Joe Biden beskriver förtrycket i Xinjiang som ”folkmord”

26 augusti, 2020

En diskussion har länge pågått om vad man bör kalla förtrycket mot uigurer och andra muslimska folkgrupper i västra Kina. Sätts de etniska minoriteterna i koncentrationsläger, eller handlar det ”bara” om politiska fångläger? Pågår det i själva verket ett folkmord i regionen Xinjiang?

Semantiken är här viktig för båda sidor. Dels för de som vill beskriva situationen för vad den verkligen är, dels för kinesiska myndigheter som är snabba med att måla ut personer som organisationer som drar paralleller till exempelvis Nazityskland som oseriösa eller ”anti-kinesiska”.

Nu har i alla fall Joe Biden och hans presidentkampanj tagit bladet från munnen och märkt den pågående repressionen i Xinjiang som ”folkmord”. Axios rapporterar:

The Biden campaign said in a statement Tuesday that the Chinese government’s oppression of Uighur Muslims and other ethnic minorities in the northwest region of Xinjiang is ”genocide,” and that Joe Biden ”stands against it in the strongest terms.”

(…)

What they’re saying:

“The unspeakable oppression that Uighurs and other ethnic minorities have suffered at the hands of China’s authoritarian government is genocide and Joe Biden stands against it in the strongest terms. If the Trump administration does indeed choose to call this out for what it is, as Joe Biden already did, the pressing question is what will Donald Trump do to take action. He must also apologize for condoning this horrifying treatment of Uighurs.”

— Biden spokesperson Andrew Bates

Axios understryker att detta är viktig för att ”folkmord” är ett mycket allvarligt brott enligt internationell lag, och ett uttryck som amerikanska myndigheter använder ytterst sällan och endast efter omfattande bevis och dokumentering.

Uttalandet från Bidens talesman Andrew Bates kom som ett svar på uppgifter som under gårdagen först publicerades i Politico, och gjorde gällande att Donald Trumps administration övervägde att kalla situationen i Xinjiang för ”folkmord”.

I och med att vare sig presidenten eller presidentkandidaten vill visa sig ”mjuka” mot Kina, så är det nog sannolikt att även Trump snart kommer använda sig av detta begrepp. Enligt Axios pågår det i det närmaste en kamp mellan Trump och Biden om vem som är ”tuffast” gentemot Kina.

En formell anklagelse om folkmord från amerikanska myndigheter skulle i sin tur innebära ökade krav på USA och det internationella samfundet att agera mot Kina, samt resultera ökade spänningar mellan framför allt Kina och USA.

Vore det vidare över huvudtaget möjligt för amerikanska idrottsmän att ställa upp i vinter-OS i Peking, om USA:s regering fastslår att regimen bedriver folkmord?

Det återstår dock att se om någon från Trumps regering kommer gör som Bidens talesman och officiellt märker det som pågår i Xinjiang nu som folkmord, eller huruvida Biden kommer bibehålla denna linje om han vinner presidentvalet i november.

Oavsett vilket så borde Biden-kampanjens uttalande få omvärlden, inklusive svenska politiker och medier, att förstå vidden av de grymheter som pågår i Xinjiang. Oavsett hur obekvämt det är att ta ordet i sin mun, eller konfrontera den uppkommande stormakten Kina, så pågår det alltså ett folkmord i landets västra delar.

Om Joe Biden använder detta begrepp, så bör heller inte svenska politiker eller medier vara rädda att göra likadant.

Jag har den senaste tiden dokumenterat några av grymheterna här på InBeijing, som omfattar framtvingade steriliseringar och aborter samt utbredd tortyr i regionens fångläger som lett till flera dödsfall.

Förra veckan skrev jag även närmare om Joe Bidens Kinapolitik i texten ”Så vill Joe Biden hantera Kina”.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.