jag artikeln ”Border tension more serious than in the past, say former Generals” i The Hindu, vilket bland annat resulterade i följande information:

Jag har i de senaste nyhetsbreven skrivit om det alltmer allvarliga läget vid gränsen mellan Kina och Indien. Det finns inga tecken på att situationen där lugnar ner sig – snarare tvärtom

(…)

En officerare säger sig aldrig tidigare ha sett denna nivå av förberedelser eller våldsamma aktioner från den kinesiska sidan. Det talas även om en uppbyggnad av kinesiska styrkor på vad Indien anser vara sin sida om den omstridda gränslinjen i området kring Himalaya. Tidigare incidenter har enligt de indiska befälhavarna vara isolerade och lokala, medan vad som pågår nu är något mer omfattande, som sannolikt inte kan lösas med förhandlingar lika enkelt som de senaste åren.

The Hindu är förresten en av de bättre källorna att följa vad gäller utvecklingen kring denna gränsdispyt. En av anledningarna är journalisten Ananth Krishnan, som tidigare under flera års tid bevakat Kina, och därmed är införstådd med de diplomatiska signalerna från båda lägren.

Tidningen är även snabba med att citera indiska militära källor, som i regel kommer med mer uppgifter än de kinesiska. Enligt The Hindu så för officerare av hög rank just nu samtal för att lösa situationen och undvika en eskalering.

Något som är lättare sagt än gjort, då de båda länderna styrs av populistiska ledare som skulle framstå svaga om de backade i frågan. Se nedan en karta från The Economist som ger en grundläggande förklaring över gränstvisterna mellan Kina och Indien, same en rad reaktioner från Twitter där det framhålls att Kinas militär på senare tid flyttat fram sina positioner i området:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.