Självcensuren breder ut sig i Hongkong efter att ny nationell säkerhetslag antagits

Som väntat så antog den nationella folkkongressens ständiga utskott i Peking i förmiddags en ny nationell säkerhetslag för Hongkong. Xi Jinping har under kvällen lokal tid undertecknat lagen, som enligt South China Morning Post kommer träda i kraft under tisdagen.

Det finns många bisarra aspekter med detta. Dels så avböjde Hongkongs regeringschef Carrie Lam från att alls kommentera lagen under en presskonferens i dag, eftersom hon inte sett dess innehåll även fast den redan antagits. Likaledes har lagens innehåll och detaljer ännu inte offentliggjorts, trots att det alltså redan antagits och redan inom några timmar ska implementeras via dekret.

Lagens innehåll och tänkbara följder kommenterade jag i en text här på InBeijing förra veckan. Jag kommer även skriva närmare om detta i en lång text för en svensk tidning som ska publiceras under morgondagen, och senare att dela länken här.

I detta inlägg vill jag istället som hastigast fokusera på hur den nationella säkerhetslagen, redan innan den implementerats, har lyckats framkalla en omfattande självcensur i Hongkong. Självcensur är som bekant den allra mest effektiva formen av censur, och tillika ett av de största syftena med de gummiparagrafer som denna lag kommer innehålla.

Nikkei Asian Review skriver i dag närmare om detta i en artikel med rubriken ”Hong Kongers erase digital footprints ahead of security laws”. Där intervjuas flera an stadens invånare som valt att ta bort kommentarer, blockera vänner eller helt enkelt radera sina konton på sociala medier av rädsla för att deras inlägg eller delningar ska skapa bekymmer.

Johannes Chan, professor i juridik vid University of Hong Kong, konstaterar i artikeln att den nya nationella säkerhetslagen redan har påverkat personlig säkerhet och yttrandefrihet, vilket sedan följs av flera exempel:

”The national security law is already exerting its impact even before it is enacted,” he said. While some companies in Hong Kong have expressed their support for the new laws, ”many people have begun to delete their postings on Facebook.”

A high school teacher in his late 20s, who requested anonymity, explained to Nikkei why he recently changed his name on Facebook: ”We are now so afraid that we could be sold out by our so-called friends online.”

He has also changed his profile photo on social media, deleted politically sensitive posts, and has gone through his online ”friends” list to check whether anyone could possibly target him for his liberal views on political and social issues. He screened his online contacts by reading through their recent postings of their political views.

Enligt uppgift har hundratals Twitter-konton som uttryckt kritik mot myndigheterna raderats av sina användare under de senaste dagarna på grund av risken för konsekvenser. På sociala medier talas det om hur de tidigare så talrika och frispråkiga rösterna från Hongkong plötsligt har tystnat betydligt.

Självcensur av politiska anledningar har förvisso redan pågått ett tag i Hongkong. Nikkei Asian Review nämner exempelvis hur omkring 40 stycken anställda vid Hongkongs flygbolag Cathay Pacific har avskedats under de sensate året, sedan de uttalat stöd för stadens proteströrelse på sociala medier.

Anställda vittnar om hur en tystnadskultur samt en rädsla för angiver har infunnit sig på företaget, sedan dess ordförande efter påtryckningar från kinesiska myndigheter i augusti i fjol började straffa anställda som stödde protesterna. En liknande stämning kommer nu sannolikt att infinna sig vid flera av stadens företag, myndigheter, lärosäten och organisationer.

Givetvis är det inte bara lärare och flygvärdinnor so ägnar sig åt självcensur. Jag har i veckan talat med flera personer i Hongkong – även svenskar och andra utländska medborgare – som raderat innehåll på sociala medier eller tagit bort konton och profiler, trots att de inte haft något med aktivism att göra. Det är inte särskilt märkligt, då lagen sannolikt kommer omfatta även utlänningar och dessutom vara retroaktiv.

Under dagen har flera politiska partier i opposition mot stadens etablissemang splittrats. Bland annat meddelade Joshua Wong – en av förgrundsfigurerna från protesterna 2014, som sedan dess blivit utsedd till Time Magazine person of the year och suttit fängslad i flera omgångar – tidigt i dag att han lämnar Demosisto, det parti han grundade för att på politisk väg kunna driva frågan om Hongkongs självstyre.

Även de andra ledande personerna inom partiet beslutade sig i dag för att lämna, vilket ledde att Demosisto under eftermidaggen meddelade att man kommer upphöra som organisation:

Inte heller detta beslut var helt oväntat, då Joshua Wong pekats ut som en av de mest sannolika första måltavlorna för den nationella säkerhetslagen. Det är heller ingen slump att han skriver ”If my voice will not be heard soon”, då han trots dagens abdikering lider stor risk att straffas för sitt tidigare politiska engagemang.

Andra aktivister, som Wayne Chan som i motsats till Joshua Wong öppet har propagerat för Hongkongs självständighet, har i samband med den nationella säkerhetslagens införandet brutit mot sin borgen och lämnat Hongkong. Flera personer jag i talat med den senaste veckan – såväl aktivister som ”vanliga” medborgare och utlänningar – överväger nu även de att göra likadant och lämna Hongkong.

Trots den omfattande självcensuren så finns det fortfarande de som är redo att stanna kvar och kämpa, även fast insatserna aldrig har varit högre. Bland annat har 25 folkvalda lokalpolitiker i dag undertecknat en skrivelse som fördömer lagen, och uppmanar samtidigt andra länder att införa sanktioner mot ansvariga politiker som gensvar.

Alla dessa 25 riskerar arresteras den kommande månaden. Men allra störst risk för detta lider mediemogulen Jimmy Lai, som driver Apple Daily, en av de ytterst få regeringskritiska tidningar som finns kvar i staden. Lai har, tillsammans med Joshua Wong, upprepade gånger pekats ut som en trolig måltavla när lagen väl är på plats.

Men trots riskerna så vägrar den envisa Jimmy Lai att vika en tum. Så här lyder delar av en intervju med Lai som tidigare under gårdagen publicerades i Deutsche Welle (DW):

DW: China will officially pass the national security law for Hong Kong on June 30, and the law will come into effect immediately. Are you worried that you will be a prime target of this law?

Jimmy Lai: I’m not worried and I’m not going away. I will stay in Hong Kong and fight until the last day. It doesn’t matter whether I’m one of the prime targets or not.

Everybody in Hong Kong is worried, especially people in the media industry. Because whatever you say or print could be labeled as evidence of subversion of state power or sedition. It is something that we have to be prepared to confront.

DW: Your newspaper, Apple Daily, has been one of the most outspoken critics of the Chinese government. Are you worried for the newspaper once the law comes into effect?

Jimmy Lai: People say Apple Daily is going to be the prime target of the national security law, but whether we are truly the main target or not, Apple Daily will stand with the Hong Kong people, because everyone in Hong Kong is the target of the law.

Even if we are the particular target of the law, it doesn’t mean we are not part of Hong Kong. I believe everyone in Hong Kong is prepared for what’s to come, and we are very worried. Some people even begin to plan for leaving the homeland that they have spent their entire life in.

But for us, we have have to stick around, and we will continue to publish the paper.

I och med den nya nationella säkerhetslagen har Peking redan infört ett stort mått av självcensur i ett Hongkong där yttrandefrihet var en av de civila rättigheterna som gjorde staden speciell för regionen.

Genom att snabbt nita Jimmy Lai och en rad andra varnande exempel, kommer myndigheterna maximera denna självcensur och därmed även kritiken mot själva lagen på relativt kort tid. Kom ihåg vart ni läste det först!

Jag kommer fortsätta att följa utvecklingen kring Hongkong och den nationella säkerhetslagen, såväl här som i de nyhetsbrev och fördjupningar du kan få genom att prenumerera på InBeijing Premium.