Flera tecken på fortsatt motstånd i Hongkong

13 augusti, 2020

I veckan har jag dels här på InBeijing, dels för Expressen, skrivit om de allt hårdare tagen mot aktivister och civilsamhälle i Hongkong, med anledning av arresteringen av den pro-demokratiska mediemagnaten Jimmy Lai.

Situationen i Hongkong framstår som nattsvart efter att den nya säkerhetslagen antogs för bara sex veckor sedan. Som jag skrev för Expressen så visar räden mot Jimmy Lais tidning Apple Daily, samt arresteringen av honom och hans båda söner, att ”ingen meningsmotståndare längre är säker i Hongkong under den nationella säkerhetslagens tidevarv”.

Men samtidigt är det viktigt att understryka hur debaclet med Jimmy Lai visar att motståndet, trots situationens allvar, fortsätter i Hongkong.

På grund av de uppenbara riskerna med att demonstrera, så har de gatuprotester som tidigare var så vanliga i Hongkong nästan försvunnit helt. Stadens befolkning uttrycker istället sina sympatier på andra vis. Dagen efter tillslaget mot Apple Daily så slog tidningen försäljningsrekord – över en halv miljon lösnummer såldes, vilket är cirka tio gånger så mycket som den normala upplagan.

Vidare så steg aktievärdet för Next Digital, som äger Apple Daily, med över 1 200 procent sedan Hongkongs invånare flockat för att också stödköpa aktien.

Vare sig Apple Daily eller Jimmy Lai har några planer på att ge upp. När Lai tillsammans med fyra andra chefer arresterades, så streamade tidningens reportrar polisens räd i realtid via Facebook. Upplagan som slog försäljningsrekord hade en bild av Lai på framsidan, med rubriken ”Apple Daily måste fortsätta med sin verksamhet”, samt ett uttalande där tidningen riktade sin ilska mot polisens agerande.

Även Next Digital sade i ett uttalande att man kommer fortsätta kampen. Företaget varnade för att Hongkongs pressfrihet är i fara, men garanterade att Apple Dailys personal kommer fortsätta vara orädda i att förmedla sanningen trots pågående förföljelse.

Lai släpptes under gårdagen mot borgen, 40 timmar efter sin arrestering. Han återvände nästan genast till Apple Dailys redaktion där han hyllades som en hjälte av personalen:

Med sin sedvanliga mörka humor skämtade Lai om hur han haft ”tur” som inte förts över gränsen till fastlandskina, vilket jag också framhöll som en risk i min text för Expressen. Trots detta så underströk Lai för sin personal hur det nu är viktigare än någonsin att kämpa på, utmaningarna till trots.

Apple Daily har ganska nyligen börjat publicera sitt material även på engelska i stor omfattning, vilket enligt tidningen behövs i en tid då stadens medielandskap blir alltmer enkelriktat. Jag rekommenderar all mina läsare att ta en titt på tidningen, artikeln ”This is the destiny chosen for me, says Apple Daily founder Jimmy Lai back in office” från i går är en utmärkt start.

Ytterligare ett tecken på motstånd i Hongkong var givetvis det faktum att omkring 600 000 invånare i mitten av juli gick och röstade i de pro-demokratiska primärvalen till stadens parlamentsval, trots COVID-19 samt varningar från myndigheterna att primärvalen stred mot den nya säkerhetslagen.

Hongkongs parlamentsval, vilket skulle gått av stapeln nästa månad, blev sedermera uppskjutet vilket jag skrev närmare om på InBeijing för ett par veckor sedan.

I ett tecken på att myndigheterna inte vill undvika totalt kaos i Hongkong, så meddelades i veckan att den sittande lagstiftande församlingen får mandat på ytterligare ett år. Detta gäller även de pro-demokratiska kandidater som diskvalificerats från att ställa upp för omval, och som många fruktade skulle uteslutas från parlamentet omedelbart.

Det finns nämligen incitament för regimen i Peking att inte låta saker och ting i Hongkong gå fullständigt åt skogen. Som jag tidigare påpekat så spelar Hongkongs lokala ekonomi visserligen en mindre roll för Kinas totala ekonomi nu än vad som tidigare var fallet. Men däremot finns personliga intressen inom regimen i Peking av att upprätthålla stadens ekonomiska välmående.

Som en omfattande undersökning av New York Times visade i veckan, så har nämligen flera av Kinas högsta toppledare stora förmögenheter i Hongkong, bland annat i form av fastigheter. Den långa utredningen tar sin början i en fastighet som dottern till Li Zhanshu, den tredje högsta ledaren i Kinas politiska hierarki, köpt för cirka 20 miljoner kronor.

Kinas politiska elit är alltså i allra högsta grad känsliga för sanktioner utifrån eller kaos inifrån i Hongkong. Det riskerar nämligen drabba deras personliga investeringar och förmögenheter, samt omöjliggöra staden som en framtida destination för pengatvätt av så kallade ”rött kapital”.

Därför är Jimmy Lais och Hongkongs befolknings fortsatta motstånd av största vikt. Det irriterar regimen i Peking, och har möjlighet att påverka stadens framtid.

Så ännu mer om omvärlden bara kunde sluta upp bakom de allt färre individer som fortfarande har mod nog att utmana den nya säkerhetslagen, de enorma personliga riskerna till trots.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop